Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pääsiäisoluet testissä 1: Nögne Ö God Påske 2012

Oluen speksit:

Mikä: Nögne Ö God Påske 2012, Belgityylinen Ale, Norja
Mistä: Alko
Hinta: n. 6,34€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,5%, katkerot: 30ebu, väri: 35ebc.
Nippelitietoa: "Nøgne Ø:n panimon perustivat Gunnar Wiig ja Kjetil Jikiun vuonna 2002. Gunnar ja Kjetil olivat intohimoisia kotioluidenpanijoita, joiden mielestä Norjasta ei saanut kunnon olutta. Niinpä he päättivät perustaa oman panimonsa.". Humalapuolelta tähän keittoon on eksynyt: Saaz, Chinook ja Cascade.

...Löysin Pääsiäissaaret Tyyneltämereltä.. Pääsiäinen saapuu ja Alkon hyllyt on lastattu oluella. Tänään aloitamme turneen Norjasta, jossa Nögnen pojat ovat viritelleet keittovehkeitä tätä varten jo vuosi takaperin. Hinta on Alkomaisen kova, mutta jos minun kukkarostani löytyy väärän viitosen ohella muutama lantti tätäkin varten, niin miksi ei sinultakin arvon lukija? Toisaalta, ehkä tulisi arvioida, kannattaako niitä euroja sijoittaa pääsiäisenä Norjaan, vai jonnekin muualle? Toisaalta muistetaan sekin, että Nögnet ovat kalliita oluita kaikialla muutenkin ja panimolta harvemmin tulee varsinaisesti huonoa tavaraa ulos. Kohtaako hinta siis laadun, ottakaamme lasi kauniiseen käteen ja korkataanpa tämä.


Ulkoisesti sameahkon oranssinpunertavaa, meripihkan väristä olutta. Vaahtoaa ihan mainiosti ja vaahto kestää enempi vähempi oluen päällä.
Tuoksussa on päällimäisenä yhdistelmä hiivaisuutta ja mäntyä. Yrttistä mausteisuutta ja hiven likaista hedelmäisyyttä. Leipäisen makeahkoa maltaisuutta mukana. Ei hullumpi tuoksu, taas kerran on jenkkihumalaa sotkettu belgihiivan sekaan. Mallaspohjana kuulemma Müncheniä ja vehnää.
Maku onkin monimuotoista sekametelisoppaa. Leipäisä maltaisuus yhdistyy hiivaisuuteen, häivä vehnää ja yrttisyyttä. Mäntysuopaa, puumaista humalaa, hiven mausteita ja karamellia. Jälkimaku hivenen tuhkainen, katkero näykkii hellästi. Ei hassumpi, mutta aivan ei osu kohdalleen. Yhtä aikaa simppeli ja silti monimuotoinen.
Suutuntumaltaan keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen välillä. Hiilihappoja on sopivasti, juotavuus kelvolla tasolla.
Nögnen pääsiäissoppaa ei ihan kyöpelinvuorella ole keitetty. Aavistuksen sellainen vedenjakaja olut, tavallaan tykkää ja tavallaan tökkii. Voisin harkita uusintaa, jos eksyy poistomyyntiin halvempaan hintaan.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 36/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti