Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 10. huhtikuuta 2012

Olutarvioissa: Stadin American Amber Lager

Oluen speksit:

Mikä:  Stadin American Amber Lager, Premium Lager, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 4,24€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,3%, katkerot: 35ebu, väri: 20ebc.
Nippelitietoa: Vuonna 2000 perustetun Helsinkiläisen pienpanimon tuote, Alkon vakiovalikoimissa. Tässä oluessa aromihumalana Cascade (katkerohumalasta ei tietoa). Taitaa olla taannoisen American Amber IPA:n jälkeen toinen StaPan olut vakiovalikoimassa (?).

Stadissa puhaltavat tuulet kovasti Alkon suuntaan, ensin American Amber IPA ja nyt lager. Tämä on loistava saavutus StaPan kokoiselta mikrolta. Toisaalta sana "saavutus" on siinä mielessä täysin väärä, että pitäisihän näiden pienpanimoiden tuotteiden nyt olla automaattisesti ainakin Alkon hyllyillä, kun hyvävelikerho toimii isojen, etenkin Sinebrychoffin suuntaan omituisen ja epäilyttävän saumattomasti. Alkoon kaivattaisiinkin enemmän avoimuutta ja vähemmän peiteltyä byrokratiaa. Jo pelkästään pienten tukeminen auttaisi koko kotimaista skeneä. Koska täällä on aina niin mukava verrata isoveli Ruotsiin joka asiassa, niin Systembolagetissahan tilanne on aivan toinen. Ruotsalaiset pienpanimot ovat Alkoon verrattuna satumaisen hyvin edustettuina. Toki myyntivolyymit ovat suurempia, jo suuremman asukasluvun, kuin naurettavan folköl rajan takiakin. Silti, tilanne on aivan jotain muuta, kuin täällä. Valoa tosin näkyy tunnelin päässä ja toivottavasti tässä 80v huuman jälkeenkin näitä mikrojen tuotoksia eksyy hyllyille. "Asiaan, jumankauta menee ihan avautumiseksi", huutaa tirehtööri.

StaPan american amber lager on ulkoisesti oranssinrusehtavaa, vaaleaa kuparia. Vaahto on paksu ja tiivis, jää oluen pinnalle murtaen myytit vaahdottomista "premium lagereista", in your face salesman.
Tuoksussa yllättävän makeaa karamellisuutta, sitrusta ja kukkaisuutta. Melkoisen persikkaisen hedelmäinen lageriksi, harmittavasti hivenen yksiuloitteinen tuoksultaan eikä aivan raikas, mutta lageriksi tämä on nannaa jo hajun perusteella.
Maussa kevyesti leipäisyyttä, karamellia ja käpymäistä humalointia. Cascaden kukkaisa sitruksisuus ja kevyt mäntyisyys erottuu helposti. Lisäväriä tähän tuo keveä hedelmäisyys, ananasta ainakin. Harmittavasti jälkimaun pieni vihanneksisuus syö fiilistä.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, pehmeä ja helposti juotava. Hiilihapotus on tyyliin nähden matalahko, mutta mielestäni sopii tähän olueeseen hyvin.
Täytyy todeta, että lageriksi tämä on vallan mainio olut, kuulemma kahta erää liikenteessä ja luulen tämän olevan sitä parempaa. Kärsii ainoastaan raikkauden puutteesta, mutta muuten paketti on kasassa. Jos tykkäsit Brooklynin Lagerista, suosittelen kokeilemaan tätäkin. (ps. Brooklyn on muuten palannut Alkoon).
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 33/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti