Viimeinkin.
Tämän tekstin kirjoittaminen on useista syistä aina viivästynyt. Nyt se on käsillä.
Kuten ainakin blogin sosiaalistamediaa, eli Facebook versiota, seuraavat tietävät käväisin keväällä tekemässä jälleen omaa olutta panimolla. Tällä kertaa Suomenlinnassa.
Mistä moinen?
Humalaa, paljon humalaa |
No asiaan. Aloimme tietysti puhua kesäoluesta heti tuon talvisen tuotteen tiimoilta. Vähän vapaammat kädet, enemmän humalaa, mutta valitettavasti sitä 4,7% uppoavaa. Koska Apa tuntui niin kesän janojuomalta tein sitä liippavia resepti ideoita, mukana oli mm. Sessio IPA Amarillolla, Simcoella ja Columbuksella, Vehnä Pale Ale Amarillolla, Citralla ja Mosaicilla, sekä tuotanto-oluen esiaste Citra ja Nelson Sauvin.
Tällä kertaa ehdin tehdä muutaman koe-erän, ennen lopullista reseptiä. Lopullinen olut sai sukat jaloissamme pyörimään ihan toisella tavalla, joten varsin hymyilevästi sain vihreää valoa.
Lopulliseen olueen upposi mallaspuolelta pale-alea, viennaa, karamellimaltaita ja vehnämallasta, sekä vähäisesti melanoidimallasta. Humalapuolelle Magnumia, Citraa ja Mosaicia. Hiivana itseasiassa brittiläistä ale-hiivaa.
Humalan punnitusta. Kuva: Igor Väisänen |
Viimein varsinainen keittopäivä koitti ja me lähdimme hovikuvaaja mukanamme kohti panimoa.
Tällä kertaa matkakin oli vähän inhimillisempi. Viimeksi hyppäsin kyytiin suoraan yövuorosta ja päivä täältä Uuteenkaupunkiin venähti vähän turhan paljon.
No panimolla itse Heikkisen Jussi otti meidät vastaan ja pääsimme paitsi seuraamaan maestron työskentelyä myös hieman avustamaan, kuten punnitsemaan raaka-aineita, jne.
Voitte vain kuvitella, että tunnelma oli hieman hermostunut. Paineita tämän erän onnistumisesta toki oli. Fiilistä voisi kuvailla niin, että annat lapsesi vieraan hoidettavaksi ja kasvatettavaksi tietämättä millainen nuori sieltä lopulta kasvaa.
Reissu oli myös varsin opettavainen. Tässä viimeistään näki miten suuri ero on kotioluella ja kaupallisella. Väitän toki, että lopputulos olisi ollut erilainen jos se oltaisiin pantu kymmenessä muussakin panimossa yhtäaikaa. Mustalaispaneminen on aluksi siitä haastavaa, että se vaatisi muutamia koe-eriä samassa panimossa, ennenkuin voisi kirjoittaa reseptin haluamakseen.
Igor Ja Matti tarkkaavaisina seuraamassa |
Ero lopullisen tuotteen ja kotiponnistuksen suhteen on kuten todettua selvä. Ne ovat aivan erilaisia, silti samanlaisia. Tuotantoversio on selvästi ra-ra-rapsakampi, puhtaampi ja omaa huomattavasti tuoreemman humalan aromin. Kotiversio on vähän tasapainoisempi ja hedelmäisempi.
Molemmat silti maukkaita omaan suuhuni. Jos tuotantoversioon saisi sen 1% lisää runkoa se toimisi toki paremmin. Nyt, jos tätä keitettäisiin uudestaan: viilaisin vähän mallaspohjaa, muokkaisin hieman humalointia ja ehdottaisin kenties 1-2c korkeampaa käymislämpötilaa?
Melaa mäskiin |
Entä se jatko? No nautitaan nyt kesästä ensin, katsotaan mitä talvella tapahtuu. Silti on pakko myöntää tämän meikäläisen alkoholipolitiikan ja rajojen ovan näin luovuuden kannalta vähintäänkin ärsyttäviä. Joten nostan jälleen hattua kotimaisille pienyrittäjille heidän luodessaan näissä olosuhteissa kaupan hyllyille alati uusia hienoja tuotteita. Itselleni tämä oli jälleen upea kokemus ja mahdollisuus.
Fiilis on varsin euforinen, kun saa omaa sieluntuotettaan kantakuppilassa ja näkee yhden jos toisenkin juovoavan ”poikaa” ja jopa nauttivan tästä. Silti pahoittelen teille keskioluen ystäville, että tuote on varmasti vaikea.
Oma varoitukseni tästä oluesta ei ilmeisesti päätynyt etikettiin asti, mutta verkkosivuilta itse itseäni lainaten: "Tämän Kesän Kaiku saapuu luoksesi särmikkäänä ja rapsakan humalan kukkaisena. Saatat aistia siitä sitruksisia tropiikin hedelmiä ja hunajaista makeutta. Yhtä todennäköisesti et pidä siitä, sillä tavalliselle massatuotetun lagerin ystävälle tämä olut voi olla kuin pohjaton kuilu ilman paluuta. Jos kuitenkin haluat nähdä kuinka syvälle tämä kaninkolo vie ja haluat olla Liisa, Liisan paikalla, oluiden ihmemaassa tämä Kaiku kuuluu sinulle asti"
Nyt Kaiku on kaupoissa ja ravintoloissa. Olutta on toki tarjolla myös Kymijoki Beer Festivalissa elokuussa, joskin suosittelen juovoamaan tätä jo aikaisemminkin. Voi sitten vertailla oluen kehitystä.
Olutta on saatavilla ainakin seuraavista paikoista:
HEINOLA
Cronin's Cafe & Guesthouse
RantaCasino
KOTKA JA KARHULA
Citymarket Kotka
K-supermarket Pooki
Prisma Kotka
Players Sports Bar
Public Corner
Pub Albert
Pub Eduard
Sam's Pub
Soittoruokala Karoliina
Maltaan lastaamista. Kuva: Igor Väisänen |
Citymarket Kouvola
K-Supermarket Kankaro
Prisma Kouvola
S-Market Inkeroinen
S-Market Kuusankoski
S-Market Myllykoski
S-Market Tornionmäki
Hospoda Papirna
Irish Pub Old Tom
Kino123
Koskikeidas (Koski-Golf)
Neville
Ravintola Aula
Ravintola Kuja-Kolli
Ravintola Wanha Kalastaja
LAHTI
Brygga City Bar
Lappeenranta
Birra
Kolme lyhtyä
Aivan
loppuun haluan esittää Oscarmaiset kiitokseni:
- Kymijoki Beer Festival-tiimille
- Suomenlinnan Panimolle
- Kaikille koe-erää maistaneille
- Kaikille rehellisille kuluttajille, siitä, että ”ihan hyvä” ei ole vastaus kysymykseen millaista olut on.