Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 16. elokuuta 2012

Olutarvioissa: Duchesse De Bourgogne

Oluen speksit:

Mikä: Duchesse De Bourgogne, Sour Ale, Belgia
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: Ei muistissa
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,2%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Hapan Ale Verhaeghen v. 1875 perustetulta panimolta. Käymisen jälkeen tätä on pidetty 18kk tammitynnyreissä. Valmis tuote on sekoitus nuorta (8kk) ja vanhaa (18kk) olutta. Oluen nimi tulee traagisessa ratsastus onnettomuudessa kuolleesta Burgundin Mariasta, jonka puoliso oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Maksimilian I.

Huomenna mökille tuulettumaan, tänään laatuolutta. Duchesse De Bourgogne on pienen klassikon asemassa. Vastaava helpommin saatavilla oleva klassikko voisi olla Rodenbachin Grand Cru. Molemmat oluet kuuluvat Flanders Red Ale kategoriaan, joka ajautuu Sour Ale tittelin alle. Oma pulloni on reilu vuoden takaa, bbe. 2014, vaikka voisin kuvitella tämän säilyvän "isältä pojalle". Toistaiseksi näitä soureja ei ole juurikaan Alkon vakiovalikoimissa näkynyt, joka on tavallaan sääli. Toisaalta taas happamat oluet, kuten vaikkappa Gueuze, ovat melko vaativia tyylejä satunnaisille kokeilijoille, eivätkä uppoa aivan kaikille harrastajillekaan.

Mitä sitten on hapan olut? Eikö se yleensä tarkoita, että olut olisi pilalla?
Lyhyesti voisi kertoa kyseessä olevan muinainen tapa valmistaa olutta ennen hiivan "löytämistä", eli enempi vähempi villihiivoilla, kuten Lactobacillus, Brettanomyces, Pediococcus kannoilla. Tässä lyhyt video Russian River Brewingiltä aiheesta.
Sitten asiaan ja maistamaan..


Poks sanoo korkkikorkki. Reilusti hiilihappoista juomaa kaatuu maljaani. Ulkoisesti syvän punaruskeaa, hieman sameaa. Vaahto on ohuehko, mutta kestää hamaan loppuun asti.
Tuoksu on melko monipuolinen. Hapanta omenaa, kirsikoita, luumua ja marjoja tulvii nenään kuin sirkuksen paraatissa ikään, vain tiikeri ja karvainen nainen puuttuu. Perässä astelee aavistus pehmeää makeaa maltaisuutta ja häivähdys vaniljaa pyörii ilmassa. Miellyttävä tuoksu, joka pelaa yllättävän hyvin.
Maku alkaa pehmeällä, hieman makean karamellisella maltaisuudella ja keveällä tammisella vaniljalla. Heti perään lainaisin Alkon viinitermejä "Mehevä ja hilloinen", ellei jopa hennon karhunvatukainen ote saapuu suuhun. Keveästi kirsikoita, kuivattua hedelmää ja herukkaa. Hapokkuutta taustalla mukana koko ajan muistuttamassa mitä ollaan juomassa. Jälkimaku on hivenen pistävähkön happama, mutta katkeroita ei tässä ole.
Suutuntumaltaan jotakin keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen väliltä. Juotavuus on pelottavan helppoa ja alkoholi täysin piilossa.
Duchesse De Bourgogne ei ole aivan turhaan klassikon asemassa, loistava juotavuus yhdistettynä moniulotteiseen ja pehmeään aromimaailmaan ei ole aina itsestäänselvyys. Hyvää, jollei jopa melko loistavaa Souria.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 9, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 16 -> Yhteensä: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti