Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Jouluoluet testissä 3 - Mikkeller Santa's Little Helper 2011

Oluen speksit:

Mikä: Mikkeller Santa's Little Helper 2011,  Belgityylinen vahva ale, "Tanska"
Mistä: Alko
Hinta: 6,16€/0,375l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 10,9%, katkero: 15ebu ja väri: 68ebc
Nippelitietoa: Santa's Little Helper on kolmatta vuotta putkeen Alkossa, resepti on eri joka vuonna. Oluesta on olemassa myös rommitynnyrissä kypsytetty versio ja tämä olut on allekirjoittaneen 600:s OlutOpas arvio.

Tanskalaisella linjalla jatketaan pienen tauon jälkeen. Mikkeller toi tällekin vuodelle pukin pikku apulaisensa. Matkan varrella pullokoko kutistui puolella ja korkkikin muuttunut muovisesta viinipullon korkista kruunukorkiksi.
Perinteiseen tapaan vilkaisin tämänkin raaka-aine luetteloa. "Maris Otter-, Special-B, biscuit- ja suklaamaltaat, kaurahiutaleet, humalina Northern Brewer, Hallertau, Styrian Goldings, fariinisokeri, kandisiirappi, mausteina appelsiininkuori, pomeranssinkuori ja muskotti, lähdevesi ja hiiva."
Aika perinteistä belgityylistä kaavaa tarjolla. Kaadetaanpa tämä lasiin.

Lähes mustaa olutta jälleen edessä. Vaahto on ihan komea, hieman höttöinen, mutta leviää pian lasin reunoille.
Tuoksussa selvästi kevyen paahteista suklaisuutta. Mausteisuus on sopivan kevyttä ja soljuu mukavasti taustalla, eikä vie päähuomiota tästä. Kuivattua hedelmää ja hieman rusinaa.
Maussa keskiasteisesti paahteisuutta, hieman suklaata ja lakritsaa. Maltaisuus on makeahkon karamellista, mausteisuus hieman taka-alalla moniin muihin piparinmakuisiin joulu oluihin verrattuna. Kuivattu hedelmäisyys on sopivassa tasapainossa muuhun verrattuna, eikä luumuisuus ole päällekäyvää.
Jälkimaussa alkoholi polttelee ikävästi ja suuhun jää hieman etanolinen maku.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, kaura tuo tähän oman pehmeän, hieman öljyisen liukkauden. Ainoastaan edellä mainittu alkoholi tökkii. Humala ei pääse maistumaan.
Pakko todeta, että ilman tuota alkoholisuutta voisin pitääkin tästä. Nyt se peittää hieman makua alleen. Ei vieläkään päästä vuoden 2009 version tasolle, rommitynnyri versio voisi olla ihan kiintoisa päästä maistamaan. Kypsytys potentiaalia löytyy. Tuomio on sama tällekin "Ei jatkoon, mutta yksilö kypsymään ainakin vuodeksi".
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti