Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 15. marraskuuta 2011

Jouluoluet testissä 2 - Mikkeller From Via To (2011)

Oluen speksit:

Mikä: Mikkeller From Via To (2011), Imperial Porter, "Tanska"
Mistä: Alko
Hinta: 10,91€/0,75l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8%, katkero: 40ebu ja väri: 118ebc
Nippelitietoa: Panimon nimi tulee perustajiensa nimistä; Mikkel Bjergsøsta ja Kristian Kelleristä. From Via To on panimon vuotuinen jouluporter, jonka nimi muuttuu hieman vuosittain. Olut on pantu De Proefin panimolla Belgiassa.

 Ja Tanskan tuotteilla jatketaan. Vuoroon saapastelee Mikkeller, jonka nimihirviö X-mas porterista on, juttujen perusteella, haettu alkuperää panimolta asti. No sinne, tänne ja takaisin sen kautta jostakin saavumme johonkin. Tämänkin oluen raaka-aine luettelo on kiintoisa. Perinteitä on haettu käyttämällä Maris Otterin pale-ale maltaita, karamelli, suklaa ja ruskeamallasta, sekä savumallasta. Mikkellerkin lyö peliin kiintoisan humalakattauksen: Columbus, Perle, Centennial ja Cascade. Panimolle tyypillisesti vauhtia on haettu uudelta mantereelta. Mitä olisi jouluolut ilman mausteita? Luulen, että kahlattuani tämän vuoden kattauksen lävitse vastaisin: "H..in hyvää jouluolutta". No tässä on käytetty seuraavia: tähtianis, kaneli, korianteri ja tumma fariinisokeri. Eilisen Spektaakelin jäljiltä olen hieman varuillani tästä kombinaatiosta, joskin Mikkeller ei ole vielä pettänyt. Kääritäänpä korkki esiin ja kaadetaan olutta lasiin.

Lähes mustaa nestettä täynnä oleva lasini saa hupukseen tumman ruskean, hieman höttöisen vaahtolakin. Vaahto kuitenkin kestää kohtuullisen hyvin tässä oluessa.
Tuoksussa on palanutta maltaisuutta, hieman pohjaan palanutta kahvia ja suklaata. Savua on keskiasteisesti seassa ja mielestäni jopa sopii tähän. Jenkkihumala pilkistää kevyesti alta, muttei pääse oikeuksiinsa. Salmiakkipastillia ja kevyesti mausteita. Palaneisuus kuitenkin dominoi selvästi ja peittää muita alleen.
Maussa suolaista lakritsaisuutta, edelleen vahvasti palanutta maltaisuutta. Keveästi suklaata ja todella hennosti mausteita. Savu jokseenkin tukee palaneisuutta, mutta tuo hieman vaihtelua makuun. Lopussa maitoista happamuutta ja keveä humalan puraisu.
Suutuntuma on kohtuullisen täyteläinen, maku jää suuhun pitkäksi aikaa. Runko ei vaikuta hirveän paksulta, alkoholia hieman taka-alalla.
Musta ja palanut porter. Jos palaneisuus olisi kevyemmällä tasolla, olisi kyseessä selvästi parempi tuotos. Ei huono kuitenkaan, joten tuomio on "Ei jatkoon, mutta yksilö kypsymään ainakin vuodeksi". Ehkä kypsyttely taittaisi pahimman palaneisuuden terän ja tasapainottaisi kokonaisuutta.
Pisteet:
Tuoksu: 7/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 13/20, Yhteensä: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti