Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 5. marraskuuta 2012

Olutarvioissa: Innis & Gunn Rum Cask

  
Oluen speksit:

Mikä:  Innis & Gunn Rum Cask, English Strong Ale, Skotlanti
Mistä: Alko, olutravintolat
Hinta: 3,49€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,4%,  katkero: 16ebu ja väri: 50ebc.
Nippelitietoa: Innis & Gunn on Edinburghista kotoisin oleva panimo, joka tunnetaan tynnyrikypsytetyistä oluistaan. Rum Cask on  kypsytetty 60 vuorokautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Osa oluesta siirrettään 30 päivän jälkeen kypsymään rommitynnyreihin 30 vuorokaudeksi. Lopuksi oluterät sekoitettaan ja jätettään kypsymään vielä 47 päiväksi.




Innis & Gunn. Optic maltaita (pale ale), paahdettua ohraa värin vuoksi ja Goldingsia humalana, simppeliä. Kunnes mukaan tulee monimutkainen tynnyrikypsyttely ja blendaaminen. 
 Muistan edelleen kun ensimmäisen kerran join panimon originalia, se oli jumalattoman hyvää. Ostin tuotetta aina toisinaan, mutta sitten se jäi yhä useammin hyllyyn. Kului joitakin vuosia ja join samaa tuotetta hanasta(?) Edissä futiksen em-kisojen finaalihuumassa, mutta se ei osunut yhtään. Itseasiassa maistui aivan liian makealta. Palataan taas ajassa takaisin. Tuli vuosi 2010 ja Alkosta löytyi Rum Cask/Finnish versio, sekin oli hyvää. En ole juonut tätä sitten sen päivän ja nyt sitä sattui olemaan lähialkon hyllyssä, joten pelonsekaisin tuntein tartun tähän tänään. Ja hei pakkohan tämän on olla hyvää, rommitynnyri viimeistely ei voi mennä pieleen, eihän?
Vanha arvioni kertoo: "Rommitynnyri Innis&vanil..siis Gunn on syvän tumman punainen hyvä ja yllättävän kestävä vaahtoinen olut. Tuoksussa säväys tummaa rommia, kypsää hedelmäisyyttä, sekä aavistus vaniljaa. Maussa on hiven rommisuutta, hedelmää ja hieman toffeista makeutta. Suutuntuma jää keskinkertaiseksi, tämä on yllättävän helppo juoda, vaikkakin prosenteja on saattu 7,4%. Summa summarum, Innis&Gunn Rum Cask lupailee tuoksullaan melkoista herkkua, mutta jää odotuksista huolimatta hieman "vajaaksi", kuin Suomen olympiajoukkue ikään. 38/50p" Entä tänään?


Ulkoisesti olut on syvän tumman ruskeaa. Vaahtoaa kivasti ja vaahto tuntuu ihan kohtuullisen kestävältä. Oikein kaunis olut.
Tuoksu on makean karamellinen, vaniljainen ja rommirusinainen. Taustalla on myös kypsää hedelmäisyyttä ja pähkinäisyyttä. Miellyttävä ja simppeli tuoksu on kyllä vahvasti makeaan kallellaan, mutta silti melko herkullista.
Maussa rommisuus on selvästi läsnä, ei haittaa allekirjoittanutta, päinvastoin. Karamellisuutta, toffeeta, vaniljaa ja ruokosokerisiirappia. Hiven hedelmäisyyttä, todella keveästi kaakaota ja päälle vielä tammisuutta. Makeahko ja edelleen maistuva. Tarpeeksi monimuotoinen, mutta maku ei ole niin intensiivinen, kuin aikaisempien muistikuvien mukaan.
Suutuntumaltaan  vain keskitäyteläinen ale, simppeli juoda. Alkoholi hyvin piilossa.
Romminnis yllättää positiivisesti ennakkopelkoihin nähden. Tykkään eritoten tuoksusta, suosittelen aloittelijoille, rommin ja makean ystäville.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 37/50


Korkin kääntöpuoli:

Korkin kääntöpuoli on anonyymi satunnaismaistelija ja oluen, siis kaljan viihdekäyttäjä. 
...........V...n hyvää...........Makeaa, sopivan vahvaa ja rommista. Korkataanko pienet rommit päälle? häh?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti