Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 14. kesäkuuta 2012

Alkon Kesäoluet: St. Feuillien Saison

Oluen speksit:

Mikä: St. Feuillien Saison, Saison, Belgia
Mistä: Alko
Hinta: n.3,96€/0,33l
 Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,5%,  katkero: 22ebu ja väri: 17ebc
Nippelitietoa: St. Feuillienin panimo on historialtaan melko klassinen karikatyyri keskieurooppalaiseksi panimoksi. Panimoa on hallinnut sama Friartin suku v. 1837. Panimo oli alunperin samannimisen luostarin sivubisneksenä, joka tietysti tuhoutui Ranskan vallankumouksen johdosta. Tässä Saisonissa humalina muuten Styrian & Spalt.

Hyvää iltaa. Aion julistaa olutkesän alkaneeksi kauden ensimmäisellä Saisonilla. Niille jotka haluavat tietää mikä Saison on suosittelen vaikkapa tätä:BCJP:n tyyli määritelmä
Teille muille ei-niin-insinööreille kerron, että kyseessä on alunperin Wallonian alueen ns. farmhouse ale. Esterinen, fenolinen, mausteinen ja hieman humalaisempi belgiale, "funkya tavaraa".
St. Feuillienin Saison saapui siis Alkon kesäolut valikoimiin, vieläkään emme saanneet perus Dupontia isossa pullossa, Fantomesta tietysti puhumattakaan. No, ehkäpä pitäisi kertoa omasta suhteestani tähän oluttyyliin. Itse pidän Saisonia erityisen kiintoisana. Ensinnäkin hiivakantana se on, näin kotiolutpuolella, sellainen jonka kanssa pitäisi oikeasti touhuta enemmänkin. Itseasiassa ajattelin pistää vkl startterin Saisonhiivalle, mutta siitä projektista toiste. Toinen seikka on selkeästi se, että olut sopii täydellisesti kesään. Raikas, virkistävä, sopivasti hedelmää, kuivuutta, hieman happamuutta ja kaikenlaisia estereitä, silti juotavuus on loistava. Näin siis pitäisi olla. Otetaanpa St. Feuillienia lasiin ja katsotaan millaista säveltä se laulaa.

 

Sisältää ohramallasta tarralla varustettu korkki aukeaa ja olutta lasiin. Syvän kullankeltaista nestettä, reilusti vaahtoa..aahh, anna sitä vaahtoa..
Ei ihan niin samea, kuin nämä joskus ovat, mutta vaahto on..no belgimäinen, jättää pitsiä ja jää lakiksi oluen ylle.
Tuoksussa hedelmäisiä sävyjä, etäisesti tulee La Chouffen hedelmätiskimäisyys mieleen. Melonia, sitrusta, appelsiinia, jne. Hieman yrttistä humalaa, häivä mausteisuutta ja kevyesti jopa kukkaisuutta. Ei hassumpi, ei hassumpi.
Maussa on toki samoja hedelmäkakkuisia sävyjä, myös hiivaista, hieman pippurista mausteisuutta mukana. Maltaisuus on keveää, jopa aavistuksen makeahkoa. Lopussa hieman yrttisen ruohoisaa humalaa. Jälkimaussa keveästi katkeroa ja kevyttä "maatilamaisuutta". Voisi olla mielestäni hieman kuivempi ja happamampi.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, melkoisen hiilihappoinen, pehmeä, hieman kermaisen liukas ja helposti juotava olut.
St. Feuillienin Saison on lopulta ihan kelvollinen esitys. Makujen sinfoniaksi ja Saisoniksi sinnepäin, belgialeksi ihan mainio. Voisin kuvitella n. 10 lisä ebun tekevän terää tälle oluelle ja tuovan sen lähemmäs tyyliään. No miellyttävä kesäjuoma jokatapauksessa.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti