Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 14. toukokuuta 2012

Saksalaista Imperial Stouttia

Tänään edessä on kohtalaisen kummallista juomaa. Lasissa on nimittäin kaksi saksalaista Imperial Stouttia. Ylipäänsä "Ale" puolen oluet ovat enempi vähempi kummajaisia saksalaisessa olutskenessä (muutamat tyylit, kuten hefeweizen poislukien).
Molemmat oluet tulevat pienpanimoilta, mikä ei sinänsä ole yllätys. Oluet ovat Propeller Nachtflug ja Brewbaker Berliner Nacht.

Aloitetaanpa Brewbakerista.

Oluen speksit:

Mikä: Brewbaker Berliner Nacht, Imperial Stout, Saksa
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: n.7,5€/0,75l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9,1%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Brewbaker on Berliiniläinen pienpanimo. Sen valikoimissa on mm. Tupla IPA, Bitter, Brown Ale, Espresso Stout, yms "ei traditionaalista".

Muistan kun törmäsin tähän tuotteeseen. Se aiheutti suuren "wtf" hetken, mutta pakko oli haalia pullo saksalaista imperial stouttia. Koko ajatus tuntui tavallaan perverssiltä ja väärältä, eli juuri sopivalta lasiini. Pullo on ikävän suuri yhdelle, mutta ehkä tästäkin selvitään. Lasiin ja arvioon horst wesselin tahdissa siis.

Tsuff sanoo korkki. Lasiin valuu mustaa nestettä jättäen tuhottomasti vaahtoa päälleen, hetken kuvittelen erehtyneeni pullosta, niin belgimäinen fiilis tulee ulkonäöstä.
Tuoksu on omalaatuinen. Kahvia ja suklaata selvästi, mutta erikoinen omenainen happamuus ja hedelmäisyys dominoi. Ilmeisesti brettaa mukana, tai sitten pullo on viallinen? Hieman karamellia ja kariketta alla. Ei sinänsä paha tuoksuksi, omalaatuinen kyllä. Black Orval?
Maku on todella vahvan omenaisen hapan, hieman pistävän nahkea. Kuivaa sitruksista hapanta hedelmää yhdistettynä alla piilevään perinteiseen impyn makumaailmaan. Kahvia, kaakaota, toffeeta. Ei kyllä tämä varmaankin on pilalla, tai sitten on haettu belgivaikutteita. Tulee hieman De Dollen Extra Export Stout mieleen.
Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen välimaastoa, hapan, mutta hiilihapot ovat kohtalaisen matalahkot. Juotavuus sinänsä kohdillaan.
Funky IS, tai aavistuksen pilalla? Veikkaan jälkimmäistä, vaikka epäilisin tämän uppoavan ainakin pienenä annoksena sokkona belgifaneille. Itselläni rajoittuu puoleen lasiin tämä pullo.
Pisteet tällaisenaan:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 5, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12-> Yhteensä: 31/50  

Sitten Propellerin pariin


Oluen speksit:

Mikä: Propeller Nachtflug, Imperial Stout, Saksa
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: n.2€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9,1%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Propeller oluet pannaan Boschin panimolla, joten kyseessä on esimerkiksi Mikkellerin tapainen yritys. Maistoin taannoin myös panimon IPA:n


Ensin DIPA (tai IPA) saksalaispanimolta ja nyt Propellerin IS. Jos edellinen Imperial Stout oli lievästi pilalla toivon tämän olevan reilassa. Pidemmittä puheitta asiaan->

Ulkoisesti musta olut hyvällä rusehtavalla vaahdolla.
Tuoksussa keskiasteisesti paahteista mallasta, ruisleipää ja hieman maitosuklaata
sekä hiven kahvia. Ei omenaa, joten tämä on varmasti kunnossa.
Maultaan leipäisen maltainen, hieman kahvisen paahtunut ja kuivan hedelmäinen IS. Keveästi katkeroa lopussa. Vähän kuin olisi Dunkelia ja Stouttia yhdistelty.
Suutuntumaltaan keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen väliä. Hieman ohuehko tyylinsä nähden. Aavistus alkoholia tulee lävitse.
Propeller on keskitason IS. Turhan ohut runko syö pisteitä, mutta muuten ihan mallikas olut.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 35/50 

1 kommentti:

 1. Hei,
  Nuori yrityksemme valmistuttaa oluen kanssa sopivia naposteltavia. Olisimme kiinnostuneita lähettämään Teille ilmaisnäytteitä RIPS: Ruis Snack ja RIPS: Vege Chips tuotteista (www.rips.fi). Ilmaisnäytteiden vastaanottaminen ei velvoittaisi Teitä mihinkään. Jos olette kiinnostuneita, niin voisitteko ystävällisesti lähettää meille postiosoitteenne sähköpostitse, osoitteeseen:

  oliver.ojala@corefinland.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Oliver Ojala, markkinointivastaava
  Core Finland

  VastaaPoista