Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 26. marraskuuta 2015

Olutarvioissa: Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock


Alkon jouluolut valikoimista lasiin astelee tänään Doppelbockia länsirannikolta.
Kyseessä on tietysti Vakka-Suomen jouluinen versio tästä vahvasta ja rotevasta tyylistä. Periaatteessa voisin odottaa varsin laadukasta näyttöä, koska minulle Vasp profiloituu ennen muuta juuri näihin saksalaistyyleihin, jotka se mielestäni myös hallitsee parhaiten. Jos asiaa ajatellaan nopeasti maanlaajuisesti, niin kenties vain Bryggeri Helsinki kilpailee samassa sarjassa ja painoluokassa?
Tällä kertaa Uudessakaupungissa on lähdetty luomaan 7% vahvuista tuotetta n. 27ebun voimin. Raaka-aineista ei sen tarkempaa listausta ole, mutta humalina ainakin Magnum ja Hallertauer, sekä keittoon on lisätty neilikkaa. Mietin olisiko vaikkapa Dunkelweizen, tai Weizenbock ollut neilikan kannalta parempi tyyli?
Jää maistettavaksi. Doppelbockeista ainakin pidän valtavasti, joten kiintoisaa nähdä miten tämä vertautuu myös myynnissä olevaan Ayingeri Winter-Bockiin, jota saa myös pienemmässä pullossa nimellä Celebrator. Kyseinen Doppelbock on muuten paras tyylissään, ainakin minun mielestäni.
Hintaa tälle 0,5l potulle löytyy tasan 5€, josta jokainen voi sitten miettiä onko kallista vai ei. Nyt kuitenkin asiaan, kaipaan mämmimäistä leipäisyyttä iltaan. Korkki pois ja Doppelia mukiin.


Sihahtaa vaisusti. Lasiin saa kaataa reilusti, jotta vaahtoa muodostuisi edes vähän. Muuten varsin kauniin pähkinänruskean punertava olut.
Tuoksusta irtoaa leipäistä maltaisuutta. Neilikkaa toki, mutta hei.. Se on onneksi sopivasti taustalla luomassa vähän joululimppuista tunnelmaa. Keveä karamellinen siirappisuus leijuu yllä, mutta kokonaisuus on näiden alueiden suhteen aika hyvin tasapainossa. Silti tuoksu on profiililtaan hyvin mieto, eikä niin moniulotteinen ja intensiivinen, kuten tyylin kärjessä. Ei hassumpaa kuitenkaan.
Maussa neilikkainen mausteisuus yhdistyy paahtoleipäisen maltaisuuden kanssa, jonka päälle on levitetty vähän joulupiparista karamellikastiketta. Maun yleisilme on melko pehmeä ja tuoksua jo voimakkaampi. Jälkimaussa jouluinen mausteisuus jää suuhun pitkäksi toviksi.
Suutuntuman puolella voidaan puhua jo lähes kohtalaisen täyteläisestä tuotteesta. Hiilihapot ovat yllättävän matalat, mutta minuahan tämä ei haittaa tässä tyylissä yhtään.
Vasp tekee Vahvalla Joulubockillaan pitkälti sen mitä on tehtävissä. Luo tavallaan tasapainoisen oluen ja ihan kohtuullisen mallikkaan esityksen tyylissään. Silti.. Se jää kauas kärjestä, jota saa myös Alkosta. Toisaalta onhan tämä nyt jouluisempi ja taas toisaalta en juurikaan välitä maustetuista oluista. Ja sitten taas tässä mausteisuus ei lyö ylitse ja tyyli on toki vaikea valmistaa. Hankala olut arvioida pisteissä. Maistakaa itse.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 33/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti