Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Olutarvioissa: Samuel Smith's Oatmeal Stout


Oluen Speksit:

Mikä: Samuel Smith's Oatmeal Stout, tyyliltään siis Oatmeal Stout, eli Stoutin valmistuksessa on maltaiden lisäksi käytetty kaurahiutaleita.
Mistä: Alko
Hinta: 3,76€/0,355l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 5%, katkero 36ibu, väri 141ebc
Nippelitietoa: Oatmeal stout oli vielä 1800-luvun lopulla suosittu tyylisuunta, mutta hävisi vähitellen 1950-luvulle tultaessa. Samuel Smith's elvytti tämän oluttyypin 1980-luvulla. Kaurahiutale tuo olueeseen paitsi sameutta, myös lähes silkkisen ja liukkaan suutuntuman. Sen sijaan, jos hiutaleita on liikaa, tulee oluesta helposti kitkerä.

Pitihän sitä tätäkin ostaa, kun en muista että olisin Oatmeal stouttiin törmännyt aikaisemmin. Sen sijaan kaurahiutaleiden käyttö oluessa ei ollut uutta, onhan niitä ja neljän viljan hiutalettakin tullut pienissä määrin itsekin lisättyä mäskikattilaan. Toisekseen näin talviaikaan tummat ja paahtuneet oluet maistuvat.

Lasiin kaadettaessa huomaa, että olut on todella tumman ruskeaa, lähes mustaa. Vaahto puolestaan on ihan miellyttävä, kunnes leviää lasin reunoille.
Tuoksussa on tietysti kahvista paahdetta, maitosuklaata, sekä aavistus lakritsaa. Taustalla puuromaista aromia, joka lienee hiutaleista peräisin, sekä hieman karamellista, lähes siirappista makeutta.
Maultaan tämä "kauravellistout" on aamupuuroinen ja hieman  kahvisen paahtunut. Samaa maitosuklaamaisuutta on myös maussa, lakritsaa vain aavistus. Taustalla soljuu kevyttä makeutta, ei onneksi liikaa. Jälkimaussa hieman humalaa, taitaa olla E.K.G (East Kent Goldings)kyseessä.
Suutuntuma on öljyinen, liukas ja pehmeä. Sanoisin keskitäyteläinen muuten ja edellämainituista syistä johtuen melko helposti juotavissa.
Ylipäätään Samuel Smith's Oatmeal stout on kyllä ihan passeli stout. Osa-alueet miellyttävässä tasapainossa, joskaan ei herätä suuria tunteita, jää vähän vaisuksi. No suositteluni stouttien ja portereiden ystäville, tekee kauppansa ehkä myös tumman suklaan kera.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 37/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti