Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Battle of IPA: Keittopäivän kuulumiset

On helppoja keittopäiviä ja keittopäiviä, jolloin homma ei etene. Itärannikon Pale Ale:n keitosta uhkasti tulla jälkimmäinen. Miksi? Aloitetaanpa aamupäivästä..
Tiistai koitti tiukan maisteluillan jälkeen vähän tahmeana. Muistin aamiaisella, että kaurahiutaleita ei ollut, mutta koska apukokki oli paikalla saatoin antaa hälle kartan, kolikon ja maltaan jyviä jätettäväksi reitille takaisin, tai sitten vain pikkulinnuille talviruokintakauden evääksi?
Itse aloitin samalla tärkeimmästä päästä. Viritin soittimen täyteen hyvää soundia ja aloitin siivoamisen. Koska edellisestä kerrasta oli vierähtänyt tovi päätin samalla siivota muunkin kämpän odotellessani apukokin paluuta. Resepti oli luonnollisesti valmisteltu jo valmiiksi, joten saatoin vain tarkistaa mallasmäärät ja vesiarvot. Punnita maltaat ja mineraalit, ladata myllyn täyteen j
a kaivaa tarvittavat mittarit, kauhat, mitat sun muut esiin.
Koska apukokki oli palatessaan täynnä intoa laitoin hänet tietysti mallasmyllyn kampeen ja jäin lämmittämään vettä, sekä aloittamaan Snäppäysurakkani (kiitos katselijoille, en tiedä jäikö mitään kovin asiallista talteen, mutta ehkä tunnelmat välittyivät paremmin).
Toverini saatua maltaat rouhituksi aloitimme mäskäyksen. Tai minä aloitin ja apukokki jäi siivoamaan myllyä. Puhtausasiat, puhtausasiat.. Tätä n. 11l erää varten lämmitin 11l vettä n. 73c ja viljoja oli n. 3,75kg (naputan tekstiä muualla, joten tarkat muistiinpanot ovat tietysti kotona). Sain lämpötilan asettumaan kivasti 66c, joten saatoin keittää pannullisen kahvia tässä välissä. Mäskikahvit on kuitenkin perinne, josta ei luisteta.
Kahvin päälle mittassimme vierteen ph:n, joka oli hyväksytyissä rajoissa, mutta pari pykälää optimaalia ylempänä, joten päätin lisätä vähän maitohappoa laskemaan ph:n halutulle tasolle (5,4 -> 5,2). Samalla punnitsin huuhteluvettä varten mineraalilisäyksen ja laitoin 9l huuhteluvettä lämpiämään.
Näin kaikki juoksi iisisti ja nätisti eteenpäin, kuten yleensä aina.

Minulla on tapana huuhdella ja suorittaa ulosmäskäys samalla, koska laitteisto ei anna myöten lämmittää mäskiä (paitsi dekoktiot, mutta eri juttu). Huuhteluvesi siis käsiteltiin myös maitohapolla, mineraalit mäskit sekaan ja tuo n. 93c vesi muun mäskin sekaan. Sekoiteltiin, jolloin lämpömittarini tietysti hukkui mäskin sekaan (ehjänä). Noh, näitä on hyvä olla useampia, joten otettiin toinen esiin. Lämmöt sinne 74c ja ph:kin näytti 5,3, joten annettiin asettua vartin ennen siivilöintiä.
Tästä ne ongelmat sitten alkoivatkin.. Vorlauf valui vielä nätisti, sameaa kuten arvata saattaa. Mutta.. Vierteen lasku/siivilöinti joka vie tavallisesti erästä riippuen n. 30-45min minulla, kestikin nyt vajaat 2h. Siivilä oli alituisesti aivan tukossa. Pääsyyllisenä tähän tietysti kaurahiutaleet ja niiden tuoma viskositeetti nesteessä.
Muutaman kerran puhdistin koko siivilän ja lisäsimme vettäkin mäskin päälle. Vaan ei.. Ei auttanut kuin odottaa, mutta onneksi aikaa riitti.
Hops, hops, hops
Päästyämme viimein keittoon aloin olla jo kohtalaisen nääntynyt, vaikka välissä oli korkattukin yksi kotipanimotuote. Samalla kun jäin seuraamaan kuumaruvan muodostumista (hot break) ja vahtimaan ettei keitos tule kattilasta levylle jäi apukokki tyhjentämään mäskäintä mäskistä. (Mukavaa tällainen apu, iso kiitos siis).
60min keitto meni kauniisti, ei boiloveria siis. Humalaa lisäsimme aikataulun mukaisesti, paljon, ja keiton jälkeen suoritimme ns. hop standin 85c vierteessä loput humalat. Tämän on siis tarkoitus emuloida kaupallisen tason whirlpool lisäystä (mitä muuten ei kaikissa panimoissa edes tehdä).

Lopulta jäähdyteltiin vierre sitten loppuun. Lämpöjen ollessa +18c siirsimme vierteen kattilasta. Siivilöitiin n. 2-3l humalamuhjua pois ja ilmastettiin 20min akvaariopumpulla. Tässä välissä olinkin ehtinyt jo tiskata pytyt, kattilat ja muut alta pois. Pientä voiton riemua alkoi olla ilmassa, kun vierre vietiin ulos jäähtymään ja pääsimme ruokailemaan.
Ruuan päälle saattoi levollisin mielin laittaa saunan tulille ja nesteyttää hiivan. Eli keitettyyn, jäähdytettyyn veteen sekoitetaan hiiva ja annetaan tämän tovin asettua, jolloin neste muistuttaa no.. vähän maitoa, kaikki leipojat tietävät mistä puhutaan.
IPA:ni on siis keitetty ja poika on ehtinyt käydä jo muutaman päivän nätisti. Hän on syönyt jo ensimmäisen kuivahumala-annoksensa reippaasti ja käynyt arvosta 1.068 arvoon 1.025.
Vaikeuksien kautta voittoon siis. Voin kertoa vierteen/esioluen olevan todella mehevää trooppista hedelmämehua, ainakin vielä. Fiilistä voidaan siis kuvailla varsin odottavaksi tämän erän suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti