Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 7. elokuuta 2012

Paluu Juurille: Budejovicky Budvar Dark

Oluen speksit:

Mikä: Budejovicky Budvar Dark, Tumma Lager, Tsekki
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 3-3,5€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%,  katkero: 25ebu ja väri: 90ebc.
Nippelitietoa: Kolmesta eri maltaasta pantu tumma lager Ceské Budějovicen kaupungista. Zatecin humalaa ja 90vrk kestävä käymisprosessi on hieman muuta kuin kotimaiset immohiiva oluet. Budweiser Budvar tunnetaan myös nimiriidastaan sen tunnetumman Budweiserin kanssa.


Äärettömän pitkästä aikaa pääsen naputtamaan tekstiä blogiini. Viime viikkojen infernaalinen kiire on ollut syöstä minut kokonaan pois tuopin ääreltä. Alkon valikoimiinkaan ei ole kiinnostavia uutuksia ilmestynyt (Stapan ESB poislukien), joten myönnänpä asioinneeni pitkäripaisessa viimeksi kesäkuussa. Maitokauppojen hyllyiltä on tullut haettua tuttuja tuotteita, eikä varastostakaan ole oikein innostanut nauttia erikoisuuksia. Kolean olutkesän loppu ei ole siis suosinut myöskään minua.
No tänään paluuta juurille erään alkuaikojen suosikin kera, joka silloin oli "melko palanutta ja paahteista tummaa". Miltäpä vanha tuttu maistuu tänään? Tummaa Budia lasiin siis.

 Ulkoisesti lähes musta lager paksulla ja hyvällä vaahdolla. Vaahto on kohtalaisen kestävän oloista ja pienikuplaista. Ulkonäkö kunnossa, eteenpäin->
Tuoksussa Budvarin "talonmaku", erikoinen yhdistelmä kumia, voita ja ruohoa, tulee ensimmäisenä esiin. Aavistus kahvista paahteisuutta, leipäistä mallasta ja keveä häivä yrttisyyttä käy nenässä. Simppeli tuoksu, ei kovin vahva, mutta miellyttävä.
Maussa limppuista maltaisuutta, kevyesti mämmiä. Kuivahko paahteinen mallas kuivaa makua. Keveästi kahvia ja lopussa hieman ruohoista humalaa. Selvästi kuivemman paahteisempi kuin monet tummat tsekit, esim. Velkoon sokerisuuteen verrattuna. 
Suutuntumaltaan nippanappa keskitäyteläisyyttä hipova. Hiilihappoja on pitämässä juotavuuden simppelinä.
Budvar ei ole enään tässä vaiheessa ihan niin kuivan paahteinen, kuin joskus. Silti tyylissään yksinkertainen, mutta mainio. Jokapäiväisenä leipänämme ja työpäivän jälkeisenä pullona vallan toimiva.
Pisteet:
Tuoksu: 6/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 6/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 13/20, Yhteensä: 32/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti