Haa..
Kotipolttoisen tuoksuinen varoitus.
Tämä juttu sisältää tyhjänpäiväistä kotiolut jargonia ja
reseptistä ihmettelyä.
Sain vanhalta kaveriltani,
olutharrastajalta ja rehelliseltä juojalta tilaustyön. Tilaustyön
joka varmaan vie minut ennenaikaisesti hautaan stressaavasta
haasteesta. Oluen, jota ei ole. Olut joka on niin pimeää, että
yhtä aikaa palan halusta nähdä millainen Frankensteinin hirviö
siitä syntyy ja samanaikaisesti usvaisen pääni mallaskuiluissa
käpertyy tunne mahdottomasta tehtävästä, mutta hyvin pervosta
sellaisesta. Ja juuri siksi suostuin tähän tehtävään. Tämä
olut on.. Musta, Savuinen ja Tupla-IPA..
Siis ei mitään järkeä.
Ristiriitaisia elementtejä täynnä. Noh, itsehän en itselleni
tällaista keittäisi, koska epäilen savumaltaan fenoleiden olevan
ristiriidassa humalan aromien kera. Mutta, mutta.. Mitäpä jos
tästä saisikin enempi East Coast henkisen. Katkeraa ja juuri
sopivasti sitä aromihumalaa? Jotakin Smoked Imperial Porterin ja
DIPAN:n välimuotoa? Eli ei niin paahteinen, eikä makean
lakritsainen, ainakaan tuoreena. Huuh. Ajatustyö on saanut minut
janoiseksi, joten korkkaan etäisesti tilanteeseen sopivan Stonen
Smoked Porterin kaveriksi.
Humalapuoli on hankala. En ajatellut
tilaavani tätä varten mitään erikseen, joten haluan käyttää jo
kaapissa olevia vanhoja pussukoita. Ongelmaksihan tässä muodostuu, että humalahakuinen pussirottani on tilaillut lähinnä: Citraa, Mosaicia, Amarilloa..Ei, ei todellakaan. Sen
sijaan päätin lähteä liikenteeseen Magnumin, Simcoen ja Northern
Brewerin kanssa. Loppuun aion heittää twistinä vähän Pacific
Jadea. Ei liikaa sitrusta, ei trooppisia hedelmiä, vaan enempi
puuta, havua ja maanläheisempää maailmaa. Savumallas onkin
kiintoisa. En halua käyttää Weyermannin Rauchia. Liikaa
savukinkkua, en myöskään turvepolttoista, vaikka se ehkä
toimisikin paremmin.
Komeroa tonkimalla löydän pussin
Gotlannin savumallasta. Se on kohtalaisen harvinainen mallas, joka on
ymmärtääkseni lepällä savustettu. Hyvinkin..Nuotiosavuinen?
Muu mallaspuoli onkin helppo raapia
kasaan vanhoista resepteistä vähän viilaamalla. Voi olla että teen tässä taas virheen ja lähden kuvittelemaan liian fantastisia lopputuloksia?
Niin ja se resepti kokonaisuudessaan?
Mallas/Uutepohja:
Pale-Ale: 71%
Gotlannin savumallas: 7%
Cara Bohemian: 5%
Carafa III: 3,5%
Suklaamallas: 3,5%
Cara100: 3%
Sokeri: 7%
Humalat:
60min Magnum 70ebu
30min 1,5gm/l Northern Brewer
15min 2,5gm/l Northern Brewer
5min 3gm/l Simcoe
Whirlpool/Hop Stand 3gm/l Pacific Jade
Kuivahumalat:
2gm/l Simcoe
1gm/l Northern Brewer
0,75gm/l Pacific Jade
Hiiva: Safale S05
OG 1.079
est. FG 1.016
IBU: 132
EBC: 90
ABV: 8,2%
Näin.. Humalaa on vähän vähemmän
aromipuolella, mitä normaalisti laittaisin ja gotlannin savumallas
on hyvin vahvaa tavaraa, siksi sitä tavallista vähemmän. Weyermannilla pitäisi korvata lähes kaikki pale-ale mallas saadakseen siitä riittävästi irti.
Nyt jään odottamaan seuraavaa synkkää ja myrskyistä yötä linnassani, jotta voin salaman lyömänä, tai vaan löylyn lyömänä, tunkea tämän mustan otuksen käymisastiaan.
Saa olla eri mieltä ja oikeastaan nyt kannattaa olla. Lähettäkää toimitukseen nyt hyvän sään aikana savumerkkejä ja haukkukaa pystyyn.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti