Oluen speksit:
Mikä: Andechs Dobbelbock Dunkel, Dobbelbock, Saksa
Mistä: Ulkomailta
Hinta: n. 1,4€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,1%, katkerosta ja väristä ei lukuja.
Nippelitietoa: Andechsin panimo on benediktiini munkkien valvonnassa oleva luostari panimo, perustettu 1455. Säveltäjä Carl Orf on haudattu Andechsin kirkkoon, joten Carmina Burana soimaan siis.
Tänään lasiin kaatuu olutta "pyhältä vuorelta", heilige berg. Kyseessä on Andechsin Dobbelbock, joka Ratebeerin arvovaltaisella listalla on nostettu maailman toiseksi parhaimmaksi Dobbeliksi. Nyt kaikille Tuplapukkimiehille/naisille huomio. Dobbelbockilla, ei ole tämän Olvin viinalagerin kanssa mitään tekemistä. Lainaan wikipediasta tyylinkuvauksen, joten translatorit valmiiksi:
"Doppelbock or double bock is a stronger version of traditional bock that was first brewed in Munich by the Paulaner monks, an order founded by St. Francis of Paula.[3] Historically, doppelbock was high in alcohol and sweet, thus serving as "liquid bread" for the monks during times of fasting, when solid food was not permitted. Today, doppelbock is still strong—ranging from 7%–12% or more by volume. It is clear, with colour ranging from dark gold, for the paler version, to dark brown with ruby highlights for darker version. It has a large, creamy, persistent head (although head retention may be impaired by alcohol in the stronger versions). The aroma is intensely malty, with some toasty notes, and possibly some alcohol presence as well; darker versions may have a chocolate-like or fruity aroma. The flavour is very rich and malty, with toasty notes and noticeable alcoholic strength, and little or no detectable hops (16–26 IBUs)."
No maistetaanpa.
Andechs Dobbelbock on syvän rubiininpunainen hieman colanruskein sävyin. Vaahto katoaa nopeasti taivaan tuuliin.
Tuoksussa on vahvasti maltaisuutta, ruisleipää, hieman kuivattua hedelmää ja aavistus karamellia. Hento suklainen paahde häilyy taustalla.
Maku on todella nestemäistä leipää. Jylhän makean maltainen, hieman tahmaista sokeriakin. Ruisleivän kuorta, luumua, keveästi pyöreää hedelmäisyyttä ja keveää suklaista paahdetta. Jälkimaussa monista tummista saksalaisista oluista tuttua rukiista happamuutta ja keveä humalan puraisu. Jopa hennon marjainen maku jää suuhun.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, hiilihappoisuus sopiva, juotavuus todella helppoa ja alkoholi piilossa. Ei ihan tyypillisintä yli 7% lageroiduille oluille.
Ehdottomasti upea Dobbelbock, malliesimerkki tyylissään ja miellyttävän nautinnollinen oluena muutenkin. 1,4€ hintaan loistava hintalaatusuhde, only in Germany. O Fortunan soidessa taustalla pimeässä syysillassa tuntee sen pienen valonpilkahduksen hetkellisesti silmäkulmassaan...sitten onkin otettava uusi hörppy. Omissa papereissani menee kyllä Dobbelien Top kolmoseen Weltenburgin Asam Bockin ja Ayingerin Winter-Bockin/Celebratorin seuraksi.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 39/50.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti