Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 25. elokuuta 2012

Ikäännytystesti: Achel 8 Bruin

Oluen speksit:

Mikä: Achel 8 Bruin, Belgityylinen Vahva Ale, Belgia
Mistä: Alko
Hinta: 4,79€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8%,  katkero: 20ibu ja väri: 50ebc.
Nippelitietoa:  Achel on varsin uusi trappistipanimo (perustettu 1998).  Luostari on kuitenkin ollut paikalla jo vuodesta 1648.


Heitetäänpä heti alkuun trappistioluen määritelmä, jos joku sitä ihmettelee: "Trappist on suojattu nimi, jota voidaan käyttää vain benediktiiniläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tehdystä luostarioluesta. Lisäksi vaatimuksena on, että olut pannaan luostarin tiloissa, ja että panimon tuotto käytetään luostarin ylläpitoon ja sosiaalityöhön. Nimeen oikeutettuja luostareita on seitsemän ja yhtä lukuun ottamatta ne sijaitsevat Belgiassa."
Tämä pullo Achel 8 Bruinia on peräisin Alkon hyllyiltä vuodelta 2010. Achel saapui Alkoon maaliskuun uutuuksissa v. 2010 ja täytyy myöntää, ettei näitä omalta kohdalta ole kovin montaa tullut ostettua. Tässä pullosa parasta ennen päiväys oli vuoden 2011 lopussa, joten alkaa olla korkea aika juoda tämä pois. Onko maku parempi kuin "tuoreena"?


Olut kaatuu lasiini syvän punaruskeana ja paksulla, hieman höttöisellä vaahdolla varustettuna. Vaahto kestää hamaan loppuun asti, joten ulkonäkö miellyttää silmää.
Tuoksupuolella uutena tämä oli muistiinpanojen perusteella vaisuhko. Nyt kypsän hedelmäinen, rusinaa, todella keveästi omenaista happamuutta. Maltaisuus on makeahkon sokerisen siirappista, joskin varsin kevyttä ja tasapainoista. Edelleen hieman vaisu, joskin varsin miellyttävä.
Maku on makeahkon karamellinen, jopa hiven toffeeta. Hedelmäisyyttä sopivasti mukana tuomassa hieman banaanista ja luumuista sävyä. Monimuotoisuutta täydentävät keveä mausteisuus ja hento omenaisuus.
Suutuntuma jää leikkimään keskitäyteläisyyden ja kohtalaisen täyteläisyyden harmaalle alueelle. Hiilihapot pitävät juotavuuden keveänä ja hyvänä, alkoholi passelisti piilossa.
Achel 8 Bruin on oluena varsin miellyttävä, trappistiksi keskitasoa ja ikäännytettynä..No eipä ole kahdessa-kolmessa vuodessa juurikaan muuttunut. Pehmeää ja maukasta edelleen.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 39/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti