Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 19. huhtikuuta 2012

Olutarvioissa: Mikkeller/Revelation Cat Cream Ale & Mikkeller Koppi Coffee IPA


 Oluiden speksit:

Mikä:  Mikkeller/Revelation Cat Cream Ale & Mikkeller Koppi Coffee IPA, Cream Ale & IPA, Tanska
Mistä: Virosta/Olutravintolat
Hinta: n. 3,5€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5% & 6,9%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Mikkeller on v.2006 aloittanut sopimuspanimo ja nykyään yksi euroopan "kuumimpia" oluenvalmistajia.

Tänään tartun kahta Tallinnasta tuotua Mikkelleriä pullonkaulasta. Aloitetaan Cream Alen suunnalta, tätä on viime aikoina ollut myös Oluttupa Viidessä Pennissäkin (Helsinki). Kyseinen tyylihän on nimensämukaisesti Ale, mutta nämä ovat yleensä käytetty melko viileässä ja pantu muutenkin lähinnä "lagermaisesti". Lähin vastaava oluttyyli lienee Kölsch. Tässä oluessa on humalapuolella Columbusta, Amarilloa ja Challengeria. Koska Mikkeller tunnetusti jaksaa yleensä yllättää jopa "tylsähköissä" tyyleissä annetaan puheenvuoro itse oluelle:

Ulkoiselta olemukseltaan Cream Ale hivenen samea, kullankeltainen olut. Vaahto on keskitasoa, mutta melko kestävä.
Tuoksussa on raikasta trooppista hedelmäisyyttä, greippiä, hiven mäntyä, ananasta ja persikkaa. Aikalailla sitruksiseen humalointiin nojaava tuoksu.
Maussa on hiven käpymäistä humalaa, greippiä ja hiven hedelmäisyyttä. Kohtalaisen raikas maultaankin, muttei ihan tuoksun veroinen. Viljaisaa maltaisuutta on taustalla, hiven ruohoisuutta ja kevyesti katkeruutta lopussa.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, helposti juotava olut. Hiilihappoja on sopivasti ja raikas fiilis jää päällimäisenä mieleen.
Mikkeller on pannut melko loistavan Cream Alen, joka tosin muistuttaa lähinnä pale-alea, se on pakko myöntää. Olisi mainio käyttöolut, jos saatavuus ja hinta kohtaisivat toisensa.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 35/50 


Seuraavaksi onkin edessä melkoinen kummallisuus. Kahvi-IPA. Yleensähän kahvioluet ovat portereita, stouttia, tms. Tässä kahvina on Etiopiasta peräisin olevaa Guji naturalia ja humaloinnista mainitaan Tomahawk, eli Columbus, eli Zeus. Yhtälö kuullostaa jo lähtökohtaisesti melko perverssiltä kokemukselta, joten enemmittä puheitta Koppi Coffee IPA.

Koppi IPA  puolestaan on ulkomuodoltaan punertavan kuparinruskean aavistus sameutta ja muhkea höttöinen vaahto.
Tuoksu on melko perverssi yhdistelmä makeaa maitokahvia ja sitruksista humalaa. Hiven karamellia ja persikkaista hedelmäisyyttä. Jopa hieman yrttistä anista tuoksussa.
Maussa melko makeaa karamellisuutta, käynnyttä hedelmää ja omalaatuinen yhdistelmä kahvia ja humalaa. Greippiä, hedelmäisyyttä ja loppua kohden kuivuutta. Suuhun jää hieman kuivan sahanpuruinen maku ja häivä kahvinpapua.
Suutuntumaltaan tämä astelee pitkin keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen epäpyhää aluetta. Juotavuus on helpohko ottaen elementit huomioon.
Mikkeller on ladannut nyt niin omalaatuisen tapauksen, että arviointi alkaa olla melko hankalaa. Viimeistään tämä olut todistaa, etten ole pahemmin näiden kahvioluiden ystävä, mutta kuriositeettina ehdottomasti erikoinen, ei ainakaan tylsä.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 34/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti