Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 7. marraskuuta 2011

Olutarvioissa: Dupont Moinette Blonde

Oluen speksit:

Mikä: Dupont Moinette Blonde, Tripel, Belgia
Mistä: "Ulkomailta", olutravintoloista satunnaisesti
Hinta: n. 1,8€/0,33
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8,5%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Dupontin v. 1950 perustettu panimo tunnetaan erityisesti Saisonistaan, mutta tämä 1955 markkinoille tullut Tripel on panimon myydyin tuote.

Brasserie Dupont ja sen kuuluisa todella lämpimässä käyvä ja oikukas hiivakanta. Mausteita, kuivuutta ja hedelmäisyyttä loistavassa tasapainossa. Näistä Dupont tunnetaan. Pakko myöntää, että tämä Blonde oli puhdas heräteostos.

Tänään sain viimein lyötyä tämän vuotisen jouluolueni reseptin lukkoon ja taustalla näkyvässä jätesäkissä on jokunen kilo mm. Weyermannin savumallasta, Gotlannin savumallasta ja mm. karamelli ja Dingemansin Aromatic mallasta.
 Tavoitteena tehdä savuisa, vahvan maltaisen makea tumma ale, kevyen portermaisin vivahtein. Ja nyt jos kuvittelitte, että käytän olueni Saison hiivalla, olette valitettavan väärässä (hittolainen miten perverssi ajatus). Humaliksi valitsin Willametten ja Saazin, hiivaksi Safalen S-04:n.
 Huomenna pannaan, taas. Imperial Stout käy kevyesti vieläkin ja on todennäköisesti valmista vasta kun ruoho taas vihertää.
No löpinät sikseen, avataanpa Dupont.
 
Kuten arvata saattaa on olut ulkoisesti sameahkon oranssinkeltaista. Vaahto on valtaisan höttöinen ja laskee pian jättäen pitsiä lasiin ja jää lopulta ohueksi kerrokseksi oluen päälle.
Tuoksussa on selvästi tuttua Dupontia. Kuivahkoa hedelmäisyyttä, happamuutta ja mausteita. Omenaa, sitrusta, pippuria, marmeladia. Hieman vehnäistä maltaisuutta ja aavistus ruohoa. Miellyttävän raikas tuoksu pienellä maatilamaisella lisäaromilla.
Tätä jos vertaa käyttämääni "French Saison" kantaan, on kyseessä happamampi, kuivempi ja mausteisempi hiivakanta. Ranskalainen selvästi hedelmäisempi.
Maussa viljaisaa maltaisuutta ja mausteita, kunnes hedelmäisyys vie voiton taittuen lopussa kuivahkoon happamuuteen ja maanläheisyyteen. Voi maistaa kevyesti omenaa, häivän sitrusta ja ruohoa. Lopussa humala puraisee ja supistaa keveästi suuta.
Suutuntuma on tässäkin pehmeän kermainen ja kohtuullisen täyteläinen. Pelottavan helposti juotava olut alkoholipitoisuuteen nähden (8,5%). Joskin alkoholi paistaa hennosti lävitse.
Tripel meets Saison. Dupontilta selvästi käy tämäkin tyylisuunta, vaikkei kovin kaukana Saisonista olekkaan. Maukas ja tasapainoinen Tripel, joka taitaa kiilata laskujeni mukaan tyylissään kohti terävintä kärkeä.
Ruokasuosituksena: juustot, miksei sopivasti sitruksella ja oliiviöljyllä marinoitu kalakin. Musiikkisuositus tätä juodessa: Mano Negra - Mala Vida
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti