Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 13. marraskuuta 2012

Jouluoluet testissä: Anchor Our Special Ale 2012



  Oluen speksit:

Mikä: Anchor Our Special Ale/Christmas Ale 2012, Aromatisoitu olut, USA
Mistä: Alko
Hinta: n. 3,79€/0,355l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,5%,  katkero: 28ebu ja väri: 145ebc.
Nippelitietoa: Vuodesta 1975 lähtien pantu vuosittain vaihtuvalla ja alati salaisella mausteseoksella varustettu olut. Etiketin puu vaihtuu myös vuosittain ja tänä vuonna sitä koristaa käsin maalattu Norfolkinaraukaria, eli huonekuusi.


Joulu lähestyy ja jouluoluet ovat saapuneet tihkumalla Alkoihin. Tämän vuotisen savotan aloitan ehkäpä kaikkein klassisimmasta päästä, eli Anchorin "joulualen" 38:sta vuosikerrasta. Mahtoikohan Fritz Maytag ajatella vuonna 1975 panimon jouluoluen olevan tuotannossa vielä 2010 luvulla muuttuvine mausteineen ja etiketteineen. No ainakin itse pidän näitä etikettejä ehkäpä jouluisimpina ja todella tyylikkäinä. Parasta ennen päiväystä näyttäisi olevan vuoteen 2014 asti, joskaan en jaksa uskoa tämän oluen paranevan pullossa? Nyt olisi kuitenkin aika tarttua avaajaan ja katsoa millaisen salaisen lahjan tämä panimo on tälle vuodelle pannut.


 Ulkonäkö pysyy tuttuna. Mustaa olutta melko hyvällä pitsiä jättävällä vaahdolla. 
 Tuoksussa on joulumausteita jälleen. Seos on melko kompleksinen, mutta muskottia, kanelia ja hieman neilikkaa (kenties?). Mukana on hiven lakritsaa ja paahteista maltaisuutta. Mausteisuus on itselleni siinä rajoilla onko sitä liikaa vai ei, vielä mennään kuitenkin mukavuusalueella.
Maussa samaa melko vahvaa mausteisuutta. Joulupiparia uitettu taas lasissa ja paljon. Neilikka tuntuisi olevan muita enemmän esillä. Muuten maku on kuivahkon maltainen edeten keveään paahteisuuteen ja hennosti puiseen mäntyisyyteen asti. Häivä lakritsaa taustalla. Jälkimaku on kuivahkon mausteinen ja maku uppoaa suuhun pitkäksi aikaa. 
Suutuntuma on keskitäyteläinen, kohtalaisen kevyt runkoinen ja melko matalasti hiilihapotettu olut kyseessä. 
Anchor yhdistää oluessaan jälleen koko maustekaapin ja uittaa piparia perään urakalla. Kokonaisuus on silti nippanappa veteen piirretyn viivan paremmalla puolella, eikä upota samanlaiseen liioitteluun, kuten Nögnen Underligt Jul viime vuonna. Julistan jouluolutkauden alkaneeksi, eli tonttuhattua päähän ja korkkiruuvia käteen. 
Pisteet:
Tuoksu: 7/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 36/50

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti