Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Olutarvioissa: To Öl First Frontier IPA

Oluen speksit:

Mikä: To Öl First Frontier IPA, India Pale Ale, Tanska
Mistä: Virosta, Olutravintolat
Hinta: n.9€/0,33l (ravintolat)
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,1%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: To Öl tarkoittaa kahta olutta ja on Tanskalainen vuonna 2010 perustettu pienpanimo. Tämä IPA on vauhditettu Simcoe, Warrior ja Centennial Humalilla.


Lähes viimeisiä Tallinnan tuomisia lasissa ja mikä olisikaan parempaa lämpimän työpäivän päätteksi, kuin lasillinen raikasta ja katkeraa IPA:a? Tänään lasissa tanskalaisen To Ölin First Frontier IPA, jota maistoin melko tuoreena Tallinnan puolella ja melkoisen edukkaaseen alle 4€ ravintolahintaan. Olut käväisi Suomessakin Pikkulinnun maahantuomana ja saattaa joitakin pulloja olla vielä liikenteessäkin?

Olut valuu lasiini sameahkon oranssinkeltaisena, vaahtoaa aluksi reilusti. Lopulta pinnalle jää ohuehko kerros vaahtoa. Sameus johtunee kaurasta, jota on todennäköisesti käytetty hiutaleina tuomaan runkoa, vaahtoa ja suutuntumaa.
Tuoksussa oli reilu kaksi kuukautta takaperin: "raikkaasti sitrusta, tuoreita humalan käpyjä, mäntyä ja hedelmäisyyttä. Miellyttävä ja aromaattinen tuoksu." Nyt se on enempi mäntyisempi, makean hedelmäinen ja hieman greippinen. Ei aivan niin tuoreehko, mutta miellyttävä ja klassinen tuoksu.
Maussa taas humalointi on selvästi muuttunut mäntyisempään suuntaan. Hento aromaattisuus ja humalankäpyisyys on tiessään, tilalla on rehtiä greippisyyttä ja männynkuorta. Sitrusta, mutta tropiikin hedelmät ovat muuten kadoksissa. Aika muuttaa IPA oluita aika rankasti. Keveää maltaisuutta hennosti taustalla. Lopussa katkerot purevat jo lujemmin, mitä taannoin.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, hieman pistävän katkera, mutta muuten nautittava.
First Frontier on selvästi muuttunut IPA ja kelpo osoitus siitä, että toiset oluet ovat selvästi tuoreena parempia. Ei toki huono vieläkään, erilainen vain. 
Pisteet tuoreena:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 38/50 -> ja nyt arvioisin 35p.


Ja loppuun pieni kuva-arvoitus. Mitä yhteistä on: Kiivillä, Kaskadivuorilla, Chicolla ja alla olevalla kuvalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti