Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 14. lokakuuta 2011

Esitelyssä: Alkon jouluoluet (2011)

On taas se aika vuodesta, että valtion monopolin jouluolut valikoimat alkavat olla tiedossa ja tällä hetkellä lista näyttää olevan melko varma, joten minäkin uskallan asiasta jotakin kirjoittaa.

Lista näyttää seuraavanlaiselta:

Koff Jouluolut 6% 0.33l 1,73€
Sinerychoff tuo taas Alkoon perinteisen Koff jouluoluen, joka lienee tuttu viime vuosilta, eli wieniläistyylinen lager. Veikkaan tätä jäävän poistomyyntiin saakka. Omalla kohdalla tämä jää hyllyyn, ei innosta.

Laitilan Savuruis 5,3% 0.5l 3,87€
Laitila on pistänyt Savuruiksen pulloon/tölkkiin. Muistaakseni ihan mukiinmenevä olut, joskin talonmaku jätti toivomisen varaa taas. Veikaan, että loppuu ennen uuttavuotta.
Pitää varmaan ainakin yksi ostaa.

Malmgård Arctic Circle Ale 7,3% 0.5l 4,99€
Jälleen tuttu juttu. Tosin Arctic Circle Ale oli pahuksen maistuva tuotos, hinta hieman suolainen, niinkuin kotimaisilla pienpanimoilla yleensäkin, Stallhageniin verrattuna hinta kohtaa laadun. Loppuu uuteenvuoteen mennessä.
Muutama pullo tulee varmasti ostettua.

Stallhagen Julbock 6,8% 0.5l 4,60€
Stallhagenilta tuttu ja turvallinen julbock tänäkin jouluna. Siirtynyt isompaan, ja kalliimpaan pulloon. Mainio olut pienessä pullossa alle 2,5€ hintaan, nyt ei sytytä. Veikkaan, että loppuu tammikuun puolella. Saldo: yhden saatan, kysymysmerkillä ? ostaa, tai sitten en.

Stallhagen Winter Porter 7% 0.5l 5,06€
Liekö sama kuin panimon baltic porter? Jos on, niin voin todeta porterin olevan melko onnistunut tyylissään. Veikkaisin loppuvan joulun kulmilla tämänkin.
Pullollinen tulee varmaankin haalittua, optio toiselle.

Saku Porter 6,9% 0.5l 3,40€
Sakun porter, tuo tuttu ja turvallinen. Olut jota Virosta sai taannoin alle 0,8€ pullo. Simppeli balttiporteri, luokkaa ihan jees, muttei kovin jouluinen, lisäksi mielestäni parempaa Aldariksen porterista saa ympäri vuoden halvemmalla. Tuttu nimi myy, mutta pulloja on(kaiketi?) sen verran, että riittää tammikuulle. Jää hyllyyn.

Nögne Ö Underlig Jul 6,5% 0.5l 6,33€
Mitä tähän pitäisi sanoa.. Nögneltä ei ole Alkossa vielä huonoja nähty ja tuskin nytkään. Veikkaisin loppuvan ennen joulua.
Saldo, muutama pullo.

Mikkeller Santas Little Helper 2011 10,9% 0,375l! 6,19€
Jälleen täällä, Mikkeller saapuu pienemmässä pullossa, harmi sinänsä. Hinta on suolainen, mutta jos laatu on vuoden 2009 version tasoa, ei hinta ole este. Tätä oli ilmeisesti liikkeellä myös rommitynnyriversiona, jota tämän tuskin on (isompi sääli). Veikkaan tämän loppuvan tammikuussa.
Ja luulen ostavani pari pulloa, toinen kypsytykseen. 

Mikkeller From Via To 8% 0.75l 10,91€
Lisää Mikkelleriä. Imperial Porter tyylinä, iso pullo ja hinta sen mukainen. Mikkeller saa taas olutharrastajien peitset tanaan, joten loppuu ennen joulua.
Veikkaan kahta pulloa. 

Svaneke Jule Spektakel 8% 0.5l 6,02€
Svanekelta tuntuu Alkoon virtaavan tavaraa. Kyseessä on ilmeisesti tyyliltään Tripel, joka hieman hämmentää jouluoluena, tosin Rullesin Triple nähtiin viime vuonna. Veikkaan riittävän tammikuulle reilusti.
Harkitsen yhden ostamista. 

Orbaek Jingle Bells 7% 0.5l 4,18€
Tanskalainen Jingle Bells palaa myös pienemmässä pullossa, jäi viimeksi hyllyyn ja niin saattaa käydä tälläkin kertaa. Veikkaan riittävän tammikuulle.
Korkeintaan yksi tulee juovottua.

Ayinger Winter-Bock 6,7% 0.5l 3,84€
Perinteinen Ayingerin Doppelbock, joka on käytännössä sama olut kuin kuuluisa Celebrator. Tuttu viime vuosilta ja ihan kelpo doppelbock. Veikkaan, että joitakin pulloja jää vielä tammi/helmikuulle.
Saatan pullon tai kaksi ostaa, jos lähi Alkoon eksyy.

Ayinger Weizen-Bock 7,1% 0.33l 3,24€
Ayingerin toinen olut on weizenbock, joka on myös nähty viime vuosina pitkäripaisen hyllyillä. Laadukas ja hintakin kohtalaisella tasolla. Veikkaan, että loppuu jouluun mennessä.
Varmaan pari pulloa tulee ostettua.

Erdinger Schneeweisse 5,6% 0.5l 3,67€
Erdingerin talvi weizen saapuu Alkoon, en ole tähän aikaisemmin törmännyt, mutta ainakaan panimon muut vehnät eivät olleet kovin ihmeellisiä.
Veikkaisin pulloja jäävän tammikuulle.
Harkinnassa yhden pullon ostaminen.  

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock 6,5% 0.5l 3,58€
Kohta sitä taas saa, Rauchbier Märzenin "vahvempi" versio saapuu taas Alkoon. Arvio löytyy viime joulukuulta. Klassikko, joka loppuu jouluun mennessä.
Epäilen, että useampi pullo tulee hankittua.

Schneider Aventinus Weizen-Eisbock 12% 0.33l 3,98€
AWE palaa takaisin. Hinta maltillinen, laatu erinomainen, nautittavuus hitaahko, muttta vaikutus on taattu. Veikkaan loppuvan joulunkulmilla.
Tätä on muutama ostettava.

Fullers Old Winter Ale 5,3% 0.5l 3,71€
Fullers(kin) tuo myyntiin viime vuodelta tutun vahvan alensa. Perus britti olut kyseessä ja taattua Fullersia. Ei huono, muttei mikään kovin kummoinenkaan.
Nimi ja tuttuus myy, joten veikkaan loppuvan joulun kulmilla.
Taitaa jäädä hyllyyn.

Estrella de Navidad 5,5% 0.33l 2,29€Espanjalainen jouluolut paljastuu vaaleaksi lageriksi. Jouluista lienee oluessa vain nimi.. Veikkaan pulloja jäävän tammi/helmikuulle.
Jää hyllyyn
 
Liefmans Cuvee Brut 6% 0.375 4,89€
Jälleen täällä. Ei niin jouluinen hapan kirsikkaolut. Oli ihan maistuva olut, paperikäärössä luulisi käyvän kaupaksi, joten veikkaisin loppuvan tammikuun aikana.
Varmaan pullollisen ostan, tai sitten en. Kaapissa on noita "oikeitakin kirsikkajuomia"

N`Ice Chouffe 10% 0.75l 8,99€
Chouffen oikea jouluolut saapuu viimein. Hinta on aseveliystävällinen, iso pullo ja Chouffen muut oluet ovat olleet nautittavia, joten veikataanpa tämän loppuvan tammikuuhun mennessä.
Veikkaisin ostavani pari pulloa.

Westmalle Trappist Dubbel 7% 0.75l 9,49€
Ei varsinaisesti jouluolut tämäkään. Silti yksi parhaimpia Dubbeleita ja helpon nautittavuuden vuoksi veikkailen tämänkin loppuvan vuoden vaihteeseen mennessä.
Pari pulloa tulee varmaankin hankittua.

Samuel Adams Winter Lager 5,5% 0.355l 3,38€
Sam Adamsin talvilager palaa taas hyllyyn. Ihan jees, jos hinta olisi alhaisempi. Aloittelevan oluen nauttijan valinta. Veikkaus: Loppuu tammikuussa.
Jää hyllyyn.

Anchor Christmas/Our Special Ale 5,5% 0,355l 3,49€
Anchor tuo tämän vuotisen Our special/Christmas Alen Alkoon, viime vuotisesta jäi positiiviset kuvat ja olut oli sopivan jouluinen ja maistuva. Veikkaan loppuvan uuteen vuoteen mennessä, ellei hajapulloja jää.
Saatan muutaman ostaa. 

Yhteenvetona: Alkoon tulee taas liikaa samoja oluita kuin mennä talvena. Joukossa on toki sellaisia,  joita mielellään näkeekin, kuten AWE, Urbock, Anchor, yms. Osa tavarasta taas on mielestäni sellaista joiden mukana olo on hieman erikoista, kuten Liefmans, Estrella tai Westmalle. Oluita on kuitenkin suhteellisen lukuisa määrä ja kotimaisten pienpanimoisen panostus on toki ihailtavaa (joku voi nyt pelata sen systembolaget kortin ja kertoa miten tilanne on länsinaapurissa). Hintataso on tuttua suolaista Alkon hintatasoa ja alkuvuodesta se nousee taas uuteen "ulottumattomuuteen". Silti valikoima saa arvosanaksi 8-

2 kommenttia:

  1. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock 6,5% 0.5l 3,58€
    Onko tähän vastaavia tuotteita samassa kategoriassa..tää on ihan vitun hyvä..pakko ostaa jokunen pullo..

    VastaaPoista
  2. No Schlenkerlan Märzen vakiovalikoimassa toki, sekä panimon Weizeniä saa satunnaisesti, lisäksi Vaspin Savukataja ja jossain määrin saapuva Laitilan Savuruiskin. Näistä savukataja saa suurimman suositukseni. Harmi ettei Schlenkerlan Eicheä, Fastenbieriä ja miksei Kräusenia ole kovin laajasti/ollenkaan saatavilla.

    VastaaPoista