Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Testissä vehnäoluet

Enpä ole blogannut vähään aikaan, vaikkakin joitakin itselleni uusia oluita on tullut testattua lävitse. Nyt aion viimein niputtaa kasaan viime aikoina testatut uudehkot vehnäoluet ja verrata niitä muutamaan vanhaan tuttuun. Tänään testiin saapuvat: Baltika 8, Saimaan Marsalkka LuomuVehnä, Mallaskosken Kuohu Kristallivehnä, Laitilan Kievari Vehnänen (4,7%) ja näitä haastamaan tutut: Nokian Elowehnä (4,7%), Franziskaner Hefe-weissbier ja Paulaner Hefeweissbier.
Testin ainoana tarkoituksena on rento nautiskelu, sekä hieman verrata uusia tulokkaita vanhoihin tuttuihin. Aloitetaan maitokaupan hyllyiltä.Oluen speksit:

Mikä:  Mallaskosken Kuohu Kristallivehnä, Kristallweizen, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2,9€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%
Nippelitietoa: Kristallweizen on suodatettu versio Hefeweizenistä. Tässä oluessa humalina Magnum, First Gold ja Cascade. Mallaskosken panimo on perustettu v.1997 ja sen Vaalea Kuohu olut voitti aikanaan järjestämäni maitokauppalagerien sokkotestin.

Ensimmäisenä lasissa käy Mallaskoski, joka lähtee kisaan kiintoisilla humalilla, mutta harmittavasti suodatettuna.
Mallaskosken kristallivehnä on vaalean kullankeltainen olut. Vaahdoltaan ihan kelpo, joskin weizeniksi ei mitenkään kaksinen.
 Tuoksussa on vehnäistä maltaisuutta, banaania ja hieman parfyymista esteriä. Hieman hedelmäisyyttä ja häivä sitrusta. Harmittavan mieto tuoksultaan.
 Maussa pehmeää vehnäisyyttä ja hedelmäisyyttä. Banaania on mukana selvästi, samoin vehnäistä happamuutta ja purukumia. Jälkimaussa häiritsee pienoinen tunkkaisuus, mutta muuten ihan kelpo suodatettu vehnis.
 Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, helposti juotava. Hiilihappoja voisi olla tyyliin nähden aavistus enemmänkin.
Täytyy kyllä todeta, että ainoa seikka jota tässä jää kaipamaan on raikkaus, muuten käsissä on suodatetuksi vehnäksi ihan maistuva tuote. 
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12-> Yhteensä: 30/50Oluen speksit:

Mikä: Laitilan Kievari Vehnänen (4,7%), Hefeweizen, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 3,7€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%, Katkeropitoisuus: 15ebu ja Väri: 10ebc.
Nippelitietoa: Kievaria oli taannoin myynnissä Alkojenkin (tilausvalikoimissa) vahvuudella 5,5%. Nyt tuote tuli maitokauppoihinkin, ilmeisesti vahvempaa versiota ei ole enään tuotannossa?

Seuraava "kilpailija" tulee myös länsirannikolta, muistelisin vahvemman "alko version" olleen ihan mainio kesäolut, joten maistetaanpa:

Laitilan Vehnänen valuu tuoppiini samean keltaisena, vaahtoaa hieman, mutta ei yllä aivan Baijerilaisten veljiensä vaahtolakin tasolle.
Tuoksussa hedelmäistä purukumia, hieman sitrusta ja vehnäistä maltaisuutta. Banaania todella vähän mukana, mutta tuoksu on miellyttävän raikas, joskin hieman vaisu.
 Maussa leipäisen vehnäistä maltaisuutta, sitruksista happamuutta ja hedelmäisyyttä. On tässä toki hieman banaaniakin, tottakai, mutta selvästi enemmän sitruksisuuteen ja happamahkoon kuivuuteen nojaava vehnä, kuin makeaan banaanisuuteen. Suutuntuma on nippanappa keskitäyteläinen, reilusti hiilihappoinen ja helposti juotava.
Laitilan Vehnänen lähtee hyvistä asetelmista taistelemaan maitokauppojen vehnäoluiden ostajien sydämmistä. Ja pitkästä aikaa tuote jopa yllättää ihan positiivisesti, miellyttävän raikas, mutta syvyys uupuu.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 33/50  Oluen speksit:

Mikä: Saimaan Marsalkka LuomuVehnä, Hefeweizen, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 3,1€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,6%, Katkeropitoisuudesta ja Väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Saimaa tekee Laitilat ja siirtää tuotteen Alkoista maitokauppoihin Luomu versiona? Tosin tämä vehnäolut taitaa olla aivan toista kuin taannoinen Marsalkka Vehnä.

Seuraavaksi erikoisia arvioita kerännyt LuomuVehnä, jota on kuvailtu mm. Berliner Weisseksi (olisikin..).
Marsalkan luomuvehnä on sameaa ja kellertävää weisseä. Vaahtoaa melko hyvin, mutta vaahto hajoaa melko nopeasti.
Tuoksussa käynnyttä banaania, sitruksista happamuutta ja vehnämallasta. Hivenen hiivainen, mutta pieni tunkkaisuus peittää potentiaalisen raikkauden.
 Maultaan erikoisempi vehnä. Ikäänkuin yhdistelmä witbieriä ja hefeweizeniä. Melko hapokkaan sitruksinen, hieman hapan ja vehnämaltainen. Banaani kummitelee taustalla ja hiivaisuutta on toki mukana. Kevyesti hedelmäinen ja tyyliin nähden tästä jopa erottaa humalaa. Mutta... aivan hennosti tunkkaisuutta lopussa. Maultaan parempi kuin tuoksultaan.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, reilusti hiilihapokas ja helposti juotava.
Marsalkka Luomuvehnä on hivenen erilainen vehnä. Ei niin banaaninen, vaan melko happamahko sellainen. Kuitenkin ihan miellyttävä ja laadukas weizen. Tölkin ulkonäkö miellyttää silmää.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 35/50


Oluen speksit:

Mikä: Nokian Keisari Elowehnä,  Hefeweizen, Suomi. Vuoden tulokas maitokaupoissa  2010.
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2,5€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%, katkero 14ebu ja väri 23ebc.
Nippelitietoa: Kuten jo panimon Luomun Kohdalla totesin, että Nokian panimo jatkaa pup:n perinteitä ja on nykyisellä Keisari tuoteperheellään tunkeutunut lähes jokaisen marketin hyllyyn. Elowehnästä on olemassa myös tukevampi versio, jota näkyi ainakin taannoin vielä ravintolatarjonnassa.

Nokia lähtee vanhana suosikkina kilpailemaan tulokkaiden kanssa.
Ulkoisesti olut ei eroa yhtään saksalaisista esikuvistaan; sameaa keltaisen oranssia nestettä, mukavan tiiviillä ja kestävällä vaahdolla. Selvästi tummempi kuin muut kilpailijat.
Tuoksu yllättää positiivisesti, banaania löytyy, myös hiven maltaista makeutta, aavistus sitrusta, sekä vehnäistä happamuutta tasapainottamassa.
Maku on hieman tuoksua pliisumpi. Banaania on havaittavissa, hieman hiivaisuutta. Vehnän happamuus hallitsee makua. Maku päättyy hentoon sitruksisuuteen.
Suutuntuman täyteläisyys on hieman hukassa, jää keveän ja keskitäyteläisen välimaastoon.
Summa summarum, Nokian Elowehnä on selvästi Nokian paras maitokauppavahvuinen tuotos ja pärjää tulokkaiden seurassa hienosti.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 34/50

Seuraavaksi Alkon puolelle, miten käy kun prosentteja hilataan noin yhdellä ylöspäin?

Oluen speksit:

Mikä: Baltika 8, Hefeweizen, Venäjä
Mistä: Alko
Hinta: n. 3€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5%, katkero 12ebu ja väri 10ebc.
Nippelitietoa: Pietarilaisen, v.1990 perustetun, panimon vehnäolut ei ole ihan tyypillisin venäläistuote. Panimo tosin kuuluu tätä nykyä Carslbergin konserniin.

Baltikan vehnäolut seuraavaksi lasiin, hinta on jopa halvahko Alkon tasolle, mutta miten käy laadun?
Samean vaaleankeltaisena valuu Baltikan 8 lasiini. Jättää pinnalleen aluksi reilusti vaahtoa, mutta laskettuaan päälle jää pieni kermainen kerros.
 Tuoksussa raikasta sitruksisuutta, vehnää ja happamuutta. Banaaniakin on mukana ja hieman purukumia alla. Miellyttävä tuoksu, ei ole hirveän vahva, mutta tasapaino on omaan makuuni aika passeli. Lämmettyään mukaan tulee entistä enemmän makeaa käynnyttä hedelmäisyyttä.
Maussa vehnäinen maltaisuus aloittaa sinfonian. Päälle soittavat sitruksinen hedelmäisyys ja sen myötä kevyt happamuus säveltään. Banaani saapuu lavalle hieman vaimeammin, samoin purukumi. Jälkimaku on skaalaltaan hieman hiivainen, mutta suhteellisen raikas.
 Suutuntumaltaan tämä olut on keskitäyteläinen, reilusti hiilihappoinen ja helposti juotava.
 Baltika 8 osoittautuu tyylissään melko hyväksi tuotokseksi. Tasapaino ja raikkaus ovat kohdillaan, mutta tyylin parhaimmisto on silti hivenen moniuloittesempi ja hienovaraisempi.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 34/50 

Oluen speksit:

Mikä: Franziskaner Hefe-weissbier, Hefeweizen, Saksa
Mistä: Alko
Hinta: n. 3,6€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5%, katkero 9ebu ja väri 14ebc.
Nippelitietoa: Spatenin panimon suosittu vehnäolut ja ensimmäinen weizen jota allekirjoittanut on koskaan maistanut. Testiyksilö on muuten Virosta peräisin, kahta euroa halvemmalla hinnalla.

Franziskaner on tyypillinen saksalainen samea oranssinkeltainen vehnäolut hyvällä vaahdolla.
Tuoksussa banaania ja hiven hedelmäisyyttä. Hiivaisuutta, aavistus kukkaisuutta ja mallasta.
Sanoisinko monivivahteista maultaan. Makeaa banaania riittää. Hiven happamuutta ja vehnää. Kohtalaisen makea weizen keveän sokerisella jälkimaulla.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, sopivan hiilihappoinen ja helposti juotava.
Franziskaner pitää edelleen pintansa melko mainiona perusweissenä, johon tulee muita helposti verrattua.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 36/50 
Oluen speksit:

Mikä: Paulaner Hefeweissbier, Hefeweizen, Saksa
Mistä: Alko
Hinta: n. 3,5€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,5%, katkero 10ebu ja väri 18ebc.
Nippelitietoa: Toinen Münchenin "luostaripanimoista" Paulaner ei aikanaan uponnut, joten uusinnan aika. Tämäkin on muuten Tallinnan tuomisia.

Ja viimeistä viedään. Eteen saapuu Paulanerin perinteinen Hefeweizen.
Paulanerin vehnäolut on myös oranssinsävyinen. Vaahto häviää lähes kaadettaessa taivaan tuuliin.
Tuoksussa makeaa banaania, hiven vehnäistä taikinaisuutta ja häivä hiivaisuutta.
Maussa sinänsä hyvässä balanssissa olevaa makeaa banaania, vehnäpullaa ja happamuutta, sekä hedelmiä, mutta mausta uupuu edelleen finishing touch, hieman täyteläisyyttä, enemmän maltaisuutta lisää.
Suutuntumaltaan nippanappa keskitäyteläinen. Aavistuksen vetinen ja melko hiilihappoinen, kohtalaisen raikas. Ylipäänsä keskiluokan hefe, joka häviää hieman jokaisella osa-alueella.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 31/50 


Loppuyhteenveto:

Kaikki testatut vehnäoluet vaikuttivat laadultaan vakuuttavilta, vaikkakin hinnoissa eroa muodostuu väliltä 2,5-3,7€. Testin selkein yllättäjä oli Saimaan LuomuVehnä "ei niin perinteisellä" otteellaan. Aivan kirkkainta kärkeä ei testissä ollut, kuten Weihenstephanerin tai Ayingerin vehniä, mutta laatu yllätti testaajan.
 Kotimaisia vehniä alkaa kaupoissa olla melko tavalla, mikä on pelkästään positiivinen asia. Laadultaan nämä ovat, alkoholipitoisuusraja huomioiden, melko hyvää tasoa. Mielestäni hefeweizen on silti parhaimillaan hieman yli 5% jolloin runkoakin on mukana hieman enemmän. Vielä kun samaan maitokauppojen hintaryhmään saisi vaikkapa American Pale-Alea, Saisonia, tai laadukasta Bitteriä olisin enemmän kuin tyytyväinen.
Alkonkin puolella vehniä on viime vuosina riittänyt ja varmasti riittää jatkossakin. Hinnoista lienee turha puhua, mutta harva uusi vehnäolut yltää Weihenstephanerin tasolle, ellei vaikkapa Ayinger tekisi viimein paluuta. Jokatapauksessa tämä "testi" raapaisi vain pintaa. Suosittelen seuraavalla kerralla pitämään silmät kaupassa/Alkossa auki ja raapaisemaan mukaan pari pulloa Hefeweizeniä, sillä se kuuluu kesään. Tämän myötä blogin ylläpito toivottaa kaikille aurinkoista kesän alkua.

3 kommenttia:

  1. Baltikaan tainnut jäädä vahingossa 4,7% alkoholit, vaikka taitaa olla todellisuudessa 5%?

    VastaaPoista
  2. Totta, hyvä huomio. Kokeilin vain huomaako kukaan.. No ei vaan, tein juttua samalla kun laitoin pale ale erää kesälle, joten virheitä tuli.

    VastaaPoista