Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Jouluoluet testissä 4 - N'Ice Chouffe

Oluen speksit:

Mikä: N'Ice Chouffe, Belgityylinen vahva ale, Belgia
Mistä: Alko
Hinta: 8,99€/0,75l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 10%, katkero: 25ebu ja väri: 65ebc
Nippelitietoa: A'Chouffen panimo perustettiin vuonna 1982 ja se siirtyi Moortgat-Duvel panimoketjun alle 2006. Panimolta on aiemmin Alkossa nähty paitsi viimevuotinen jouluolut LaChouffe (joka on palaamassa vakiovalikoimaan), myös blogissa aiemmin arvioitu Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel

Hei tonttu-ukot hyppikää nyt on Chouffen aika. Epäloogisesti blogi siirtyy tänään Tanskasta Belgian suuntaan ja Brasserie d'Achouffen "oikean" jouluoluen pariin.
Odotukset ovat kohdallaan, sillä Chouffen hiivakannan aromit ovat toistaiseksi olleet mieleeni. Toisekseen testatuista jouluoluista ei toistaiseksi ole helmiä löytynyt. Huomautan kuitenkin, että vanhoilla tutuilla, kuten Schlenkerlan Urbockilla on aina paikka lasissani. No vielä on sarkaa kynnettävänä, joskaan kaikkia Alkon jouluoluita en ajatellut käyväni lävitse muutenkaan.
N'Ice Chouffen raaka-aine katsaus kertoo tämän sisältävän: "Pale ale -maltaat, humalina Styrian Golding, Hallertau ja Tomahawk, mausteina curaçaoappelsiini ja timjami, sokeri, lähdevesi ja hiiva".  Tomahawk on kyllä erikoinen valinta belgiin, mutta muistetaan, että samaa lajiketta löytyy panimon IPA-Tripelistä. Maustepuoli on myös kiintoisa. En muista juoneeni timjamilla maustettua olutta aikaisemmin, Curacaoappelsiini viittanee tutummin pomeranssiin.
No avataanpa tontulta lakki päästä pois ja kaadetaan sisältö lasiin.

Lasiin valuu tumman ruskeaa, hieman punertavan sävyistä olutta. Vaahto jää keskinkertaiseksi ja hajoaa lasin reunalle pienen hetken kuluessa.
Tuoksussa on selvästi panimon "talonmakua" eli toden. käytetyn hiivalajikkeen tuomaa reilua hedelmäisyyttä, joskaan ei ihan niin vahvana kuin vaikkapa LaChouffessa. Mausteisuutta löytyy kevyesti, mikä on paljon mieluisampaa kuin täysin överiksi vedetty maustekakkuisuus. Hiven luumua ja makeahkoa maltaisuutta.
Makupuolella aluksi makeahkon karamellista maltaisuutta, kuivattuja hedelmiä ja mausteisuutta. Styrian tekee yhdessä timjamin kanssa tähän erikoisen yrttisen maun, tai näin ainakin epäilen. Jälkimaussa hennosti pippuria ja keveän happamahko sävy. Humala puraisee keveästi, hieman puumaisella otteella.
Suutuntuma on yllättävän keveä vahvuuteen nähden, "vain" keskitäyteläinen. Melko hiilihappoinen ja kohtalaisen simppeli juotavuus tekevät tästä tyyliin nähden hieman ohuehkon. Alkoholi pysyy yllättävän tehokkaasti piilossa.
N'Ice on kyllä hankala tapaus. Odotin tältä paljon tukevampaa ja rotevampaa esitystä, mutta kyseessä on jopa kohtalaisen raikas ja simppeli olut. Selvästi maistuva, joskaan ei yllä LaChouffen tai Chouffe Houblonin tasolle. Tuomariston äänet jakaantuvat tasan ja pyydämme uusinta esitystä.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti