Tässä se on. Olutarvio nro 1500.
Miltä nyt tuntuu, kysyy sisäinen
urheilutoimittaja. Pitkän tien alulta. Toisinaan olen
kyseenalaistanut onko tässä mitään järkeä, mutta hyvä olut
minulle tärkeä. Se on arjen pakopaikka, stressinpurkukeino, se
hetki päivässä kun voi vain olla ja nauttia. Se assosioi kaikkiin
niihin sosiaalisiin tilanteisiin, kosteisiin iltoihin, jolloin
parannettiin maailmaa, suunniteltiin suuria, unelmoitiin. Hedonisti
sisälläni nauttii suuresti hyvästä juomasta, ruuasta ja muista
asioista jotka tuottavat mielihyvää. Arviointi taas on enemmänkin
tapa muistaa ”työn alla” oleva olut, kehittää makuaistia ja
saada insinöörimäisesti neppailtua jotakin pientä nysväämistä.
Tahti on kiristynyt. Vasta vuosi sitten
join oluen nro 1000, joka sattui olemaan Spezial Märzen. Varsin maistuva tuotos suoraan panimoravintolan hanasta.
Onko ensi suvena siis 2k juhlat? Ehkä, ehkä ei, en ota stressiä määrästä, mutta kolmenkympin lähestyessä, juu hekottakaa vaan, olen entistä enemmän alkanut huomata massan kasvavan, vaikka olenkin aina ollut varsin hoikka. Nykyään vaan joutuu rehkimään enemmän, jos aikoo ottaa enemmän pysyäkseen kunnossa.
Onko ensi suvena siis 2k juhlat? Ehkä, ehkä ei, en ota stressiä määrästä, mutta kolmenkympin lähestyessä, juu hekottakaa vaan, olen entistä enemmän alkanut huomata massan kasvavan, vaikka olenkin aina ollut varsin hoikka. Nykyään vaan joutuu rehkimään enemmän, jos aikoo ottaa enemmän pysyäkseen kunnossa.
Kohtuus siis kaikessa, mutta välillä
minunkin on nollattava nuppia, lyötävä resettiä ja hiplattava
sitä lasikuvun alla olevaa ”nuclear missile launch” nappia.
Tänään siis olutta. Juhlan kunniaksi
kansa äänesti suorassa vaalissa maisteltavaksi Struise:n Pannepotin. Kyllä
tämäkin on tosiaan tyyppaamatta. Pannepot löytyy Ratebeerin top50-listalta
sijalta 31, joten aivan huono se ei kai ole näin
nörttiuniversaalisti. Oma pulloni on kerännyt kellarissa, siis
vaatekaapissa, pölyä päälleen jo tovin. Olut on nimittäin
”vintagea”, vuosikertaa 2009. Epäilen kypsyyden olevan
kohtalaisen riittävä ja pitkästä aikaa tunnen odottavani tätä
olutta, josta olen jo vuosia kuullut hyvää. Takaako se oraalisen
orgasmin syvällä kurkussani, vai onko hypetys syönyt
kalastajaaluksesta keulan? Otetaanpa selvää.
Ja Pannepot valuu lasiini melko
paksuna, syvän punertavana ja sameahkona. Vaahto on tiivis ja
kestävä. Ulkonäköteknisesti siis varsin kaunis olut.
Tuoksu on reilusti makean
lakritsainen ja vähän aniksinen. Imelää maltaisuutta, siirappia
ja hedelmäkiisseliä. Kevyehkö paahteisuus pitää kuitenkin homman
balanssissa. Todella miellyttävä tuoksuprofiili on todella voimakas
ja roteva. Balanssia löytyy, mutta myös luonnetta.
Siemailu vahvistaa mielikuvaa.
Tukevaa ja makeaa maltaisuutta, joka taittuu melko mämmimäiseen
imelyyteen ja kevyeen karamellisuuteen. Kuivattua hedelmää,
taatelia ja luumua höystettynä lakritsaisella vivahteella. Loppua
kohden kevyesti mausteisuutta puskee kitalakeen paahteisuuden kera.
Oudolta kuullostaa, mutta yhdistelmä
on varsin harmoninen sekamelska, joka liukuu nieluun hennolla
alkoholisella lämmittävyydellä. Tukevaa, pehmeää, hitaasti
juotavaa olutta sopivalla hiilihappoisuudella.
Pannepottia ei näemmä ole suotta
kehuttu. Tavallaan paljonkin yhtenevää Rochefortien kanssa, mutta
on tämä ihan omanlaisensa. Lopputulemaltaan luonteikas,
moniulotteinen ja vahvan makuinen olut, joka yltää kyllä minunkin
papereissani varsin korkealle. Yksinkertaisesti: Good beer, no shit.
Lämmetessään vieläkin parempi ja
vivahteikkaampi, yksi parhaimmista maistamistani oluista ja juuri
sopiva juhlaolut
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 9, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 17-> Yhteensä: 42/50p.
Pannepot 2013 tuli maistettua ja hankittua "kellarointiin". Erinomainen olut. Tosin minullakaan ei tuota kellaria ole, joten mahdollinen ikäännyts tapahtuu keittiön alakaapissa ja lämmitetyssä varastossa - näissä molemmissa suunnilleen sama lämpötila, n.21-22 astetta. Miten pitkältä aikaväliltä oma vaatekaappisi on ikäännyttänyt oluitasi ja onnistuuko ikäännytys/säilytys vaikkei olekaan sitä viileää kellaria? Tätä olen usein pohtinut...
VastaaPoistaPullo on muistaakseni ostettu 2011, eli kolmisen vuotta kaapissa. Ymmärtääkseni ikääntyy nopeammin huoneenlämmössä.
VastaaPoista