Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 24. kesäkuuta 2014

Olutarvioissa: Firestone Walker Union Jack IPA

Oluen speksit:
Mikä: Firestone Walker Union Jack IPA, India Pale Ale, USA
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: Ei muistikuvia
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,5%, katkero: 70 ebu ja väri: 16ebc.
Nippelitietoa: Kolme kertaa kuivahumaloitu IPA, yli 4 paunaa humalaa per tynnyri. Humalina: Magnum, Cascade, Centennial, Amarillo, Citra, Chinook, Simcoe.


Viikonloppu lähestyy ja sen myötä vuotuiseksi perinteeksi muodostunut Lahden Suuret Oluet ja Pienet Panimot. Olemme tänä vuonna poikkeuksellisesti perjantaina liikenteessä, koska osa meistä tekee jotakin vakituista työtä maanantaista perjantaihin ja eihän Pave Maijasta voi jättää väliin, vai voiko?

No kuitenkin. Ennen tätä karkeloa olisi itsenikin raahattava vielä hiilikaivokseen raatamaan.. Eilen kuvailin luomisen tuskaa, siis panemisen riemua. Hold Your hats, tämä mosaiikki pamahtaa kyllä video muodossa blogiin tulevalla viikolla. Tänään nautitaan kuitenkin länsirannikon IPA:aa. Panijana Firestone Walker ja oluena Union Jack. Kyseessä on nimestä huolimatta, ainakin speksien perusteella melkoinen jenkkihumalapommi. Humalien listaus on pidempi kuin leipäjonot näin lam..siis taantuman aikana. Ymmärtääkseni Firestone Walker on yksi hyvin harvoista panimoista jotka käyttävät ns. ”Burton Union” käymismenetelmää.

Firestone Walkeriin tutustuin itse vastikään Köpiksen reissun aikana ja sen, että RateBeerin perusteella ko. Panimo on varsin vakuuttava ja ilmeisen avoin. Esimerkiksi tämän oluen resepti löytyi netistä. Brewing Networkin mainio ”Can You Brew It” show selvitti ja kloonasi, tämänkin oluen. Reseptin voivat kotikokit kaivaa netistä. Itse kuitenkin tykkään mieluummin luoda omaa, kuin kopioida toisten mestariteoksia. Sehän on vähän sama, kuin minä ottaisin pensselin käteen ja maalaisin Mona Lisan uudelleen. Silti jokaisesta reseptistä voi ottaa oppia ja pohtia miten siitä syntyvä mielikuva heijastuu itse olueen.
Entä miltä tämä Union Jack sitten maistuu? Onko se katkera, kuin kokoomuksen vaalivoitto, iskeekö se jyskyn lailla tajuntaan, kääntääkö se takkia kuin kepu konsanaan, vai onko se pehmeä kuin suomalainen sosiaalidemokraatti kukkahattuineen? Otetaan korkki pois ja kaadetaan lasiin.


Ja lasiin kaatuu kirkkaan kuparinkeltaista olutta. Vaikuttava vaahtolakki jättää reilusti pitsiä, mutta ei kestä kauhean kauaa.

Tuoksutellessa havaitsen, että pullotuspäivästä tosiaan on tovi (helmikuussa). Makeahkoa sokerista trooppista hedelmäisyyttä. Appelsiinia, sitrushedelmiä ja mäntyistä pihkaisuutta. Keksistä, hieman hunajaista maltaisuutta. Väitän tämän toimivan tuoreempana ihan toisella tavalla, mutta ei tämä huonoa ole nytkään. Tasapainoista, siis IPA:lle sopivalla tavalla.
Maussa maistuu aluksia makeahko karamellisuus, keksimäisyys ja keveä hedelmäisyys. Humalointi iskee kuitenkin greippiä, pihkaa ja havuja mukaan. Suu kuivuu, vähäisesti nahkeutta. Pehmeähkö loppuliuku. Edelleen haluaisin maistaa tämän tuoreeltaan. Ei kuitenkaan minkäänlaista karkeutta.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen, 7,5% lämmittää ja pihkaisuus säilyy suussa.
Firestone Walker Union Jack on varsin hallitun tasapainoinen ja puhdasverinen ”West Coast IPA”. Vähemmän makeutta, enemmän hedelmäistä humalaa, niin pärisisi suussa ihan toisella tavalla. Jätän tämän(kin) listalle ”maistettava tuoreena”. Kuitenkin, kohtuullisen hyvää ja tyydyttää humalahammasta.

Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti