Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 7. lokakuuta 2013

Vakka-Suomen Talvi vs Joulu


Kuinka ollakaan tänään eteeni sattui kaksi lähes kausituotetta ja todella tuoreena.
Ei tänään ei juoda oktoberfest oluita, vaan siirrytään jo vuoden ikävimpään aikaan, talveen. Itse inhoan tätä kylmää ja pimeää vuodenaikaa. En pidä myöskään joulun tuomasta vouhotuksesta, näennäisestä kiireestä, stressistä ja samoista porkkanalaatikoista vuodesta toiseen. Pidän kuitenkin sesongin oluista. Ne ovat tukevia, kiintoisia ja jännitän, niin hyvässä kuin pahassakin, Alkon vuotuisia joulu/talvi oluita enemmän kuin pukin tuloa.
Edessäni onkin tänään kaksi pulloa Vakka-Suomen Panimon tulevan kauden oluita, Talvi ja Joulu.
Molemmat toki maitokauppatuotteita, toisen lähennellessä jo kakkosoluen rajoja. Väitän jo tässä vaiheessa molempien toimivan paremmin prosenttimäärällä +1, mutta aloitetaanpa maistelu miedommasta päästä.


Oluen speksit:
Mikä:  Vakka-Suomen Prykmestar Talvi, Tumma Lager, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 4€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 3,8%, katkerot: 32ebu, väri: 30ebc.
Nippelitietoa: Vakka-Suomen Panimo on Uusikaupunkilainen pienpanimo (perustettu v.2007). Panimo tunnetaan tietysti varsin laajalle levinneistä Prykmestar (panimomestari) oluistaan. Eritoten SavuKataja on lähellä sydäntäni. 

Talvi, joka menee myös nimellä Uudenkaupungin Talviolut on puolitumma Münchener tyylinen tumma lager. Alkoholia vähän, katkeroa yllättävän reilusti. Kiintoisaa, maistetaanpa.
Vaspin Talvi kaatuu lasiini kauniin punaruskeana jättäen päälleen melko tiiviin, joskin ohuen vaahdon.
Tuoksussa leipäistä maltaisuutta, hieman vihanneksia ja rukiista happamuutta. Taustalla hennosti ruohoisaa humalaa.Tuoksu on varsin simppeli ja mieto.
Maku alkaa varsin leipäisen makeahkolla maltaisuudella, jatkuen kevyeen ruisleipäiseen happamuuteen ja ihan kohtalaiseen katkeruuteen lopussa. Vähäisesti ruohoa ja vihannesta mukana. Kohtalaisen kuivahko jo katkeroidenkin vuoksi, oikeastaan odotin maltaisempaa, mutta ei hassumpi näinkään.
Suutuntumaltaan keveä, lähes keskitäyteläinen olut, joka on varsin hiilihappoinen ja todella helposti juotava.
Vakka-Suomen talviolut on varsin suoraviivainen, simppeli ruokaolut jokaiseen makuun. Näillä volteilla ei mistään winter warmerista voida puhua. 
Pisteet:
Tuoksu: 5/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 5/10, Suutuntuma: 2/5, Yleisvaikutelma: 12/20, Yhteensä: 27/50.


Sitten Jouluun..

Oluen speksit:
Mikä:  Vakka-Suomen Prykmestar Joulu, Savuolut, Suomi   
Mistä: Maitokaupat   
Hinta: n. 4€/0,5l   
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,5%, katkerot: 28ebu, väri: 12ebc.   
Nippelitietoa: Vakka-Suomen Panimo on Uusikaupunkilainen pienpanimo (perustettu v.2007). Panimo tunnetaan tietysti varsin laajalle levinneistä Prykmestar (panimomestari) oluistaan. Jouluoluita on tehty jo kolmea erilaista, nykyistä vuodesta 2011.

Sitten Jouluun. Perin oudoksuttavasti vaalea pils tyylinen olut savumaltaalla, pakko toimia? 

Joulu oljenkeltaista, todella kirkasta olutta heikolla pienellä vaahdolla.
Tuoksussa rapeasti savuisuutta, luokaltaan tuttua savukinkkua, joten arvataan maltaiden olevan Weyermannin. Kevyesti viljaista maltaisuutta ja ruohoa taustalla. Varsin mukavasti savua tuoksussa.
Maku on jo tasapainoisempi. Savukinkku kohtaa enemmän kuivaa maltaisuutta ja jälkimaussa katkerot puraisevat ja kuivaavat suuta. Maku jää suuhun toviksi.
Suutuntuman puolella lähennellään jo keskitäyteläisyyttä. Helposti juotava tämäkin.
Savuinen pils jouluksi, ei ehkä ihan ensimmäinen ajatus itselleni. Kelpaisi varmasti niin kylmäsavustetun, kuin graavilohenkin kaveriksi. Tosin kyllä tätä joisi ihan kesälläkin nuotiolla tai grillatessa.
Pisteet:
Tuoksu: 7/10, Ulkonäkö: 2/5, Maku: 6/10, Suutuntuma: 2/5, Yleisvaikutelma: 13/20, Yhteensä: 30/50.

Yhteenvetona

Kaksi kovin erilaista olutta talvikaudelle. Talven ollessa melko perinteinen kuparinruskea lager, joita näkee kotimaassa kohtalaisen usein talvioluina. Toinen taas savumaltailla ryyditetty pilsner. Molemmat hienoja, puhtaita oluita, mutta kumpikaan ei ollut ihan napakymppi minun makuuni. Suositukset valtavirran joulupöytään helppoina kotimaisina käsityöoluina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti