Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 5. kesäkuuta 2012

Esittelyssä Alkon kesäoluet


Kesä tulee toverit ja sitä myötä Alko tarjoaa janoisille valikoiman uusia kausioluita.
Viime vuodeltahan muistamme mm. Mikkellerin upean Burger&Bun lagerin, Nögnen Saisonin, Svaneken Session Pilsnerin, jne. Omasta mielestäni viime vuotinen tarjonta oli loppujen lopuksi melko onnistunut. Nyt esittelen ennakkoon omat tunnelmani tämän kesän tarjonnasta.

Höss Allgäuer Hüttenbier
4,37€/0,5l, Helles, Saksa

Helles on saksalainen vaalea lager ja kuuluu kesään. Parhaimmillaan nautittavan laadukas ja virkistävä janojuoma. Harmi vain, että tämä Helles on kohtalaisen korkea hinnaltaan. Panimolta on myös luomuhelles Alkon hyllyillä, samoin Maibock käväisi pääsiäisvalikoimissa. No olen vähän kahden vaiheilla ostanko tätä vai en? Hyvälle ja edulliselle Hellesille olisi käyttöä, mutta lähes kympin litrahinta ei houkuta.

Herbsthauser Hefe-Weizen Hell
4,32€/0,5l, Hefeweizen, Saksa

Toinen perinteinen oluttyyli saksanmaalta, joka kuuluu ehdottomasti kesään on hefeweizen. Alko tarjoaa uutena vehnänä Herbsthauseria, mutta se on mielestäni mahdottoman tehtävän edessä. Alkoissa (ja ruokakaupoissakin) alkaa weisseä olemaan siinä määrin, että kilpailu asiakkaiden sieluista on kovaa. Varsinkin, kun huomioidaan, että esim. tyylin kantaisänä tunnettu Weihenstephaner irtoaa euron verran halvemmalla. Herbsthauserin pitäisi olla joko uskomattoman loistava weizen, tai edes erikoisempi edustaja tyylissään, kuten Schneiderin hopfenweisse.
Melko julmasti taidan jättää tämän hyllyyn ja keskittyä vaikkapa elowehnään, tai edellä mainittuun "Heefenstefaneriin", kuten oluen eräs tuttuni lausuu.

La Trappe Witte Trapist
3,45€/0,33l, Witbier, Hollanti

Belgialainen vehnäolut witbier kuuluu myös kesään, joten Alko on selvästi jäljillä. Tälle kesälle se tuo Hollantilaisen trappistiluostarin La Trappen witbierin. Olen tämän kertaalleen arvioinnut, mutta saatan harkita uusintaa. Witbier on itselleni vähän ristiriitainen tuote. Tavallaan maistuva, mutta todella harva wit on onnistunut säväyttämään. Tämän tilalle kun olisi saanut St. Bernarduksen witin..


Nörrebro Pacific Summer Ale
4,96€/0,4l, American Pale Ale, Tanska

Nörre tulee tohinalla takaisin Alkoihin, hinta on samaa tasoa kuin panimon tavaralla yleensäkin, tosin pullokoko taisi "vanhoissa nörreissä" olla 0,6l. Tyylinä APA, joka on parhaimmillaan uskomattoman nautittavaa sessiotavaraa. Hinta ei todellakaan innosta sessiointiin, miksei panimolta otettu IPA:a jos hinnan on pakko olla yli 12€/l?
Saatan pullon tätä ostaa, mutta jatko ratkeaa laadun perusteella. Rima on korkealla, mutta ylttääkö Nörre sinne?

St. Feuillien Saison
3,96€/0,33l, Saison, Belgia

Jälleen Saison Alkoon, mutta ei vieläkään isossa kolmen vartin pullossa. Saison on myös ehdoton kesätyyli, ehkäpä jopa kesän kuningas. St. Feuillienin Saison taisi käväistä Arkadiassa isossa pullossa taannoin(?). Tätä tulee ehdottomasti ostettua ja todellisesti toivon tämän olevan onnistunut Saison.


Boon Framboise
6,61€70,375l, Lambic(Hedelmä), Belgia

Ei ilmeisesti varsinainen kausiolut, mutta tuli sopivasti kesän kynnyksellä. Framboise on siis vadelmilla maustettu Lambic. Hinta on suolainen, mutta Lambic on aina kohtalaisen hintavaa, joten saatan tätä pullon ostaa. Ainakin Cantillonin Rose De Gambrinus oli mainio.


Yhteenveto

Olen jollain tasolla pettynyt. Tämän vuotinen valikoima ei vaan yksinkertaisesti vakuuta yhtään. Jää suurimmasta osasta sellainen kuva, että otetaan peruskauraa hyllyyn ja lyödään spesiaalitavaran hinta päälle. Rehellisesti uskon ostavani enemmän jo valikoimissa olevia tuotteita, kuin näitä uusia ja vielä samoista tyyleistä. En juurikaan välitä tehdä tikkejä tikkien takia, vaan haluaisin oikeasti uusia laadukkaita, todellisia huippuja hyllyyn. Toinen huolestuttava seikka on selvästi, se ettei kunnollista IPA:a ole hyllyssä. Toivottavasti lähiaikoina Alko täydentää valikoimaansa, sillä tämä kesä näyttää vahvasti siltä, että kotipanimo porisee ja paljon.

Jokatapauksessa nostan lasissa olevaa Zatecky Gus tuoppia lukijoille ja toivotan hyvää kesää.

1 kommentti:

  1. Hyvää Kesää!

    Onpa kalliin oloisia juomia.

    Eipä noista tiedä miltä ne omassa suussa maistuu, ennen maistamista ;)

    Kotipanimo lyökkiin (itselläni) ja tietää mitä kesällä tulee tehtyä... syksyksi ja talveksi.

    VastaaPoista