Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 19. toukokuuta 2012

Olutarvioissa: Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Rood

Oluen speksit:

Mikä: Het Anker Gouden Carolus Cuvee Van Der Kaizer Rood, Belgityylinen Vahva Ale, Belgia
Mistä: "Ulkomailta".
Hinta: n.7€/0,75l
Lukuja: Alkoholipitoisuus:10%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Punainen Cuvee van der kaiser on pantu sinisen version kymmenvuotisjuhlan kunniaksi. Sen pitäisi muistuttaa panimon pääsiäisolutta hieman erilaisella mallassaldolla. Oluessa on käytetty myös kolmea eri yrttiä maustamiseen. Panimo itse kategorioi tämän luokkaan "Special Blonde Ale".

Jälleen yksi Gouden Carolus lasissa. Kyseinen yksilö on vuonna 2010 pullotettua punaista Cuvee Van Der Keizeria. Ehkä siinä mielessä ajankohtainen olut, että punakone voitti tänään jääkiekossa. Saa nähdä voittaako myös punaisissa pelaava Bayern München tänään. Sininenkin versio tästä oluesta on toki olemassa ja yksi pullo jopa minullakin. Siitä joskus toiste.
Panimon verkkosivujen perusteella tämän pitäisi olla kohtalaisen spesiaalia, mutta kun ajattelee belgioluita muutenkin, voi leikkisästi kysyä: Onko niitä muitakin? Stellan ja Jupilerin unohtamalla Belgia on täynnä toinen toistaan erikoisempia oluita, eikä näistä suurinta osaa voi järkevästi kategorioida. Tämä siksi, että panimomestarit ovat taitelijoita, jotka eivät edes halua tuijottaa valmiisiin muotteihin, vaan luoda jotakin omaa. Tästä syystä belgien arviointi on mielestäni siitä antoisaa, että tyyliin vertaaminen on yleensä turhaa ja olut pitää "reitata" yksilönä. Noh. Iso pullo, suuri työ. Pitkä päivä, janoinen yö. Asiaan siis.


Korkkikorkki antaa periksi ja lasiin kaatuu kullankeltaista olutta jättäen päälleen järjenvastaisesti vaahtoa. Kuvaa ottaessa jouduin pariin kertaan parturoimaan vaahtoa, jotta pöytäliina pysyisi kuivana. Pitsiä jää perinteisesti lasin reunoihin ja vaahtokin antaa lopulta hieman periksi.
Tuoksussa yhdistelmä hedelmäisyyttä ja alkoholin, sekä hiivan tuomaa mausteisuutta. Jännästi mukana on hiven "kellarimaisuutta" tuomassa lisäväriä. Taustalla paahtoleipäistä maltaisuutta, hiven makeutta. Simppeli, mutta vivahteikas tuoksu.
Maussa aluksi keskimakeaa maltaisuutta, vaihtuen hedelmäisiin sävyihin. Hiven banaania, persikkaa ja omenaisuutta. Yrttistä mausteisuutta (kamomillaa?) ja samaa keveää maakellarinmakua, jossa on jopa kevyen Saisonmaisia piirteitä. Alkoholi on melko hyvin piilossa ja hiivaisuus on suhteellisen keveää. Loppua kohden hieman kuivempi, humalointi on kevyttä.
Suutuntumaltaan melko täyteläinen, mutta helpohkosti juotava. Hiilihappoja on melko reilusti parantamassa juotavuutta.
Ylipäänsä kivikovaa GC:n osaamista, mutta ei ihan säkenöi. Tuntuu, että kaipaisi hieman enemmän särmää hienostuneeseen olemukseensa noustakseen uudelle tasolle.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti