Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Vermont IPA tulee

Kuva: Eater.com





”But I know a change gonna come, oh yes it will.”
Evoluutioteorian mukaisesti muutoksesta eivät selviä prosenteiltaan vahvimmat, eivät nopeiten juotavat, eivätkä omaa fiksuuttaan korostavat nörtt..kekkos..hipsterilasipäisille tarkoitetut juomat.
Paitsi jos kyseinen laji, tai sen yksilöt, ovat valmiita muutokselle. 
Kuningas IPA on. Hän on kuollut ja syntynyt uudestaan. East Coast, West Coast, Black, Belgo, Farmhouse, Wheat, White, Brown ja herra ties millä firmly shaken milkyway blows in U mouth-etuliitteillä saapuva oluemme on jälleen kokenut uuden multiorgastisen tulemisen. Hän on nyt meidän kaikkien huulilla pyörivä ”Vermont/North-East/New England IPA”.
Eli mikä?

Tree House Julius. Monen mielestä nykyhetken ykkösiä tyylissään. Koska Suomeen?
Kuva: treehousebrewing.com

Palataanpa ajassa aavistus taaksepäin.
Pitkälti 2000-luvun alusta näihin päiviin asti olemme tottuneet juomaan IPA:mme sitruksisina, greippisinä, pihkaisina, katkerina, vähän karamellisina/keksisinä ja kohtalaisen kirkkaina.
Samoihin aikoihin vuosikymmen takaperin herra, kirjailija, oluttuomari ja panimomestari Greg Noonan (keveät mullat) toi ilmeisesti Englannin matkaltaan mukanaan hiivakannan. Tämä kanta kulkeutui myöhemmin Alchemist panimon omistaja John Kimmichin käsiin ja ilmeisesti joitakin vuosia ja muutamia Heady Topper-purkkeja myöhemmin myös erään Hill Farmstead panimon Shaun Hillin tahmaisiin tassuihin. Tämä hiivakanta osoittautui kuitenkin ilmeisesti huonosti flokkuloituvaksi (=”pölyinen” kanta, joka ei laskeudu pohjalle ja jätä olutta kirkkaaksi, esim. hefeweisset->). Voidaan yleisesti sanoa tämän ”tyylin” edustajien olevan siis hyvin sameita. Toki toinen tekijä tässä on humala. Humala luo luonnostaan sameutta, etenkin jos kuivahumalointi on runsasta (=eli humalaa on lisätty keittämisen jälkeen tankkeihin). Voisin kuvitella monenkin vanhan liiton juovon ja panimomestarin karsastavan tyyliä, joka on niin samea. Sehän on jo vuosia yhdistetty huonoon laatuun..

Samoihin aikoihin lukuisat uudet humalalajikkeet olivat lyönneet hiljakseen lävitse. Näihin kuuluivat sellaiset kannat, kuten vaikkapa Amarillo, Citra, Sorachi Ace, erinäiset Uuden-Seelannin humalat (esim. Nelson Sauvin), jne. Lopulta IPA on alkanut muuttua kevyesti hedelmäisempään suuntaan.
Hitaasti tämän vuosikymmen puolella useat koillisrannikon panimot ovat alkaneet imitoimaan ja viemään Heady Topperin ideaa entistä pidemmälle.
Vermont IPA:a voisi ajatella olevan siis äärimmäisen samea, hyvä vaahtoinen IPA. Aromimaailma on runsaan trooppishedelmäinen, öljyinen, mehuinen ja käpymäinen. Humalaa on siis aivan s..sti, mutta painottuen selvästi enemmän aromipuolelle, kuin katkeroon. Suutuntumaltaan nämä ovat kiintoisia. Smootheja, pirtelömäisiä, pehmeitä, mehumaisia.
Eli oikeastaan juuri sellaisia, joita itse juon ja keitän mieluiten.
Enkä ole yksin.
Humalablogin tilastoja ja vertailuja katsellessani näin tämän rapakon takaa suuren hypen aiheuttaman tyylin edustajien nojailevan monenkin reittaussaitin maailman parhaiden kärjessä.
Onkin mielenkiintoista seurata, koska tyyli saapuu todella tänne härmään. Tai pikemminkin koska pääsemme juomaan ensimmäisen erinomaisen esimerkin tästä tyylistä?

Battle Of IPA oli melko lähellä tyyliä.

Ja koska Tuopin Ääressä haluaa olla ystävällinen. Ojennamme kättä ja tarjoamme valmiiksi koekeitetyn reseptin (huom. Olen nähnyt useissa resepteissä käytetyn myös mm. vehnäjauhoja, joita en ole kokeilut):

OG: 1.067 FG: 1.014
N. 6,9%, 62ebu, 14ebc. Eräkoko, n. 18l.

Mallaspohja:

60% Pale-Ale
30% Vehnämallas
10% Kaurahiutale

Humalointi:

40min 35 Ebu CTZ
5min 20g Centennial, 35g Mosaic, 35g Citra
0min 25g Centennial, 35g Citra
Steep 80c: 40g Mosaic, 40g Citra, 25g Centennial

Kuivahumalointi:
fifty-fifty (eli kahdessa erässä) käymisen mukaisesti:

50g Citra, 40g Mosaic, 30g Centennial.
(eli about 25g+20+15g/satsi)

Hiiva:

Yeast Bay Vermont Ale, tai Wyeast 1318 London Ale III

Prosessi:

Mäskätään 66c /1h, vesi käsitellään arvoihin:

Ca: 100, Mg: 2, Na: 8, SO4: 100, Cl: 180, HCO3: 0, ph: 5,2

Nostetaan huuhteluvedellä lämpötila 76c, pidetään 15min ja valutetaan tyhjäksi. Keitetään vierrettä 1h. Jäähdytetään ohjelman mukaisesti ensin vapaasti 80c, humaloidaan pidetään 15min ja jäähdytetään loppuun.
Ilmastetaan 15-20min pumpulla, Hiivataan 17c. Kun käyminen alkaa kuivahumaloidaan ensimmäisellä puolikkaalla, annetaan olla n. 3vrk:ta, jäähdytetään vierre, siirretään ja annetaan lämmön taas nousta. Loput kuivahumalat 3vrk ennen pullotusta, karbonoidaan n. 2,2-2,4vols. Mielellään kegissä, koska tämä juodaan mahdollisimman tuoreena. Kegin etuina on myös mahdollisuus kuivahumaloida suoraan siihen.



14 kommenttia:

  1. Miten tuo karbonaattitaso käsitellään nollaksi?

    VastaaPoista
  2. ...ja miksi jäähdytetään ennen siirtoa? Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Itse vastaten: suolojen lisäys tiputtaa sen arvon nollaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin juuri mineraalien kanssa. Arvot ovat luonnollisesti suuntaa antavia, koska todelliset saisi vain labramittauksella.
      Jäähdytys siksi, että osa hiivasta ja humalasakasta flokkaisi pohjalle. Etenkin sakan kannalta tämä helpottaa siirtämistä, niin ei ole lappo tukossa.

      Poista
  4. Juu! Tuo väliviilennys vain hämmensi. Oletin jotenkin että humalat on pussissa ja viilennys sitten vain ennen pullotusta/kegitystä.

    VastaaPoista
  5. Hyvä teksti. Paistaa läpi, että ymmärrät asiasta enemmän kuin muutaman jostain us-blogista poimitun lauseen, koska selität että sameus on tavallaan vain "sivutuote" eikä päämäärä. Se tuntuu menevän 80% ihmisiltä yhä ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sameus on sivuseikka, mutta pakko käydä lävitse, koska olut on niin pahuksen samea-> Eli ei haettu tyyliseikka vaan, nimenomaan asia joka johtuu viljat-humala-hiiva-akselista.

      Poista
  6. Vaikuttaako tuo prosessi (lämpötilojen kanssa pelaaminen) tyylilajissa pysymiseen, vai onko mallas- ja humalasatsi (ja hiiva, tietenkin) se mikä erottaa IPAn Vermont IPAsta?

    Voisi ottaa tuon reseptin omaan testiin, jos vaan korvaisi omaan makuun huonosti osuvan Centennialin Calypsolla tai Simcoella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpötilat mäskäyksen suhteen ovat melkolailla vakioita liki kaikille oluille. Käymislämmöt taas pitäisi säätää aina hiivakohtaisesti (eli olutkohtaisesti), mikä on tällaiselle kerrostaloasujalle koko homman akilleenkantapää.
      Eli kyllä se ero tulee lähinnä siitä miten humalaa laitetaan, paljonko ja millaisella hiivalla. Lisäksi toinen näkökulma on tuoreus ja ehdoton happikontrolli. Esim. Edellinen IPA oli kaksi viikkoa hyvää mangomehua ja kuukauden jälkeen liki viemäröitävää. Tämä pitäisikin mielestäni kotioloissa lyödä kegiin, jossa voidaan paitsi karbonoida paremmin(siis ilman käymistä, hiivatta ja nopeasti), että kuivahumaloida kegissä. Pullot tuppaavat vanhentumaan käsiin ja pullokäyminen ei mielestäni tee IPA:lle hyvää.
      Juu Simcoe sopii tuohon ihan hyvin. Nyt tekisin varmaan niin, että vähentäisin kuivahumalan määrää ja nostaisin kattilahumalan määriä reilusti. Tää on tällaista, loputonta viilausta. Onnea keittoon.

      Poista
    2. Kiitos. Eli ihan normiprosessilla muuten, mutta humala- ja hiivakattaus sitten tyylin mukaan. Ja eikun keittelemään.

      Poista
    3. Onnea keittoon. Jos tulee hyvää, niin näytteitä vaan tulemaan:D

      Poista
  7. Noh, eihän siitä Vermont IPAa tullut, mutta hyvä tupla IPA kuitenkin :). Jostain syystä keitellessä muokkasin reseptistä kaurahiutaleet pois (ilmeisen olennainen osa) ja korvasin ne muilla maltailla. Sitten kun vielä tämä yritelmä oli ensimmäinen ikinä Bulldog Brewerilla, niin mäskäystehokkuuskin karkasi käsistä.

    Mutta jos näytteen haluat, niin oletko menossa Kymijoki Beer Festiin? Voisin ottaa mukaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa ja periaatteessa kaura ei ole pakko, mutta koska sitä jotenki uppoaa liki kaikkeen (pidän siitä)->
      Tässä tyylissä tuoreus, tuoreus ja tuoreus on tärkeintä. Pullottaessa harvemmin onnistuu nappiin ja kegistä nää pitäis tarjoilla.
      Tosiaan, toki maistuu. Olen ymmärtänyt, että läsnäoloni oli suotavaa molempina päivinä KBF:lla, joten nyi vaan hihasta,

      Poista
    2. Laitoin sulle sähköpostia @luukku osoitteeseen. Onko vielä validi?

      Poista