Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 14. kesäkuuta 2012

Onko niissä eroja, testissä: Rainbow, Pirkka ja Olvi

Tänään vuorossa tutkivaa journalismia.
Legenda kertoo Iisalmelaisen panimon tuottavan olutta kahdelle kasvottomalle jättiläiselle. Molemmat kaikkialle levittäytyvät jättiläiset tottelevat nimiä S&K. Molemmilla on jopa sisällään lukuisia brändeiksi nimettyjä lapsia. S:llä näitä ovat mm. Daily ja Rainbow, sekä K:lla Euro Shopper ja Pirkka. Will the Defendant Please Rise.
Testissä siis Olvi III, Rainbow Pint of Lager ja Pirkka III. Ennakkoon Olvi on kiistänyt että oluet olisivat samalla reseptillä pantu. Kysymys kuuluukin, onko niissä eroja?
Ja kuinka erilaisia tuotteita Olvi on kahdelle suurelle kauppaketjulle valmistanut, sekä kuinka paljon nämä poikkeavat panimon omasta perustavarasta Olvi III:sta?
Rainbow saapui melko odotetusti S-ryhmän kauppojen hyllyille huomattuaan Pirkan myyvän naapurissa turhankin hyvin. Vauhtia on selvästi haettu samoista lähtökohdista: Halpaa kaljaa kansalle samalta panimolta. Hintaa hulppeat 2€ ja litrahinta noin 3,5€. Vahvuutta 4,5%.
Rainbow on pakattu epäkiitolliseen pintin tölkkiin, jonka värit ja etiketti ovat muuten melko hirveitä.
Reiskan pintti on ulkoisesti kullankeltainen olut, jonka vaahtolakki jää jopa hetkeksi oluen päälle, joka on selvästi odotusarvoa parempi suoritus.
Tuoksussa on keveästi viljaisuutta, hieman muovia ja Olvilta peräisin olevaa talonmakua.
Maussa on keveästi maltainen, hieman tärkelystä, maissia ja pahvia. Olut tökkii lopussa ja osa tölkistä jää juomatta. Jälkimaussa todella keveä katkero ja lievää tunkkaisuutta.
Suutuntumaltaan keveä, keskiasteisesti hiilihappoa ja helposti juotava.
Pint of Lager on lopulta keveä ja simppeli, ei aivan niin muovisen pahvinen, kuin osa halppistavarasta, mutta muuten samaa tasoa muiden suurten tuotteiden kanssa.
Ottaisinko toisen? En mielellään.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 3, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 2, Suutuntuma(1-5): 1, Yleisvaikutelma(1-20): 5, Yhteensä: 14Ennen Rainbowta Pirkka aloitti omalla oluellaan jo aikaa sitten. Vanha tumma ja vaalea oli/on pakattu 0,5l tölkkeihin ja on pantu Bavarian panimolla. Nyt testissä oleva pienissä 0,33l tölkeissä saapuva Pirkka III olut on Olvin tuotos ja ilmeisesti melkoinen myyntihitti K-kaupoissa. Hinta on halpa, tölkin saa noin eurolla ja litrahinta jää alle 3€. Lisäksi kyseinen olut vaikuttaa olevan kokoajan "tarjouksessa". Kunhan se on halpaa ja sitä saa paljon..

 
Ulkoisesti vaaleampi kuin Rainbow. Pirkka on vaalean kullankeltainen lager. Vaahdoltaan niukahko, mutta jää jopa hetkeksi oluen pinnalle renkaaksi.
Tuoksussa enempi "olvia" eli pientä kumisuutta. Hieman jopa sitruksista hedelmää mukana, mikä on kohtalaisen outoa, joskin viehättävää. Keveästi maltaisuutta ja pahvia.
Maussa samaa sitruksista hedelmäisyyttä ja ruohoa. Etäisesti hieman radlermainen. Aavistuksen metallinen, hiven maltaisuutta ja pahvia. Jälkimaku on lyhyt, hieman terävän karkea ja pistävä.
Suutuntumaltaan Pirkka on keveä, hiilihappoinen, hieman vetinen ja helposti juotava.
Pirkka on selvästi erilainen kuin Rainbow, joten myytti on murrettu. Ylipäätään ei pahemmin vakuuta, mutta halpaolueksi ihan juotava.
 Ottaisinko toisen? En kyllä tätäkään.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 4, Ulkonäkö(1-5): 2, Maku(1-10): 3, Suutuntuma(1-5): 1, Yleisvaikutelma(1-20): 5, Yhteensä: 15Ja lopuksi verrokina oleva Olvi III, joka on varmasti kaikille tuttu. Itse muistelisin nuorempana juoneeni tätä enemmänkin, silloin kun mäyräkoiran sai n. kympillä. Silloin ei laatikoista/salkuista tiedetty oikein mitään, koreja toki oli, mutta eihän niitä ostettu kuin juhannuksena. Vahvuutta tässäkin 4,5%, hintaa n. 1,4€/0,33l ja litrahinta n. 4,5€/l.Ulkoisesti lähempänä Pirkkaa. Vaalean kullankeltainen, ohuempi vaahto, joka katoaa hetkessä.
Tuoksussa selvästi sitä tuttua "olvimaisuutta", joka mielestäni muistuttaa etäisesti kumisaapasta. Todella hennosti maltaisuutta alla. Muuten kohtalaisen tuoksuton tapaus.
Maussa kevyesti viljaisaa maltaisuutta, hieman tärkkelystä ja talonmakua. Olvi on ehkä kokeilluista selvästi mauttomin tapaus, joskaan ei edukseen.
Suutuntumaltaan kevyt, reilusti hiilihappoinen, jopa hieman pistävästi. Todella helppoa juotavaa.
Ylipäänsä kohtalaisen neutraali olut, jossa oikein mikään ei maistu. Toisaalta virheitäkään ei juuri ole, mutta silti haluan lasistani löytyvän muutakin kuin 4,7% aavistuksen maltaalta maistuvaa kivennäisvettä.
  Ottaisinko toisen? En kyllä vieläkään.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 2, Ulkonäkö(1-5): 2, Maku(1-10): 3, Suutuntuma(1-5): 1, Yleisvaikutelma(1-20): 6, Yhteensä: 14

Loppu yhteenvetoa:

Myytti on murrettu, kaikki kolme ovat selvästi erilaisia, vaikka on niissä paljon yhteisiä tekijöitäkin. Muistetaan, että Olvi on kunnostautunut tuomaan markkinoille toinen toistaan muistuttavia ja kaikenlaisilla markkinointikikoilla höystettyjä oluita, kuten vaikkapa Reino, tai Harkko. Näinpä ollen ainoastaan Olvi pystyy suurena panimona panemaan Pirkalle, että Rainbow:lle omat oluet ja samalla tuomaan markkinoille edellä mainittujen tapaisia "uutuuksia". Sinebrychoffin, tai Hartwallin puolella asialle hieman naureskellaan; Siellä olisi lyöty vain Koffin tai Karjalan III:een uudet etiketit..

Kaikki testatut oluet osoittautuvat varmasti kadunmiehen tarpeisiin sopiviksi, mutta suosittelen kokeilemaan joskus muutakin. Itse en saisi salkkua alas ennen joulua, joutumatta huuhtomaan suutani vähän väliä vaikkapa kohta aukeavalla pullolla Sierra Nevada Pale Alea. Your honor, I rest my case

1 kommentti:

  1. Tämä blogi lukee ihan kuin muut olut blogit, hieman typerähkö mutta muuten kuten arvoton normaali olut blogi,

    hieman pahvinen ja muovinen maku jää kun lukee.

    VastaaPoista