Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 26. marraskuuta 2012

Olutarvioissa: Harviestoun Ola Dubh 12,16 ja 18 Haminan Alko otti ja paloi. 20 000 pulloa joudutaan nyt hävittämään  ilman savuvahinko alennuksia. Minä kun olin niin odottanut kahdesti savustettua Schlenkerlaa. Tästä syystä jouluolut arvioit jatkuvat, kunhan allekirjoittanut pääsee hakemaan kauempaa täydennystä. No hätähän ei ole tämän näköinen, sillä tilanne tarjoaa uuden mahdollisuuden tarttua kaapista löytyviin muihin herkkuihin. Tänään pitkän työviikonlopun jälkeen aloittelen omaa viikonloppuani samalla kun te valtaväestöön kuuluvat aloitatte työviikkoanne harmaana maanantaina. Edessä on Skotlannista tuodut kolme Ola Dubh sarjan olutta 12, 16 ja 18.
Ola Dubh on Harviestounin panimon ja Highland Parkin yhteistyön tulos. Panimo laittoi Alkostakin löytyneen ja sittemmin poistuneen Old Engine Oilin kypsymään vanhoihin viskitynnyreihin. Ola Dubh sarja käväisi Arkadian Alkossakin 2009-2010 vaihteessa. Tänään esillä olevat pullot ovat noin vuoden ikäisiä.

Aloitetaanpa maistelu järjestyksessä nuorimmasta, eli 12yo. 
Ulkoisesti kyseessä on lähes sysimusta olut hyvällä beigellä vaahdolla, joka jättää kauniisti pitsiä lasiin.
Tuoksultaan Ola Dubh 12 on miellyttävän kompleksinen. On sopivasti paahteista kahvisuutta, tummaa suklaata ja kevyesti mämmisyyttä. Sekä tynnyrikypsytyksen tuomana hieman puuta, savua ja häivä vaniljaa.
Maussa yhdistyy reilusti paahdetta, tammisuutta ja savua. Kevyesti kuivattua hedelmäisyyttä ja kaakaota, sekä turpeisuutta ja suolaisuutta taustalla. Päättyen kuivaan pitkään paahteen ja humalan flavoriin näiden marssiessa rinnakkain auringonlaskuun.
Suutuntumaltaan olut on kohtalaisen täyteläinen, keveästi palanut. Hiilihappoisuus on kohtalaista, kuten juotavuuskin.
Ola Dubh 12 on melko onnistunut tynnyrikypsyte, jopa enemmän kuin osiensa summa. Lähes huoneenlämpöisenä todella miellyttävä juoma ja luo hyvää odotusta seuraavaa pulloa varten.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 39/50


Seuraavaksi estradille saapuu mopoikäinen 16v

 

Sitten vuoroon 16v versio. Ulkonäkö on kovin samankaltainen nuoremman version kanssa. Mustaa olutta kohtalaisen hyvällä vaahdolla.
Tuoksussa ensimmäisenä erottuu tumma suklaa ja hento kahvimainen paahteisuus. Selvästi pyöreämpi kuin 12. Hieman melassista lakritsaa, todella keveästi turpeista savuisuutta. Tammea ja häivä vaniljaa. Pehmeä ja harmoninen tuoksu sulautuu yhdeksi kokonaisuudeksi.
Maussa tynnyrikypsytys efektin huomaa selvemmin. Keskimakean tumman sokerinen, muscovadoa ja lakritsaa aluksi. Tynnyrin tuoma tammisuus, vieno vanilja ja turve tulee seuraavaksi mukaan, tuoden myös hieman suolaista jodia ja todella keveän hedelmäisyyden tähän. Taustalla velloo kokoajan paahdettu maltaisuus, kahvi ja kevyt suklaisuus. Jälkimaku on kuivahkon paahteinen ja hieman puisen sahanpuruinen. Todella maukas.
Suutuntumaan tullessa tekstuuri on keveän öljyisen kermainen, matala hiilihappoinen, mutta silti yllättävän helposti juotava. Keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen välimaastoa.
Ylipäänsä asteen verran 12:ta parempi. Tässä vallitsee todella upea tasapaino eri osa-alueiden välillä todella herkullisella tavalla.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 9/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/50


Ja lopuksi vielä täysi-ikäinen 18yo, olkaa hyvä.Ulkoisesti Muistuttaa enempi 12:ta, syvän musta toki, mutta vaahto on jälleen parempi. Kaunis olut.
Tuoksupuolella miellyttävän makeahkon vaniljaista tammisuutta ja hentoa kahvisuutta. Reilusti jyhkeää makean melassista maltaisuutta ja suklaata. Taustalla hennosti turpeisuutta ja aavistus suolaista lakritsaa. Todella upea tuoksu.
Maultaan 18wee on täyttä tammitynnyriä. Kohtalaisen puinen, keveästi turpeinen ja paahteisen maltainen. Taustajoukoissa on kevyesti niin kahvia, kuin lakritsaakin. Suklaatakin on eksynyt matkaan mukaan. Jälkimaussa yhdistyy viskisyys ja keveä humalan puraisu, miellyttävä, mutta voisi olla aavistuksen enemmän ”in your face”.
Suutuntumaltaan tämä versio on myös kohtalaisen täyteläinen, pehmeä ja todella mahtavassa tasapainossa. Juotavuus on vallan upeaa vahvuus ja tynnyröinti huomioiden.
Ola dubh 18 paukuttaa pöytään melkoisen paketin. Osa-alueet kunnossa ja kokonaisuus on loistava. Harmi ettei 30&40v versioita ollut tarjolla, sillä tämän jälkeen kiinnostus olisi melkoista.
Pisteet:
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/50


Yhteenvedon paikka

Kaikki maistellut oluet olivat erinomaisia. 16:n maku oli setin paras, joskin 18:n tuoksu oli muita aavistuksen edellä. Jälleen osoitus,että tynnyrikypsyneissä on ideaa, joskaan en näe syytä tynnyröidä aivan jokaista olutta. Näissä Ola Dubheissa on yksinkertaisesti onnistuttu säilyttämään upea tasapaino ja kokonaisuus on täten enemmän kuin osiensa summa. Maistaja kiittää, kumartaa ja vaappuu etsimään vähemmän nestemäistä täytettä vatsaansa.  
 
 
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti