Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 13. joulukuuta 2014

Alkon Jouluoluet '14: St Eriks Julale


St Eriks on täällä taas. Piskuinen ruotsalaispanimo on ilmeisesti sulattanut suomalaisten sydämet, sillä uusia tuotteita tulee hyllyyn, kuin Svanekelta konsanaan vuosi, kaksi sitten.
Eikä siinä mitään, sillä vaikka tuotteissa ei toistaiseksi ole ollut mitään veret seisauttavaa kokemusta, mutta laadukasta perusosaamista ja ajoittaista väläyttelyä on riittänyt. Panimon oluet saapuvat varsin salonkikelpoisessa pullossa ja tänään maistelussa oleva jouluolut Julale ei tee tästä poikkeusta, ainakaan ulkoisesti.
Luomumaltaista pantu Amber Ale siis kyseessä. Vahvuutta 5,4%, 35 ebua katkeroita ja väriarvoltaan 78ebc. Saatavilla tietysti Alkoista kautta maan hintaan 3,98€/0,33l (11,76€/l). Ei siinämielessä halvimmasta päästä, että länsinaapuri kauppaa samaa hintaan 19,8kr (n. 2,1€). No se siitä hintavertailusta. Yleisesti Ruotsin Systembolagetissa omat pienpanimotuotteet ovat meikäläisellä mittapuulla edullisia ilmeisesti senkin vuoksi, että kokonaismyynti on huomattavasti suurempaa ja verotus, yms vähän kevyempää. Nippelitietona muuten, että panimolla on naispuolinen panimomestari. Mikä on sinällään tänä päivänä vähän harvinaisempaa, vaikkakin ymmärtääkseni ennen vanhaan tämä oli nimenomaan yleisempää, mistä lie muutos?
Mutta korkkia pois ja asiaan.

Ulkoiselta olemukseltaan kyseessä on varsin kauniin syvän punertavanruskea olut varsin kestävällä vaahdolla.
Tuoksusta irtoaa kivasti limppuisuutta kevyen paahteisen maltaisuuden ja tumman karamellin kera. Silti fiilistä tasoittaa rapsakka sitruksinen humalointi ja kevyt hedelmäisyys. Ei edelleenkään mitään supererikoista, mutta minusta varsin klassista ja tasapainoista osaamista.
Mausta irtoaa jo vähän enemmän. Samaa ruislimppuista yleisilmettä mukana, mikä johtunee yhdistelmästä karamelli ja suklaamallasta. Makeutta ja vähän paahdetta. Kevyttä hedelmäisyyttä leijailee taustalla alati ja humala maistuu selkeämmin. Kevyen sitruksisuuden lisäksi vähän puuta ja yrttisyyttä mukana. Rapsakat katkerot jälkimaussa.
Suutuntumaltaan St Eriks on keskitäyteläinen ja varsin helpohkosti juotava olut ilman turhaa kikkailua.
Julale on vaihteeksi jouluolut ilman turhia mausteita. Tarpeeksi talvinen rungoltaan tässä tyylissä, mutta myös tarpeeksi helppo juotavuudeltaan muillekin kuin oluthipstereille. Söin samalla pizzaa tämän kanssa ja yhdistelmä oli varsin nappisuoritus. Ja joo onhan tämä silleen vähän tylsä tyylilaji, mutta olut oli siinäkin varsin juotavainen. Tässä voisi olla potentiaalia myös joulupöydän yleisolueksi?
Pisteet: Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 35/50p.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti