Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Olutarvioissa: Mikkeller 1000ibu Ultramate

 Oluen speksit:

Mikä:  Mikkeller 1000ibu Ultramate, Pale-Ale, Tanska
Mistä: Tallinnasta
Hinta: 3,50€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,9%,  katkerosta ja väristä ei arvoja. Joskin katkerot pitäisivät olla 1000ibua.
Nippelitietoa: IBU ja EBU tarkoittavat samaa asiaa, eli oluen katkeropitoisuutta. Esimerkiksi Karjala III:ssa lukema on 18,  Fuller'sin ESB:ssä 30 ja Nögnen #500 Imperial IPA:ssa 100.



Tallinnan tuliaiset jatkuvat oluella joka on lähtökohtaisesti aivan perverssi tuote, eli täydellisen sopiva makuuni. 1000ibua(tai ebua) on aivan järjetön lukema ja herättää sellaista kunnioitusta, etten tiedä haluanko korkata tätä ollenkaan. No kuten sanottua, pitää olla aivan pihalla edes pannakseen tällaista ja kohtalaisen suuri olutnörtti ostaakseen tällaisen kuriositeetin.
Tässä alkaa samalla pohtimaan, kuinka paljon humalaa pitäisi pullossa olla saavutaakseen vaaditut ibut? Oikeasti tässä on satavarmasti käytetty tiivisteitä, mutta laskin huvikseni lukeman litraa kohden esimerkiksi Columbusta (60min keitolla) pitäisi olla n.21g, eli periaatteessa pullossa olisi n.7g. Ei kuullosta paljolta, mutta kun laskee, että esim. omalla 15l keitolla pelkkää katkerohumalaa olisi n.300g. Yhtäpaljon kului esimerkiksi koko edellisen IPA erän valmistukseen.
No kaadetaanpa tämä lasiin ja testataan: "Is it hoppy enough"

Lasiin valuu aavistuksen sameahkoa oranssinpunertavaa olutta, vaahtoaa reilusti ja vaahto kestää pitkään.
Tuoksussa on aika rankasti humalaisia sävyjä. Mäntyä, sitrusta ja greippiä. Eli amerikkalaisia lajikkeita käytetty. Hedelmäisyyttä, hiven persikkaa ja jopa hiven makeutta alla. Katkeruus on tuoksussa todella vahvaa ja peittää paljon alleen.
Maussa..No todetaan että en vielä tukehtunut kurkun kuivumiseen, joten tämä on juomakelpoista. Jäätävän katkeraa toki, mutta odotin jonkinlaista kehon hylkimisreaktiota tälle ibu määrälle. Havua ja greippiä. Oikeastaan mitään muuta ei maista, kuin karvaan katkeruuden, joka jää suuhun pitkäksi aikaa. Kuiva. Jälkimaku on kuin suu olisi pesty mäntysuovalla.
Suutuntuma on väliltä keskitäyteläinen-kohtalaisen täyteläinen. Juotavuus, no tavallaan ihan helppo juoda, kunnes katkeruus jyrää marssien suuhun torvien ja rumpujen kera.
Mikkellerin 1000ibua on hämmentävä kuriositeetti olueksi, rajojen venyttämistä todella. En suosittele tätä tuotetta kuin kaikkein paattuneimille hopheadeille ja silloinkin pitää pukea fanilasit päähän.
 Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12-> Yhteensä: 31/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti