Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Olutravintola-arvio: Irish Pub Old Tom, Kouvola

Ravintolan speksit:

Mikä:  Irish Pub Old Tom
Missä: Käsityöläiskatu 4 Kouvola, keskusta
Aukioloajat: SU - TI: 16 - 24, KE: 15 - 01, TO: 15 - 24, PE - LA: 15 - 02
Ketju: Ympäristöravintolat, S-ryhmä.
Nippelitietoa: Perustettu 1995. Yhdeksän hanaa, joista 1 siiderille ja 1 lonkerolle. Kaksi vaihtuvaa hanapaikkaa. Paikassa on iso screeni "isoja pelejä" varten. Paikassa on kesäisin myös oma "biergarten".

Tänään avaan, viimein, uuden osion "olutravintola-arviot". Mistäpä muualtakaan aloittaisin, kuin itselleni kaikkein tutuimmasta Kouvolan Old Tomista, eli tuttavallisesti Tompasta. Old Tom on pienehkö irkkupubi Kouvolan keskustassa ja paikassa on tätä nykyä kaupungin laajin olutvalikoima.
Paikan koosta johtuen se on etenkin viikonloppuisin, ja nyt lätkän mm-kisojen aikaan, melko täynnä. Kävijöitä riittää kaikista ikäryhmistä, joskin nuorisoa näkee paikalla keski-ikäisiä vähemmän. Taustalla soi yleensä jotakin etäisesti Irlantiin liittyvää, ellei joku paikallinen pianotaituri ole päässyt koskettimien ääreen. Tunnelma on siis mestassa yleensä melko hyvä. Jos omaa rauhaa hakee, suosittelen arkipäiviä tai alkuiltaa.
Sisustukseltaan paikka yhdistelee urheiluesineistöä, joista esimerkkeinä vaikkapa kattoon lyötyjä jalkapallo ja koripallokenkiä, pelipaitoja seinillä, yms. Näistä voi bongata tuttuja nimiä Möttölästä Hyypiään. Lisäksi paikassa on irkkuhenkisiä tauluja, lippuja ja muita "matkamuistoja". Pubin toisessa reunassa on muutama loossi ja keskellä pöytiä, sekä takanurkan "Guinnesscorner". Wc:t ovat siistit, joskin pienehköt.
Urheilun ystäville paikasta löytyy muutama iso tv ja screeni pelien seurailuun, sekä asiakaskäytössä oleva läppäri.
Sisätiloja, sisäänkäynti jää vasemmalle ja tiski oikealle, edessä paikan piano.
Kesäisin Tomppa avaa kaupungin parhaan terassin. Miksi parhaan? Se sijaitsee Kouvolan central parkissa, eli keskuspuiston laidalla ravintolan vieressä. Terassilla on omat hanansa ja sisätilat ovat yleensä kiinni loppuiltaan asti. Tästä johtuen kesäaikaan laadukkaampien oluiden nauttiminen ajoittuu joko iltaan, tai on jätettävä tikkausvihko, aka maistiinpanot kotiin. Voidaan siis puhua lähes Keski-Eurooppalaisesta "Biergartenista".
Nykyiseltään ravintolasta saa myös ruokaa, pieniä "fingerfood" annoksia, mikä on mielestäni selkeästi positiivinen asia, kun ottaa suomalaisten juomatavat huomioon, on itänaapurin zakuska kulttuurista paljon opittavaa.
Palvelu paikassa on ystävällistä. Perustiedot juomista tuntuisi olevan hallussa ja osalla henkilökunnassa on selvästi syvempääkin tietämystä oluesta, sekä vaikkapa viskeistä.
Erityisplussa tulee tiedottamisesta. Tompan FB yhteisö on laaja ja kuppila tiedottaa lähes aina valikoiman uutuuksista ja tapahtumista. Tästä voisi todella moni juomala ottaa mallia.

Sitten niihin valikoimiin..
Paikassa on siis yhdeksän eri hanaa. Näistä 1 on siiderille, Strongbow ja 1 lonkerolle Hartwall Original. Lisäksi vakio-oluita ovat: Karjala, Fosters, Newcastle, Hoegaarden ja tietysti Guinness. Tompassa on kaksi vaihtuvaa hanapaikkaa, joissa näytti viime käynnillä olleen Plevnan Panimosima ja Nögnen Single Hop Citra IPA. Vaihtuvat hanat todella vaihtuvat melko tiuhaan.
Hanariviä, kuva taitaa olla tammikuulta. Taustalla näkyy mm. laajahko viskivalikoima.

Pullopuolella vaihtuuvuutta riittää ja oluet ovat yleensä oikean lämpöisiä. Jos ruuhkaa ei ole, saa pyytämällä, joskus pyytämättäkin, vaikkapa vahvemmat belgit, tai imperial stoutit hetkeksi lämpöstymään ennen avaamista. Tätä nykyä osa valikoimista tulee Pikkulinnun maahantuonnin kautta, joten harvinaisempiakin oluita löytyy näin "maakunta tasolla". Viimeaikojen uutuuksista mainitakkoon vaikkapa Slottskällänsin Zero, Brewdog/Lost Abbey Lost Dog, Flying Dog Snake Dog IPA. Täydellisin valikoima löytyy olutoppaan sivuilta, kohdasta: Paikat-> Kouvola-> Old Tom.  Erilaisia oluita on yhtäaikaa n. viitisenkymmentä. Siiderin ystäville kaapissa on laadukkaampiakin juomia, kuin Strongbow. Viskin ystäville paikasta saa melko hyvällä valikoimalla erilaisia. Skotit tietysti pääroolissa, mutta muutama japanilainen, jenkki ja irkkuviskikin on mukana. Rommeja on muutama.
Stonet juuri hyllyssä.   
If the Sol's dishwashing solution burns your eyes, just stare those Lambic bottles at left.
Siidereitä ja Tuborgia kaapissa, kuva on vanha
Entäpä paikan varjopuolet? Ensinnäkin paikan koko asettaa omat esteensä. Ilmeisesti olisi halua kasvattaa valikoimia ja tiloja, mutta lisätilaa ei ole. Pitää myös muistaa, että Kouvolan kokoisessa kaupungissa on pakko pitää valikoimissa niitä tuotteita, mistä kate revitään. Osin tästä syystä erikoisuuksien hinnat ovat hieman tyyriit, joskin kun katsoo pk-seudun hintoja ei hintataso ole utopiaa.
Toinen tekijä on henkilökunnan tietämyksen taso. Osa tuntee valikoiman kuin omat taskunsa, osalle voi alkaa jopa ripustamaan olutnörtin laseja ja osa tietää "vain" perusasiat. Itselleni tämä ei ole ongelma, yleensä tiedän jo mitä on maistamatta, tai mitä haluan juoda, mutta uusille harrastajille tämä voi osoittautua pieneksi kompastuskiveksi. Toki pitää ottaa huomioon, että jokaisella tuntuu olevan omat vahvuutensa ja valikoiman kohtalaisen kova vaihtuvuus tekee tilanteesta varmasti haastavan.

En tiedä olenko kaikkein validein ihminen arvioimaan entistä toista olohuonettani, nykyään paikassa tulee käytyä ehkä kerran kuussa vapaiden sattuessa sopivasti. Jos meikäläiseen kuppilassa törmää saa nykäistä hihasta.
Old Tom on kuitenkin selvästi Kouvolan paras olutravintola. Tykkään paikan irkkuhengestä ja urheilun ystävänä on mukava katsella pelejä muukin kuin Karjala kädessä. Pienikokoinen, mutta tunnelmaltaan yleensä mainio pubi jaksaa miellyttää ja joskus yllättääkin kerta toisensa jälkeen. Olut ja viskiharrastajan pakollinen pysäkki kaupungissa. Vihreän muovin omistajille annan vihjeen, ettei yhteishyvän menopaikat kohtaa kannata katsoa tuntematta itseään juovoksi.

Yleisarvosanana paikalle: 9+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti