Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 9. marraskuuta 2011

PanoPäivänSatoa: Oma jouluolut 2011


Päätinpä minäkin keitellä jouluksi olutta. Ja koska Alkoon näyttää valuvan kaikenlaisia piparkakkumausteisia juomia, päätin jättää mausteet hyllyyn.
Reseptistä kerrottakoon, että Weyermanin savumallas muodostaa tähän yli 50% mallassaldosta, päälle n. 6% Gotlantilaista savumallasta, hieman müncheniä, karkkimaltaita ja mustamallasta. Humalina Willamettea katkeroksi ja hieman Saazia aromiin.
Jaa niin, mäskäysloota sai päällensä järjettömän ruman makuualusta vuorauksen.
Mäskäys meni mukavasti, 30min 65c ja 30min 72c. Tämän jälkeen huuhtelu ja keittoon.

Keitto 60min, kolmessa kattilassa. Ei mikään ideaalitilanne, mutta hella on hella, ei siinä pysty yhdessä isossa kiehuttamaan tehojen puolesta.
Jäähdytys vei sen n. 20min ja vierre saaviin, hiiva perään ja vesilukkoon vettä.
Siellä se poika nyt pulputtaa iloisesti.

Ja mitä jäi käteen.. No ensinnäkin, makuualusta ei kovin kummoisesti pidä lämpöä, toisekseen sen pitävyys teipillä on hanurista. Pitää katsoa jos keksisi jotakin, jotta Kosmotun 1 kokisi evoluutio version, joskus.
Toisekseen, taloyhtiön huoltomies katkaisi kivasti koko kerrostalosta mitään ilmoittamatta sähköt. Onneksi oli mäskäys menossa, keitto vaiheessa 10min katkos olisi ollut myöskin kohtalaisen ikävä asia.. No tekisi tästä johtuen mieli nimetä olut Blackout, Smoked Aleksi.
No, ylipäätään tällä kertaa kaikki tuntui menevän ihan kivasti.

Maistoin samalla yhtä pulloa Tropical IPAa. Pullojen uunittaminen saa jäädä allekirjoittaneella kertakokeiluksi, koko erän kanssa ollut ongelmia sen jälkeen. Kolme pulloista särkyi, ilm. lasi ei kestänyt lämpötilan muutosta ja karbonaation tuoman paineen alla murtuivat pohjasta. Nyt ei ole 2,5 viikkoon yksikään pullo pettänyt. Lisäksi huomasin uunissa käynneissä pulloissa ikävän sivuaromin, joka ei ilmeisesti hävinnyt huuhtelemalla. Koe pullo oli muuten mahtavasti täynnä trooppista hedelmää, sitrusta ja Nelson Sauvinin tuomaa, hieman mustaherukkaista otetta, mutta.. Taustalla väijyi epämääräinen, hieman multaisan hernekeittoinen tuoksu. Joten, seuraavalla kerralla ja jatkossa tyydyn sanitoimaan perinteisin tavoin pulloni. Uunitus ei omalla kohdallani toiminut, vaikka kohtalaisen yleisessä käytössä se pullojen sanitoinnissa edelleen onkin.

Jouluoluetkin ovat saapuneet Alkoihin, hakekaahan siis omanne pois.

2 kommenttia:

  1. Mulla ei ole ilmennyt vastaavia ongelmia uunissa desinfioimisen kanssa. Pistän pullot kylmään uuniin, nostan 170 asteeseen ja pidän noin puoli tuntia. Annan pullojen jäähtyä pöydällä. Pari pulloa on hajonnut uunissa, joten tarkistan kaikki nopeasti valoa vasten ennen pullotusta. En huuhtele, eikä outoja hajuja ole esiintynyt, eikä yhtään pulloa ei ole räjähtänyt käymisvaiheessa.

    esox

    VastaaPoista
  2. Joo en tiedä mikä mätti tuossa. Kerran kokeillut aikaisemmin, silloin ei ollut ongelmia, mutta nyt.. Pullot huuhtaisin, kun yksi sattui tuoksahtamaan uunista otettaessa ja nuuhkaisu paljasti, että n.2/3 tuoksui aika ikävälle. Pullot olivat toki puhtaita uuniin mennessä.
    Epäilin aluksi pullojen hajotessa ylikarbonointia, mutta pari testattua ovat olleet vielä kovin pehmeitä hiilareiltaan. Edellinen avattu pullo ei käynyt uunissa ja tuoksu oli sellaista herkkua ettei paremmasta väliä. No, taidan laittaa seuraavaan humlen tilaukseen star-sania, tai iodophoria vetämään..

    VastaaPoista