”Tota pitäiskö keittää
Pilsneriäkin joskus”
Tästä kysymyksestä se ajatus sitten
lähti. Elettiin syksyä 2016 ja maisteluilta Wesala Brewingin
tiloissa oli lähestymässä loppuaan. Mietimme kimppapanoja
porukalla. Mikäs sen mukavampaa. Liukkaria ja vähän humalaa, eiku.
Kevät saapui ja otimme mukaan myös
Rabbit Streetin Jussin. Aikataulujen sovittaminen tuotti tuskaa,
mutta lopulta yhden Tallinnan reissun aikana linjasimme, että ny se
pannaan. Ja pantiin.
Keittohommissa on porukalla se mukava
homma, että duunia on näennäisesti vähemmän ja yleensä
maisteltavia kotipolttoisia tuotteita piisaa. Niin nytkin.
Wesalan keveät janojuomat |
Arvoimme keittopaikaksi Rabbit Streetin
kaukaa Orimattilan böndeltä, sieltä Ravintola Tehtaan takaa.
Reseptiä väänsimme useana iltana. Lopulta päädyimme tulokseen,
jossa Vesa hoitaa hiivan, minä muun reseptin ja Jussi
keittokaluston. Reseptiin lirahti lähinnä Pilsner-mallasta, sekä
vähän vehnää ja viennaa. Simppeliä. Humalointiin heitimme hieman
Magnumia ja Saazia.
Sanoinko hieman.. Tuota noin..
Minustahan aromia pitää olla, sitä ei ole koskaan liikaa. Jussi
taas on pahimman luokan hophead ja Vesa tasapainoili kolmantena tässä
välissä. ”Kyllä tän ny ainakin Plevnan Petolintu pitäisi
pestä, silleen modernilla reilulla kädellä vaan”. Pojan
alustavat speksit pyörivät jossakin 5,2% ja 60 ebu:ssa. Sellaista
keveää ja raikasta kesäjuomaa.
Lopulta kävi niin, että tuollaiseen
reilun 20l satsiin upposi 300g humalaa. Joskaan emme kuivahumaloineet tätä lasta ollenkaan.
Panopäivän aamuna suuntasimme sitten
Vesan kanssa Orimattilaan, jossa maltaat oli rouhittu ja vesikin
juuri sopivan lämmintä aloitusta varten. Kimppapanojen paras ja
pahin puoli on lukuisat kotiolutnäytteet. Niitä riitti
erinomaisista outoihin ja takaisin.
Koko päivä oikeastaan pyörikin siinä
rajalla, livahtaako seitinohut ranskalainen johonkin pohjoisemmaksi
variantiksi? Sinällään keittotouhuissa ei imho ole mitään
erikoista raportoitavaa. Koko duunihan on pirun tylsää seurattavaa.
Lähinnä odottamista, vahtimista ja sitä pesemistä, sekä
sanitointia. Muualla keittäessä sitä aina kiinnittää huomiota
laitteistoihin ja koittaa bongata niksejä omaa duuniaan
helpottamaan. Jussin laitteistohan on pirun yksinkertainen ja niin
minusta pitääkin. Osa panijoista meinaan on näitä samoja
insinöörejä, jotka kokivat pienoisen sukupuuton Wartburgien ja
Trabantien kadotessa liikenteestä; ”fiksaa rautalangalla”
kohdatessa modernit ”ledivaloja kaikkialle” sukupolven.
Punnittua humalaa |
Katselin hieman peeniskateellisena
herrojen kegejä, hanoja, hiilaripulloja ja jääkaappeja. Suurin
kateuden aihe minulle oli kuitenkin viemäröinti keittotilassa
(autotallissa). Helkkari kun saisi itsekin röörin kerrostalon
keittiön lattiaan. Olis nääs noi pesut ja jäähdytykset paaaljon
nopeampia ja helpompia.
Loppuillasta nautimme vielä
virvokkeita yhden Orimattilalaisen ravintolan terdellä. Nimeä emme
mainitse, koska jätän mainokset toisille lahtelaisille.
Entäpä olut itse?
Päätin verrata tuotostamme tietysti
parhaaseen klassikkoon. Kyllä rakkaaseen Urquelliin. Joten.. Pilssiä
lasiin ja Na Zdrawi.
Heti kättelyssä eron huomaa
ulkonäössä ja jännästi eri tavalla kuin luulin. Jussi teki hyvää
työtä ja sai tämän Holy Union Pilsnerin todella kirkkaaksi.
Itseasiassa molemmat ovat liki yhtä kirkkaita. Urkki on hieman tummemman kultaisempi ja omamme asteen enemmän oljen puolelle. Vaahto
tuntuu kestävän molemmissa yhtä pitkään, eli sillai
keskiarvoisesti.
Nuuhkaistessa molempia olen todella
yllättynyt. Okei Urkissa on leimaa tammikuulle, joten aivan
tuorettahan se ei ole, mutta.. Silti.. Holy Union tuoksuu
hekumallisen runsaasti Saazilta. Ruohoa, kukkaketoa, nokkospuskaa.
Urquell tyytyy olemaan humalan puolelta paljon pliisumpi. Tuttua
voista diasetyylia toki on ja tavallaan pidän tästä
ulottuvuudesta, jota ei kauhean usein näe Tsekkien ulkopuolella.
Unionin maltaisuus on hentoa taustalla olevaa olkisuutta ja viljaa,
joka tukee kivasti humalointia. Kuitenkaan mitään jenkkityylistä
”in You face” settiä tämäkään ei ole.
Maussa ero korostuu selvästi. Urkin
ollessa tutun voisen maltainen kevyellä ruohoisuudellaan ja
tasaisesti purevalla katkeruudellaan lyö kotivoittoinen isompaa
vaihdetta. Humala maistuu koko matkan ajan. Maltaisuus jää
soittamaan taustaviulua kokonaan. Kuivahkoa ruohoa, yrttejä,
karviaista, nokkosta.. Lopputulos on raikkaampi ja havaitsen alati
maistelevani Holy Unionia Urkkia enemmän. Molempien ollessa
keskitäyteläisiä ja sopivan hiilihapokkaita en voi kuin ihmetellä
ja taputtaa itseäni olalle. Jussi ja Vesa taputtaisin teitäkin, jos
miun kädet ylttäis. Kiitos äijät tästä. Tämä tuntuu pieneltä
voitolta. Puhdas Pilsner, vai Pils? Ei virheitä ja tällä
rotevuudella alan jo toivoa että oltais pantu kerralla kymmenen
litraa enempi.
Voi Urquell rakkaani.. Voitko koskaan
antaa tätä anteeksi?
Tottakai voit. Kisahan oli epäreilu. Vahvempi tuote kokonaisuudessaan vastaan sinä. Milf/mature-iässä oleva vihreä kaunotar.
Tottakai voit. Kisahan oli epäreilu. Vahvempi tuote kokonaisuudessaan vastaan sinä. Milf/mature-iässä oleva vihreä kaunotar.
---------------------
Tämän myötä Tuopin Ääressä jää parin viikon kesälomalle pakaten kimpsut ja kampsut seuraavaan seikkailua varten. Hyvää kesää.
Tämän myötä Tuopin Ääressä jää parin viikon kesälomalle pakaten kimpsut ja kampsut seuraavaan seikkailua varten. Hyvää kesää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti