Sinebrchoffilta on vuosien varrelta
nähty monenlaisia virityksiä, joista hyvin moni unohtui yhtä
nopeasti kuin saapuikin markkinoille. Surfer, Puolukka-Stout, Rock,
Korpisavu, jne.
Silti ajoittain ”Koffilla” on
väläytelty hyvääkin tekemistä ja edes pientä pysyvyyttä. Koff APA nyt vaikkapa esimerkiksi.
Kun näin Karhun Ruis IPA:n kuvan somessa kuukausi takaperin,
ajattelin: ”Onpa siisti fotosoppaus”. Tänään hän on todellinen.
Tölkin ulkoasun Karhu-teksti tuo
muuten tyyliltään jännästi ihan Suomenlinnan mieleen.
Mutta siis Ruis-IPA. 5,3%. Sinebrychoffilta. Melekosta.
Ruis on siitä jännä mallas, että se on hirveän vähän käytetty mallas/vilja suhteessa meidän suhteeseemme rukiin kanssa. Toki siinä on tekniset ongelmansa, eikä se mitenkään kaikkialle sovi, mutta ajatelkaapa vaikka Sahtia? Miltei haluaisin nähdä nyt Kerava/Lahti/Iisalmi akselilta Sahdin.
Ruis on siitä jännä mallas, että se on hirveän vähän käytetty mallas/vilja suhteessa meidän suhteeseemme rukiin kanssa. Toki siinä on tekniset ongelmansa, eikä se mitenkään kaikkialle sovi, mutta ajatelkaapa vaikka Sahtia? Miltei haluaisin nähdä nyt Kerava/Lahti/Iisalmi akselilta Sahdin.
Sitten mä heräsin.
Okei. Ruis IPA. Siis mitä v..a. Karhu.
Valkoisessa tölkissä. Nyt on kyllä hämmentävän paljon juttuja,
jotka eivät sovi samaan laskuun, eivätkä edes laskimeen. Ei anneta
sen häiritä, vaan suhautetaan ilta käyntiin.
Ulkoisesti samean punertavanruskeaa colakarkkia ja kuravetä. Vaahto kestää hienosti, joten nuuhkitaanpa.
Kyllä sieltä tiiättekö ihan oikeita
asioita on. Lempeää sitrusta, vähän havua ja reilusti maltaisia
sävyjä. Makeutta, karkkia ja mausteisuutta. Ehkä vähän tukkoinen
ja ujo, mutta lähtökohdat huomioiden hämmentävää ajatella
lasissa olevan Karhua.
Maussa on pientä saippuaisuutta,
sitrusta ja puuta. Karhean makeaa mallasta, toffeeta ja keskiasteiset
katkerot.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen.
Juotava, tasapainoinen, vaikkei olekaan kaikkein raikkain IPA.
Karhu Ruis IPA on oikeastaan loppujen
lopuksi hyvin perinteinen tuote, mutta kaikkea muuta Sinebrychoffin
vinkkelistä. Kenties panimon jännin tuote vuosikymmeniin? Onks se
hyvää? On omalla tavallaan. Odotin jotakin hyvin kliinistä
näkemystä, mutta tässä on yllättävän paljon jerkkua, rosoa ja
särmää lähtökohtiin nähden. 5-10v sitten tämä olisi
mullistanut maailmaa. Nyt se vaan hukkuu massaan, jossa ruokakaupassa liki jokaikinen kotimainen panimotuote on joko: Vaalea lager, tms, tai apaipa-sektorilla. Toki
hemmetin hienoa nähdä tällaista Koffilta, etenkin kun tätä tulee
varmasti löytämään läpi kesän 6€/l hintaan jokaisesta
lähikaupasta kylmähyllystä. Toisaalta, taas edelleen pienpanimo Nokiaa saa usein alle vitosella litra, mikä näiden isojen suhteen on ihan käsittämätöntä hinnan puolesta. Hölmöiltä rahat pois?
Toisaalta.. Kilpailu tällä segmentillä on kovaa ja snadisti (suurista) Olvilla on vieläkin etulyöntiasema valikoimallaan, eikä mitenkään sovi unohtaa Laitilaa, edellä mainittua Nokiaa, Saimaata tai jopa Stadia samassa tölkki-apaipa kategoriassa.
Todettakoon loppuun, että vaikkapa burgerin kera potentiaali tällä Karhulla on tässä joukossa varsin miellyttävää. ”Never underestimate the power of malt”.
Toisaalta.. Kilpailu tällä segmentillä on kovaa ja snadisti (suurista) Olvilla on vieläkin etulyöntiasema valikoimallaan, eikä mitenkään sovi unohtaa Laitilaa, edellä mainittua Nokiaa, Saimaata tai jopa Stadia samassa tölkki-apaipa kategoriassa.
Todettakoon loppuun, että vaikkapa burgerin kera potentiaali tällä Karhulla on tässä joukossa varsin miellyttävää. ”Never underestimate the power of malt”.
HLS: 6/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti