Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 11. kesäkuuta 2012

Täydellistä kesäolutta etsimässä

Alkon hieman köyhää kesäolut valikoimaa katsellessa sitä alkaa pohtimaan, millainen olisi se täydellinen kesäolut?
Siinä olisi Pilsneristä ja Hellesistä peräisin oleva helppo juotavuus ja raikkaus. Saisonmainen kuivahko ja hedelmäinen ulottuvuus keveällä brettaisella happamuudella.
Sen tulisi olla reippaasti humaloitu muodikkailla lajeilla, kuten: Nelson Sauvin, Sorachi Ace, Citra ja Galaxy, mutta omata silti joitakin klassisia piirteitä Hallertaulta, Saazilta ja Tetnangerilta. Humaloinnin tulisi olla miellyttävän aromikasta ja sopivan katkeraa.
Silti täydellinen kesäolut vaatisi sopivan mallasrungon. Kenties keksiä, aavistus karamellia ja häivähdys vehnää. Kuitenkin melko yksinkertainen runko, maltaiset oluet jäävät talvelle.
Tässä vaiheessa belgifanit kertovat haluavansa witbiermäistä mausteisuutta, eli korianteria ja pomeranssia sekaan. Alkoholipitoisuudeltaan juoman pitäisi olla sopivan vahvaa, että runko ei olisi vetinen, mutta silti sessioitavissa. Juotavuus hyvällä tasolla ja hiilihappoja juuri sopivasti. Vahvuus varmaankin n. 5-6% tietämillä.
Vahvuudesta huolimatta tätä olutta pitäisi saada jokaisesta maitokaupasta kohtalaisen edullisesti.

Litrahinnan pitäisi asettua alle 6€ kieppeille. Lisäpisteitä tietysti tippuu jos raaka-aineet ovat luomua ja tottakai kyseessä pitäisi olla marginaalisesti valmistettava pienpanimotuote, eikä juosten kofftu "jokaiselle jotakin, muttei kellekään mitään" oleva markkinamiesten valmistama tuotos "uudella muodikkaalla humalalla, jota on hulppean 10ebun verran, tiivisteestä ja luomumaltaalla".

Koska yhtälö on mahdoton, haluan ainakin kokeilla kirjoittaa reseptin tällaiselle sekametelisopalle.

15l Erä,

n. 80% Pils
5% Victory
5% Vienna
3% Vehnää
2% Cara 30l
5% Sokeria

Humalointiin

n. 35g Saazia keiton alussa (60min)
30g Sorachi 15min
30g Sorachi+0min (Whirlpool)
30g Sorachi Kuivahumalointi

Mausteiksi hieman korianteria ja pomeranssia (määrät riippuvat mausteiden tuoreudesta ja käyttötavasta-> jauhe, tuore, murskattu, jne)

Hiivaksi Saison (Wye 3724, tai 3711) ja kakkosastiaan brettaa.

Lopputulos olisi todennäköisesti niin omalaatuinen, ettei sitä ostaisi kuin paattuneimmat fanaatikot. Silloinkin pitäisi mukana myydä muutama pilli, jotta reittarit voisivat yhdessä jakaa pullon kesäisesti pussikaljana pillistä puiston penkillä.
Ei kyllä tämä yritys on täysin tuhoon tuomittu, vaikkakin ajatuksena hauska. Mikä olisi sinun täydellisin kesäoluesi arvon lukija?

1 kommentti:

  1. Kyllähän se olisi Beer Hunter's Saison De Randonneur. Maitokaupasta(!!!) max. kolmella eurolla ostettu 6,5% versio.

    Hyvältä kuulostaa kyllä tämä sinunki resepti, voisihan tuota useammankin yhden desin "reittariannoksen" kipata :D

    VastaaPoista