Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Alkon jouluoluet 2013


Juuri kuin viimeisiä Oktoberfest oluita korkkaillaan on aika katsastaa Alkon tämän vuotinen jouluolut valikoima. Tälle juhlakaudelle valtion monopoli ab tarjoaa seuraavat nestemäiset leivät:


Sinebrychoff Jouluolut

Vanhaa tuttua ”nelos” koffia jouluversiona. Hyvin helppo valinta ruokapöytään sikäli mikäli kukkarosta ovat pennit ja jenit kateissa, etkä halua juoda mitään valtavirrasta poikkeavaa.
Oma päätös: Jää hyllyyn.

Ayinger Winter-Bock

Lisää tuttua juttua. Todella hyvä dobbelbock, mutta ihmettelen edelleen miten valikoimiin mahtuu kaksi tismalleen samaa olutta erilaisella etiketillä? Note to self: Kun tarjoat juomia Alkoon tarjoa vain samaa tavaraa, mutta muista vaihtaa etikettiä kausittain:
Pääsiäisolut: Tipuja ja pupuja. Kesäolut: Aurinkoa ja palmuja. Oktoberfest olut: Kunhan on baijerilaista sinivalkoista ruutua. Talviolut: Lunta, jäätä ja joulupukkia.
Oma päätös: Koska Celebrator on jo hyllyissä, saattaa tämä jäädä ostamatta.

Stallhagen Julbock:

Lisää paluumuuttajia. Stallarin tumma bock on itse asiassa varsin onnistunut olut joulupöytään ja sopii vähän jokaisen suuhun.
Oma päätös: Saatan hairahtua ostamaan, mikäli hintataso jää alhaiseksi.

Erdinger Schneeweisse:

Erdinger käväisi pari vuotta sitten myös jouluvalikoimissa. Vehnät eivät itselleni ole se jouluisin juttu etenkin kun valikoimissa ovat jo esim. Weihenstephanin ja Ayingerin laatuhefet.
Oma päätös: Iso kysymysmerkki. Tikkiä olisi tarjolla, mutta riittääkö into?

Fuller's Old Winter Ale

Ei joulua ilman Fuller's Old Winteriä. Kuuluu selvästi Stallhagenin kanssa samaan ”jokaiseen makuun” kategoriaan ja mikäs siinä, hyväähän tämä oli.
Oma päätös: Saatan jouluksi yhden ostaa.

Saku Porter

Sanon taas, arvatkaa mitä tämä maksaa n. 85Km Helsingistä etelään? Ette halua tietää. Sakun Porter on kyllä tyylissään varsin onnistunut. Tämän oluen reseptistä käytiin aikanaan hauskaa debaattia olutkurssilla, joten kloonaaminen olisi ihan hauska kokeilu.
Oma päätös: Epäilen tämän jäävän hyllyyn.

Criminally Bad Elf

Ridgewaylla tuntuu olevan melkoinen profiloituminen jouluolutpanimoksi. Tällä kertaa Criminally Bad Elf, jota en ole kaiketi juonut. Speksien perusteella tukeva yömyssy.
Oma päätös: Saatan yhden ostaa ihan mielenkiinnosta.

Aecht Schlenkerla Eiche

Maailmankirjat ovat sekaisin. Urbockia ei tällä kertaa tullut (paitsi ravintoloihin), vaan Schlenkerlan Eiche, joka on tammisavustettua Dobbelbockia. Tykkäsin edellisellä kerralla, joskaan Urbockille se ei pärjännyt.
Oma päätös: Tulee varmaan muutama ostettua.

Samuel Adams Winter Lager


Paluumuuttajat jatkuvat. Sam Adamsin talvilager on varsin juotava ja melko helppo olut aloittelijoille makeahkolla ja hennon mausteisella otteellaan.
Oma päätös: Jää hyllyyn.

Neuzeller Pilsner Winter 13/14

Talvinen pils Neuzellen panimolta. En löytänyt tästä taustatietoja. Veikkaan olevan varsin helppo pils ajankohtaisella etiketillä. Jouluinen saunaolut?
Oma päätös: Jää todennäköisesti hyllyyn.

Kulmbacher Eisbock

Ei Aventinus Weizen-Eisbockia, mutta Kulmbacherilta jääbockia. Vitamiineja on riittävästi lämmittävyyteen ja hitaaseen tissutteluun. Ratebeerin perusteella edellä mainitun AWEn jälkeen toiseksi paras Eisbock.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Kapuziner Winter-Weissbier

Toinen vehnäolut tälle joululle ja myöskin vanhaa tuttua tavaraa patenttikorkin alla.Maista jos kaipaat lisää nisuoluita elämääsi.
Oma päätös: Jää hyllyyn.

Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas

Viime vuonna tämä oli ainakin tuoreeltaan varsin pätevä ja maistuva IPA, joskin hieman tyyris. Suosittelen maistamaan heti kärkeen, etenkin jos jäi välistä. Tammikuun koittaessa maku on todennäköisesti muisto vain.
Oma päätös: Jää todennäköisesti hyllyyn.

Gouden Carolus Christmas

Viimein. Edellisestä kerrasta on kulunut tovi ja tätä on toivottu jo vuosia takaisin. Yhden olen aikanaan juonut harrastuksen alkupuolella, mutta minkäänlaisia nuotteja ei tästä ole jäänyt jälkeen.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Kasteel Winter

Van Honsebrouckin panimolta on Alkossa ollut vuosikaudet varsinainen makeuspommi Kasteel Donker. Nyt on panimolta saatu valikoimiin, toivottavasti, tasapainoisempi vahva belgiale, jonka ainakin itse otan ilolla vastaan.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Plevnan Siperia Imperial Stout

Sen ei pitänyt olla täällä. Nyt se kuitenkin on täällä. Plevnan Siperia, Alkossa ja pulloissa. Hieraisin silmiäni auki, kun kuulin asiasta ensimmäistä kertaa, mutta totta se on, tuo kaiken voittanut ja RateBeerin Suomen tilaston ykkönen saapuu jouluolueksi (vai meneekö talven kausiolut valikoimiin?).
Oma päätös: Tulee ostettua.

AleSmith YuleSmith (Winter)

American Strong Ale on tyyli ja panimo on kärkitasoa maailmassa. Oikeastaan lähes kulttuuriteko saada tältä panimolta vakiovalikoimaan olutta.
Oma päätös: Tulee ostettua.

St Feuillien Cuvée de Noël

St. Feuillienin jouluolut palaa taas Alkoon. Omasta mielestäni varsin kelvollinen olut, mutta ei mitään huippua. Maista jos jäi välistä, väistä jos ei uppoa.
Oma päätös: Jää hyllyyn.

Lervig La Winter Ale

Lervigiltä kenties oudosti English Strong Alea valikoimiin. Tukevuutta luulisi rungossa olevan ja kun panimolla humalointi tuntuu olevan suhteellisen hallussa, toivoisin varsin tasapainoista yhdistelmää, mutta aika näyttää.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Great Divide Hibernation Ale
Tekisi mieli kysyä miksei Yetiä, mutta en ole Hibernation Alea juonut. GD on huippupanimo, joten odotukset ovat kohdallaan.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Nögne Ö Underlig Jul

Tavallisesti olisin Nögnestä onnessani, vaan en nyt. Glögimaustettua lientä jouluun? Viimeksi täystyrmäys, ei sovi suuhuni millään.
Oma päätös: Jää hyllyyn.

Huvila Arctic Circle Ale

Malmgård/Huvilan tyylikäs, katajainen ja hillityn kompleksinen tuotos palaa takaisin. Todella mainio tuote, joten ostopäätös on aika selvä.
Oma päätös: Tulee ostettua.

Grunn Winter Cherry

En löytänyt tästä enempää tietoa. Ilmeisesti hollantilaispanimo kyseessä ja olut on nimestä päätellen kirsikkainen, kenties jotakin viime vuosien Liefmansin Cuvee Brutin suuntaista.
Oma päätös: Tulee todennäköisesti ostettua.


Huomiottehan, että valikoimiin ovat juuri tulleet mm. myös:

Nögne Dark Horizon 4
Amager Hr. Fredriksen
Rogue American Amber Ale
Mikkeller Not Just Another Wit
Fuller's Vintage Ale 2013

Pitäisi varmaan todeta, että loppuvuosi on varsin positiivinen Alkon uutuuksien suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti