Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 30. toukokuuta 2015

Kahdeksan aliarvostetuinta oluttyyliä

Maailma on täynnä oluita ja täynnä oluttyylejä. Mutta mitkä tyylit saavatkaan vähiten arvostusta? mitkä tyylit ovat jäänneet ansaitsemattaan jalkoihin? IPA, Sourit, Saison, Imperial Stout, tynnyrikypsytteet, sun muut ovan nyt hottia. Entäpä mitkä ovat leikkisästi “Nottia”. Pitäisikö näitä valmistaa enemmän, eri tavoilla ja freesillä otteella? Nyt perehdymme mielestäni aliarvostetuimpiin oluttyyleihin, niihin jotka jäävät muun buumin jalkoihin. Toki voisin tehdä pitkän listauksen, jossa olisi mukana kaikki Hellesistä Brown Aleen. Haluan kuitenkin tehdä tästä vähän vaikeampaa ja pureutua niihin tyyleihin, joissa olisi potentiaalia, niihin joissa on todellisia huippuja, mutta aivan liian vähän panijoita meillä ja muuallakin.

1. ESB& Brittityylinen IPA. Kaikkien jenkkityylisten apojen ja ipojen kantaisä, joka on jäänyt syyttä lastensa varjoon. Reilusti humaloidulla aikakaudella olisikin upea nähdä vaihtelunkin vuoksi muitakin kuin niitä C-kirjaimella alkavia humalakomboja. Olla siis röyhkeä muiden lajikkeiden kanssa. Mitä tulisikaan jos käyttäisimme peribrittiläisiä makean keksisiä maltaita ja amerikkalaisia määriä vanhan saarivaltion humalaa? EKG, Fuggles, Bramling Cross, Target, Admiral, Progress, Northdown, Challenger ja muut kaipaavat ja ansaitsevat erilaista otetta perinteisten sekaan.

2. Scotch Ale. Oletteko kuulleet Wee Heavystä? Ai olette.. No miksi näitä paksuja, makeahkoja, toffeisia, reilun maltaisia, mutta silti kivasti tasapainossa olevia ja lievästi suklaisia keitoksia ei näe missään?

 3. “Kaikki belgityyliset, paitsi happamat ja Saisonit Belgian ulkopuolella”. Saison ja erilaiset Sourit ovat nyt niin kuumaa kamaa, että muut jäävät jalkoihin. Mistä uudet Tripelit, Quadrupelit ja Dubbelit? Reilun hedelmäiset, vahvat, silti upeasti tasapainoiset vaaleat belgit? Belgian ulkopuolelta?

"BA Pilsner"
4. Pilsner. On vain yksi Urquell. Pilsner on valtavan hieno tyyli, valtavan upeita ja sessioitavia oluita parhaimmillaan, mutta kaiken valtakunnan amerikkahumaloidut ökypilsit vievät kaiken huomion Eurooppalaisilta lajikkeilta. Saaz, Hallertau, Tettnanger, Spalt ja miksei modernimminkin vaikkapa Mandarina Bavarialla?

5. Altbier. Alt on upea. Alt on versatiili. Alt on mahtavaa juotavaa. Altia vaan ei keitä juuri kukaan? Luulisi kiinnostavan, koska tyyli on oikeastaan ja tavallaan lavea. Kaikkea niistä Doppelbockmaisista Dobbelstickeistä kevyempiin lähes 50ebun voimalla potkiviin, silti maltaisiin ja tasapainoisiin tuotteisiin ja siitä karamellisempaan suuntaan.

6. Eisbock. AWE. Näin tarvitseeko kertoa muuta? Hefeweizeniä puskee jokainen, Weizenbockia jo harvempi, mutta kuka tarttuisi haasteeseen ja keittäisi uuden upean Weizen-Eisbockin? Edes sellaisen perinteisemmän Doppelbockmaisen? Kuten Kulmbacher? Tai modernisti Kuhnhennin Rasberry Eisbockin tapaan?

7. Dry Stout. Juu tiedetään on se yksi ylitse muiden tässäkin. Nimeltämainitsematon Irlantilainen. Silti.. Stout on tulossa ja sessiotavaran ollessa suhteellisen kuumaa luulisi tämänkin näkevän yrittäjiä. Kuivaa paahdetta, reilusti humalaa, suklaisuutta ja kermainen juotavuus.. Kyllä yksi sellainen.

8. Höyryolut. Muinaismuisto, mutta tässäkin tyylissä olisi kivasti tulkinnanvaraa sopivalle taitelijalle. Maltaista, jenkkihumaloitua vanhoilla lajikkeilla, ei ihan Alea, ei ihan Lageria. Vähän molempia. Tyylikästä omalla tyylillään ja niin juotavaa.


Tällainen on minun kahdeksikkoni. Siinä olisi voinut olla muitakin, mutta päädyin näihin periaatteella: "Mitä ensimmäisenä mieleen tulee". Millainen olisi sinun listasi?

Hyvää alkanutta kesää

2 kommenttia:

  1. Hieno ajoitus, itsellä on työnalla juttu kesän oluttrendeistä! Hyvä kontrasti, pitääpä pistää tähän linkkiä. Täällä päässä on noussut kevään aika kova mielenkiinto nimenomaan germaanisiin perusmakuihin: hefejen maailma on aina kova, mutta dunkel, bockit, pilssit ja altit ovat alkaneet taas pitkästä aikaa kiehtoa.

    VastaaPoista
  2. Se on varma merkki kesästä, kun alkaa tehdä weisseä, pilssiä, kolschia ja muita mieli. Kesään sopivat epätrendikkäät voisivat olla vaikkapa: Kellerbier(ai hitsi ku tekis mieli), Höyryolut, Bitter, Radler ja vaikka Blonde

    VastaaPoista