Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 11. lokakuuta 2011

Olutarvioissa: Struise Svea IPA

Oluen speksit:

Mikä:  Struise Svea IPA, IPA, Belgia
Mistä: Ulkomaat
Hinta: n. 2€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Struise tarkoittaa Flaamiksi strutsia ja slangikielellä se voi tarkoittaa myös kovaa/vahvaa. Panimo on perustettu v.2001, alunperin strutsitilaa pitävien omistajien piti tarjota vieraille paikallisesti tehtyä olutta. Nykyään De Struise Brouwers tunnetaan mm. Pannepot ja Black Damnation oluistaan, sekä yhteistyö panoista mm. Mikkellerin kanssa.

 Tänään lasiin kaatuu hieman omalaatuista olutta. Belgialaisen pikkupanimon Struisen panemaa India Pale Alea. Kaiken lisäksi etiketti viittaa ruotsiin melko vahvasti: "Dear mother of Sverige,
We send you our approach for the Svea IPA. As your growing thirst is leaning towards more bitter levels, we have carefully selected a set of noble hops, for you to enjoy on every suitable occasion.
From Struise with hops"
Olut on kaiketi pantu Tukholmalaiselle Monk's Cafe:lle.
IPA mannermaisilla jaloilla humalilla, eli perinteisesti Hallertau, Spalt, Tettnang, Saaz. Pantu Belgiassa ja raaka-aineina mainitaan vielä, ohran lisäksi, kaura, ruis ja vehnäkin. No, eipä kai muuta kuin Svea mamman kruunua riisumaan, kaulasta kiinni ja kaato..eiku..

Lasiin valuu aluksi järjettömästi vaahtoa, isoa saippuakuplaista ja tiivistä, jättäen pitsiä lasiin. Olut itse on kauniin punaruskeaa. Vaahto lopulta asettuu ja jää paksuksi lautaksi oluen päälle.
Tuoksussa on selvästi mausteisuutta, hieman pippuria. Sitrusta, persikkaa, hedelmäisiä estereitä on hieman. Ruohoa, hieman yrttisyyttä ja hennosti kukkaisuutta. Eurooppalaisen humalan käytön huomaa selvästi.
Maussa keveästi ruismaltaisuutta, hieman vehnäisää happamahkoa mallasta ja karamellia. Kevyesti mausteisuutta, ruohoa, yrttejä. Hieman greippisen havuisa ja reilusti hedelmäinen. Jälkimaussa alkoholi maistuu kevyesti lävitse.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, kohtalaisen helpohkosti juotava ja raikas.
Struisen ruotsinterveiset ovat mielestäni pitkälti sellaiset mitä odotinkin. Mikään humalapommi tämä ei ole west coast tyyliin, eikä mielestäni ole tarpeenkaan tällä kertaa. Pikemminkin vähän reilummin humaloitu belgiale. Yksinkertainen, silti monipuolinen.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 36/50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti