Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Olutarvioissa: Lapin Kulta Arctic Malt Pils & Dark Lager


Tänään bloggari laittaa kropan peliin ja maistaa puolestanne Hartwallin uudet Arctic Maltit. Pahat kielet ovat puhuneet pilsin olevan spekseiltään samaa, kuin taannoinen 1836 Gourmet valkoinen. Itse en nyt numeroihin tuijottele, vaan hörpään puolet tästä kylmästi suoraan tölkistä, kuten suurin osa näitä ostavista kuluttajista todennäköisesti tekee. Puolet tuopista, kuten suurin osta harrastajista tekee. Olut on kuitenkin hauska asia ja tämä seikka tuppaa minultakin toisinaan unohtumaan.

 Oluen speksit:

Mikä:   Lapin Kulta Arctic Malt Pils, Vaalea Lager, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2,65€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,6%, katkerot: 25ebu ja väri: 9ebc.
Nippelitietoa: Hartwallin uusi täysmallas olut Lapin Kulta brändin alla. Tölkin pohjalla olevan koodin avulla voi tarkistaa mistäpäin juuri sinun oluesi mallas on peräisin.

Aloitetaanpa Pilsin puolelta. Hartwall kertoo oluesta seuraavasti: "Lapin Kulta Arctic Malt on 100%:sesti kotimaisesta, lähellä viljellystä ohrasta valmistettu olut. Ohra olueen tulee tutulta nimetyltä sopimusviljelijältä ja vesi puhtaasta pohjavedestä. Näistä parhaista pohjoisen luonnon raaka-aineista syntyy ainutlaatuinen maku - maku jolla on juuret.
Lapin Kulta Arctic Malt Pils -oluen tuoksu on raikas ja siinä on havaittavissa humalan aromi. Maussa on täysmaltaisuuden tuomaa tukevuutta ja pehmeyttä."


Ulkoisesti kyseessä on haalean kullankeltainen olut. Vaahtoaa aluksi ihan kivasti, mutta vaahto häviää lähes kaataessa, mikä on aina suuri miinus.
Tuoksussa viljaisaa maltaisuutta, vihanneksia ja pahvia. Hyvin hento ruohoisa humalointi. Hieman maissia taustalla, muutoin neutraali ja lähes hajuton tapaus.
Maku on, vähemmän yllättäen, niin tölkistä kuin tuopistakin identtinen, joten tämäkin myytti on murrettu (oikeasti eroja voisi olla, jos aromeja olisi jopa havaittavasti..).
No kuitenkin, kevyesti leipäistä maltaisuutta, tähkäisää viljaa. Hieman vihanneksia ja hiven ruohoa. Pahuksen mauton tämä on ja sana pils nimessä tekee hallaa ko. tyylille.
Suutuntuma on kevyt, hiilihappoinen ja todella helposti juotavissa, joskin ensimmäisen 2dl jälkeen en halua juoda koko tölkkiä.
Arctic Malt Pils, tuttua kotimaista "bulkkia" uusissa vaatteissa. Ruuan kanssa ja saunakaljana ihan juomakelpoinen.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 3, Ulkonäkö(1-5): 2, Maku(1-10): 4, Suutuntuma(1-5): 1, Yleisvaikutelma(1-20): 7 -> Yhteensä: 17/50 
Oluen speksit:

Mikä:   Lapin Kulta Arctic Malt Dark Lager, Wieniläistyylinen Lager, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2,65€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,6%, katkerot: 16ebu ja väri: 40ebc.
Nippelitietoa: Hartwallin uusi täysmallas olut Lapin Kulta brändin alla. Tölkin pohjalla olevan koodin avulla voi tarkistaa mistäpäin juuri sinun oluesi mallas on peräisin.

Seuraavaksi vuorossa tummempi versio. Wieniläistyylistä lageria, eli ei "ihan tummaa", vaan ruskeahkoa olutta. Positiivisena seikkana tässä on todettava, ettei väriä e150 näy, vaan värin olisi tultava maltaasta. Maistetaanpa.

Ulkoisesti vaalean ruskeahkoa olutta, sama homma vaahdon kanssa, eli katoaa hetkessä.
Tuoksupolitiikassa hiven viljaista maltaisuutta ja keksinen häivähdys paahdetta.
Maultaan leipäisen maltaisehko, aavistus karamellisuutta ja keksiä. Kuivahko, lopussa keveästi humalaa.
Suutuntumaltaan keveähkö, melko hiilihappoinen ja myöskin todella helposti juotava.
Eipä tämä tummempikaan versio pahemmin iske, ruokajuomaksi tämä menee, mutta muuten en löydä tälle käyttöä.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 4, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 4, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 8 -> Yhteensä: 21/50   

Loppukaneetti:
Markkinaosaston onanointi räjähti hyllyille, mutta itse tuote on sitä samaa kotimaista lageria niille, jotka salaa haluavat juoda maustettua alkoholipitoista kivennäisvettä. Minä en vaan ymmärrä miten on taloudellisesti järkevää tehdä lähes samanlaisia "uusia" tuotteita, joiden erot ovat sellaisella vivahde tasolla, etten usko edes 10k kerhon himo reittaajienkaan löytävän näistä kunnollisia nyanssi eroja.
Ennustan näidenkin poistuvan vuoden parin sisään ja korvautuvan uusilla, samanlaisilla oluilla. Samalla hinnalla saa kuitenkin maitokaupastakin parempaa, esimerkkeinä vaikkapa Nokian Keisarin Elowehnä ja Luomupils, Laitilan Kievari Humalainen. Ulkolaisista vaikkapa Pilsner Urquell ja Murphy's Irish Stout. Alkosta toki puhumattakaan.
Hartwall, maailma muuttuu, joten: Get a grip.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti