Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 7. toukokuuta 2012

Olutarvioissa: Black Isle Organic: Goldeneye Pale Ale & Hibernator Oatmeal Stout

Käväisin vaihteeksi Alkossa ihmettelemässä uutuuksia ja kaappasin kaksi kappaletta Black Isle Breweryn luomuoluita. Black Isle valmistaa oluensa omalta pellolta pulloon luonnonmukaisesti, eli esim. myrkkyjä ei ole käytetty viljapellolla. Toinen on tyyliltään oikeastaan Golden Ale ja toinen Oatmeal Stout, joskin RB:n perusteella kyseessä olisi Imperial Stout. Aloitetaanpa päivän epistola vaaleammasta ja keveämmästä tuotteesta.Oluen speksit:

Mikä: Black Isle Organic Goldeneye Pale Ale, Golden Ale, Skotlanti
Mistä: Alko
Hinta: 4,23€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,6%,  katkero: 29ebu ja väri: 27ebc.
Nippelitietoa: Ilmeisesti jenkkihumalalla ryyditetty pale ale/golden ale. Black Isle Brewery on perustettu v. 1988 lähelle Invernessin kaupunkia.Kohtalaisen kallis luomuolut Skotlannista ja jenkkihumalalla(?) varusteltuna. Pitkästä aikaa ei ole minkäänlaista odotusarvoa, paitsi hinnan puolesta. Pidemmittä lätinöitä arvioon siis.

Black Isle Organic Goldeneye Pale Ale on kirkkaan kuparisen keltainenolut niukahkolla, mutta suhteellisen kestävällä vaahdolla.
Tuoksu on melko hedelmäinen; persikkaa, kiiviä, greippiä ja hieman kukkaketoa. Taustalla aavistus maltaisuutta. Tuoksu on mieto, mutta miellyttävä.
 Maussa taas on aluksi samaa hedelmäisyyttä, häivähdys mäntyä ja keksistä maltaisuutta. Hieman karamellia myös mukana. Jälkimaku on valitettavasti ikävän tuhkaisen tunkkainen ja hieman maissinen. Keveä katkeruus kutittelee kieltä.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, helposti juotava golden ale, jossa hiilihappoisuus on passelilla tasolla. Lopulta ihan maistuva ja simppeli janojuoma, mutta ei ihan vakuuta uusintaan. Samalla hinnalla saa huomattavasti parempaa.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 32/50  
 
Sitten Oatmealia lasiin->

Oluen speksit:

Mikä: Black Isle Organic Hibernator Oatmeal Stout, Imperial Stout, Skotlanti
Mistä: Alko
Hinta: 4,55€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7%,  katkero: 30ebu ja väri: 134ebc.
Nippelitietoa: Suklaamaltaita ja kauraa ainakin mukana. Panimolle voi päästä työskentelemään "alkutuotannon" eli maatalouden ääreen WWOOF ohjelman lävitse (volunteers working on organic farms).

Sitten lasiin valuu Oatmeal Stout, tai Imperial Stout. Imperial Stout on ollut Alkon vakiovalikoimissa melko hankalasti saatavilla oleva oluttyyli ennen tätä kevättä ja Brooklynin Black Chocolate Stouttia. Nögneltä oli pienehkö erä kallista Dark Horizon 3:ta toki, mutta sitä ennen "uusin" IS taitaa olla Nils Oscar, joka on kyllä lähempänä Foreign Stouttia. Näinpä ollen edellinen "oikea" IS taitaa olla niinkin kaukaa, kuin Slottskällänsin Imperial Stout, eli SIS. (Korjatkaapa jos muisti ei toimi). Toki voidaan pelata se Koff Porter kortti taas. No kuitenkin, maistetaanpa tätäkin.

Ulkoisesti sysimusta olut, joka vaahtoaa reilusti ja pinnalle jää ohut kerros lopulta.
Tuoksussa espressoista paahdetta, makeaa suklaata ja maitoisuutta. Hiven lakritsaa taustalla. Ei ehkä monipuolisin tuoksu, mutta miellyttävä ja kohtalaisen vahva.
Maussa paahteista maltaisuutta, suklaata ja kahvia. Hieman lakritsaa. Hibernatorissa (pitäisikö tämän olla Dobbelbock nimen puolesta) on hyvä tasapaino makeuden suhteen, vaikka onkin kohtalaisen kuiva. Jälkimaussa sopivasti sitruksista humalaa ja katkeruutta.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen. Kauran tuomaa öljyistä liukkautta tässä on vain aavistus, mutta pehmeyttä kyllä riittää. Hiilihappoja on kohtalaisesti ja juotavuus on helpohko.
Hibernator on kyllä ihan mukiinmenevä IS Alkon hyllylle, joskin erikoinen vuodenaika ottaa IS valikoimaan.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 38/50  
Loppuyhteenvetona: Tarkan markan skotit ovat hinnoittelleet Alkon ja valtion suotuisella vaikutuksella itsensä melko hintaviksi oluiksi. Kuitenkin huomaan molemmissa potentiaalia ja laadukkuutta, luomustatuksen lisäksi. Goldeneye taitaa jatkossa jäädä hyllylle, mutta suosittelen kokeilemaan. Hibernator sen sijaan paikkaa hieman IS aukkoa ja eksyy varmaan toistekin koriini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti