Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 6. huhtikuuta 2012

PanoPäivänSatoa: Imperial IPA

Tiistaina tuli pitkästä aikaa laitettua olutta. Tällä kertaa vuorossa oli kevään päätyö, DIPA/Imperial IPA. India Pal Aleja on tullut laitettua jo joitakin, mutta tätä tuhdimpaa versiota en ollut pannut.
Tavoitteena oli laittaa n. 8,5% versio johon tulisi upotettua humalaa rekkalasteittain, kuitenkin pitäen pientä balanssia yllä. Laitetaanpa reseptiikkaa kansan nähtäväksi, avoimuuden nimiin:

Tavoitteena oli saada 13-14l OG 1.085 vierrettä. 
Mallaspohja:
Vorlauf
4kg pale-ale
0,3kg Vienna
0,175kg Aromatic malt
0,1kg Cara60l
0,1kg Cara30l
0,075kg Brown malt
0,3kg sokeria

Ja humalointiin:
FWH: 10g Cascade, 10g Columbus, 5g Magnum
90min 15g Magnum
60min 15g Columbus
30min 25g Citra
20min 25g Amarillo
15min 25+25g Centennial ja Simcoe
5min 25g Centennial
0min 25+25+25g Simcoe, Citra, Amarillo
(Kuivahumalointi kahdessa erässä: 9vrk 25g kutakin: Citra, Columbus, Amarillo, Simcoe ja 4vrk 25g kutakin: Citra, Amarillo, Simcoe, Centennial)
Hiiva: Safale US-05

No kuinkas kävikään? Käsittelin vettä kipsillä ja kalsiumkloridilla tiputtaakseni ph:ta ja nostaakseni sulfaattipitoisuutta (n.185ppm). Sulfaatin ka kloridin suhde taisi olla n. 0,4.
Mäskäsin 16l vettä tunnin ajan lämpötilan ollessa aluksi 67c ja lopussa tippui 65c. Huuhtelin 5l vettä, ja lisäsin tähän pari grammaa kipsiä ja n. gramman suolaa. Kattiloihin sain kerättyä n. 18-19l vierrettä ennen keittoa.
Tähän asti kaikki meni kuin tanssi. Olin punninnut puolet humalista, kun vaaka ilmoiti patterin olevan finaalissa. Kotoa ei tietenkään löytynyt 3V nappipattereita. Onneksi olin ehtinyt jo osan punnita, joten ei muuta kuin (valmiiksi punnittua) 25g humalaa desimittaan ja katsomaan kuinka monta desiä täyttyy. Vierre jäähtyi 19c noin 25 minuutissa. Jäähdytin on turhan korkea, kun kattilassa on alle 10l vierrettä, jolloin jäähdytys on hitaahkoa.
Lisähuomiona tuli havaittua kuinka reippaasti humalankukinto imee itseensä nestettä, tästä johtuen pääsin vain 11l eräkokoon. OG arvo täsmäsi odotettuun ja vierre maistui pätevälle. Tässä vaiheessa poika pulputtaa vielä hiljakseen komerossa.

Laitetaanpa vielä muutama kuva prosessista ja kotikutoisista välineistä:

En omista myllyä, joten perusmaltaat ostan valmiiksi rouhittuna ja erikoismaltaat menee blenderissä pulssitoiminnon avulla ihan kohtalaisesti, verrattuna vaikkapa kaulimeen.

Igloon 23l kylmälaukku, hanalla ja "rosterisukalla". Batch Sparging menossa.
16l kattilan täyttöä, FWH humala hajoaa pieniksi partikkeleiksi. Huomaa hieno letkukiristin, kun en oikeaa löytänyt :)

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Oletko jo ehtinyt maistaa tätä? Torstaina olisi tarkoitus panna omaa IIPAni, samantyylisellä 'humalointiaikataululla', ja vähän huolestuttaa iso humalamäärä (~25 g/l). Onko maku esim. ruohoinen?

  VastaaPoista
 2. Pieniä ongelmia tämän erän kanssa, ei vieläkään karbonaatiota, joten lisäsin eilen uutta hiivaa pulloon.
  Ruohoisuutta ei ole, mutta makeutta on hieman liikaa (johtuu toivottavasti siitä, että vanha hiiva on enempi vähempi kuollut ja karbonointisokeri on oluen seassa+ei hiilihappoa).
  Muuten aika perinteisen DIPA:n oloista, sitrusta, greippiä, hieman mäntyä ja citran tuomaa trooppisuutta. Infoan kyllä miten tämän erän kanssa käy.
  Mulle tuo 25g/l kuullostaa ihan passelilta.

  VastaaPoista