Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Olutarvioissa: Aldaris Porteris

Mikä:  Aldaris Porteris, Balttityylinen porter Latviasta.
Mistä: Alko
Hinta: 2,98/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 6,8%, katkerot: 28ebu, väri: 122ebc
Nippelitietoa: Aldaris on Latvian vanhimpia panimoita, perustettu 1865. Nykyään yhtiö on osa Carlsbergin Baltic Beverages Holdingia.


Aldaris Porterista pitkästä aikaan. Pullo onkin maannut kylmäkaapissa jo useamman viikon ja nyt tuli sopiva hetki korkata se. Miksi sitten juuri Aldaris? Itseäni on jo jonkin aikaa ottanut pannuun rakkaan Alkon tapa lyödä miltei jokaiselle kiinnostavalle oluelle lähestulkoon älytön hinta. Samaan aikaan eräiden hmmm. "juomien" hintojen pysytellessä samoissa lukemissaan, ikäänkuin ideana olisi: "Ostakaa sitä halpaa viinaa ja älkääkä vaan koskeko mietoon olueeseen, kun samalla hinnalla saa kohta jo pullon kossua". No tämä tuote pysyy vielä alle 3€ hintaisena ja hyvälaatuisena omalla "listallani". Onneksi tuli varattua viking linelta ilmainen risteily tukholmaan, täytyy taas ostaa rinkka täyteen murto-osalla Suomen hinnoista, onneksi kotipanimossa on raaka-aineita pitkälle kevääseen. Vuodatuksesta asiaan.
Aldaris Porteris on lähes musta balttityylinen porter, ihan kelvolla vaahdolla. Vaahdon hajotessa osa siitä leviää lasin reunoille ohueksi renkaaksi.
Tuoksussa on makeaa karamellisuutta, suklaista paahdetta, sekä hieman kahvia. Taustalla aavistus suolaista lakritsaa ja kuivaa hedelmäisyyttä. Kuuluu Sakun porterin kanssa siihen sarjaan, jonka tuoksu ei ole voimakas, mutta miellyttävän "keskipitkä".
Maultaan Aldaris on paahtuneen maltainen, kahvia ja vähän suklaata syöksyy suuhun. Taustalla hieman karamellista makeutta. Jälkimaussa lakritsaa ja kuivattuja hedelmiä, sekä pieni katkeruuden puraisu.
Suutuntuma on kohtuullisen hiilihappoinen, sanoisin että menee kohtuu täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastoon.
Ylipäätään Aldaris Porteris on ihan kelpo olut tyylissään. Paahde ja makeus kohtuullisen hyvin tasapainossa, joskaan ei yllätä millään osa-alueella. Sanoisin että melko aloittelijaystävällinen porter, mutta viehättää paattuneempaakin silloin tällöin. Nykyhinnastolla hinta ja laatu kohtaavat ihan kivasti, tosin en halua edes tietää paljonko tämä maksaa Latviassa.
Pisteet:
Tuoksu: 8, Ulkonäkö: 4, Maku: 8, Suutuntuma: 3, Yleisvaikutelma: 13-> Yhteensä: 36/50

2 kommenttia:

  1. Noin kaksi euroa maksoi tämä hotellin ravintolassa vuosi sitten Riikassa :)

    VastaaPoista
  2. Erinomaista valitettavasti Alkosta aina loppu ja hinta pilvissä

    VastaaPoista