Ruoka. Tuo elämäni toinen rakkaus
oluen lisäksi voisi ansaita kokonaan oman bloginsa. Hei...
Ruokablogi.. Pääsis ilmaseks syömään jokaiseen ravintolaan,
koska tekisin ”arvostelua”.. What a great idea.. Eiku.. Ei.
Safka on hyvää ja olen kuulemma hyvin
”picky” siitä mitä syön. Jos ajattelen nykyisen kotikulmani
ravintoloita ja eritoten sitä osa-aluetta joka itselleni läheisintä
olen jatkuvasti pettynyt. Lahdesta luulisi saavan hyvää pizzaa,
burgeria, tai kebabia.. Väärin. Samaa mikrolämmitettyä
santamariaa samoilla tukkumannikastikkeilla. Ehkä siksi en bloggaa
ruuasta. Se olisi raskasta, enkä jaksaisi olla angry food nerd:na
jokaisissa kokkareissa.
Minua kuitenkin lähestyttiin tämän
teeman tiimoilta Suvialan Alin tuoreella kirjalla. Alihan tunnetaan
paremmin Bryggeri Helsingin keittiön sydämenä, herrana ja
hidalgona. Kun kirjan nimikin kuullosti kotoiselta: ”Gastropub
kotikeittiössä” lupasin lukaista teoksen.
Mitä siitä toteaisin? Kirja on paljon
keittiönsä näköinen ja voisin kuvitella jokaisen annoksen istuvan
Bryggerin listalle. Kirjan reseptit ovat simppeleitä, kuvista annan
isoa plussaa. Ne eivät ole liian taiteellisia kikkailuja, mutta
siistin rustiikkisia(?). Ulkoasu on siis todella huolitellun ja laadukkaan oloinen.
Kirjan loppupuoli on varattu kiintoisalle juustojen ja oluiden parittamiselle, sekä muutamille kotiolutresepteille. Mielestäni juuri nämä loppupuolen reseptit olivat hieman irrallaan muusta kirjasta ja sen tematiikasta, niin erityisesti panimomestari Mathias Hüffnerin haastattelumainen kertomus oli antoisaa ja koska Hüffner on niin pahuksen symppis, sekä todellinen mestari etenkin saksalaisten oluiden suhteen, niin hattua päästä.
Kirjan loppupuoli on varattu kiintoisalle juustojen ja oluiden parittamiselle, sekä muutamille kotiolutresepteille. Mielestäni juuri nämä loppupuolen reseptit olivat hieman irrallaan muusta kirjasta ja sen tematiikasta, niin erityisesti panimomestari Mathias Hüffnerin haastattelumainen kertomus oli antoisaa ja koska Hüffner on niin pahuksen symppis, sekä todellinen mestari etenkin saksalaisten oluiden suhteen, niin hattua päästä.
Päätin tietysti kokeilla tätä
tekstiä varten jotakin. Jotakin jota en ole koskaan kokannut ja
jotakin joka kelpaa myös paremmalle puoliskolleni, jonka antipatia
punaista lihaa (mmm..bacon...) kohtaan jarrutti monia haaveitani.
Päädyin duunaamaan munakoiso-tsatzikiburgeria. Koska burgeri on pizzan
kanssa pyhistä ruuista pyhimpiä niin tämän kohdalla koin
nyrjähtänyttä huumoria. Tsatzikin teko oli toki tuttua eikä Alin
ohje poikennut omastani yhtään.
Munakoiso kiinnosti, koska meistä ei ole kumpikaan sitä koskaan kaupasta ostanut. Ainoa vaan, ettei täältä saa kaupasta briossisämpylöitä (saa vinkata jos joku tietää Lahdesta tällaisen ihmeen).
Munakoiso kiinnosti, koska meistä ei ole kumpikaan sitä koskaan kaupasta ostanut. Ainoa vaan, ettei täältä saa kaupasta briossisämpylöitä (saa vinkata jos joku tietää Lahdesta tällaisen ihmeen).
Lopputulos on kuvassa alla.
Burgeri oli oikein
onnistunut ja keveä. Tein tosin bataattiraneja lisukkeeksi
hp-savuchili-ketsupin kera. Käytin sämpylänä siis ciabattaa ja havaitsin jälleen briossin paremmuuden. Etenkin tässä sen keveä makeus olisi tasapainottanut tsatsikin happamuutta ja hapokkuutta paremmin.
Entä mitä kirjasta puuttui? Sama mikä
kaikista keittokirjoista. Mikään ei ole täydellinen.
Millaista suppeaa keittokirjaa kaipaisin? Kaipaisin sellaista jossa paitsi raaka-aineet saa lähikaupasta (kyllä laiska autoton paskiainen ja lähikauppani ei ole Stockmannin herkku, tai kauppahallin lihatiski), mutta niistä loihditaan sellaista Michelinmatskua vaivalla, hiellä ja epäonnistumisilla. Sellaisen, joka ottaisi raaka-aineissa huomioon muutkin kirjan reseptit. Meinaan kotikeittiössä syntyy rutkasti tähteitä ja minä itse en osta raaka-aineita kaappiin homehtumaan ja keräämään pölyä. Siksipä olisi mahtavaa jos jossakin kirjassa huomioitaisiin tämä käyttämällä resepteissä pitkälti samoja raaka-aineita. Yksinkertainen asia, vaikea selittää siis. Jos saitte tolkkua pointista, niin hienoa.
Millaista suppeaa keittokirjaa kaipaisin? Kaipaisin sellaista jossa paitsi raaka-aineet saa lähikaupasta (kyllä laiska autoton paskiainen ja lähikauppani ei ole Stockmannin herkku, tai kauppahallin lihatiski), mutta niistä loihditaan sellaista Michelinmatskua vaivalla, hiellä ja epäonnistumisilla. Sellaisen, joka ottaisi raaka-aineissa huomioon muutkin kirjan reseptit. Meinaan kotikeittiössä syntyy rutkasti tähteitä ja minä itse en osta raaka-aineita kaappiin homehtumaan ja keräämään pölyä. Siksipä olisi mahtavaa jos jossakin kirjassa huomioitaisiin tämä käyttämällä resepteissä pitkälti samoja raaka-aineita. Yksinkertainen asia, vaikea selittää siis. Jos saitte tolkkua pointista, niin hienoa.
Kelle suosittelen kirjaa? Oikeastaan
kirja on aika all-around kamaa. Paljon ohjeita, kaikille hyvät
paritukset oluista, jonkin verran kasvisruokia myös. Yksikään ohje
ei lukemisellani vaikuttanut haastavalta, jos osaa seurata ohjeita ja
hallitsee perusasiat keittiössään. Toisaalta kaikille pikku
Blumenthaleille kirja ei tarjoa suoranaisesti mitään syvällisempää.
Ei ilotulitteita, ei hiilidioksidileikkejä. Simppeliä, hyvää,
feelgood ruokaa kansainväliseen ja keveästi keskieurooppalaiseen
sävyyn.
Nyt jään odottamaan vain avokkeen
seuraavaa reissua johonkin, jotta voin tiristää sitä punaista
lihaa pannulla oluen kera. Ali.. On se aika äijä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti