Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 20. joulukuuta 2011

Olutta ruuassa - Pirter-Suklaakakku

Tänään blogissa vuorossa pientä jouluspesiaalia.
Rakkaat kotikokit voivat kaivaa pirter (Sinebrychoff Porter) pullot esiin ja laittaa essun päälle, tänään leivotaan "Pirter-Suklaakakkua" jouluksi. Ohje perustuu osittain tähän reseptiin.


Omassa ohjeessani käytän tavallista sokeria vain 1dl ja loput muscovadoa, lisäksi lisään muutaman tl kaakaojauhetta. Oluena mainio koffin portsari. Suklaa ehdottomasti tummaa, tällä kertaa 70% (ei löytynyt tummempaa).


Sokerit, suklaa ja voi kattilassa, olutta perään. Muista varata yksi pullollinen myös kokille.


Sillä aikaa kun suklaa-sokeri-voi-olut seos hieman jäähtyy on hyvä sekoittaa rahka ja kaksi munaa, sekä hieman vanilja sokeria sekaisin.

Mitataan vehnäjauhot ja sekoitetaan sooda sekaan.


Yhdistetään seokset, kaadetaan vähän kerrallaan jauhot sekaan ja sekoitetaan.
Kun sekoitus on valmis, leikataan leivinpaperista passelin kokoinen palanen irtopohja vuoan pohjaan ja hieman voidellaan vuoan reunoja voilla/margariinilla.
Tämän jälkeen kaadetaan seos vuokaan ja kakku uuniin, 180c n. 40min.

Kakku tuoreltaan uunista. Annetaan jäähtyä hetken, kaadetaan tasaisesti loppu n. 0,5dl olutta päälle ja annetaan jäähtyä.
Nautitaan jäähtyneenä, joko kahvin tai vaikkapa sopivan Imperial Porterin, Balttiporterin, tai Imperial Stoutin kera. Huomatkaa, että tämä selvästi paranee vanhetessaan. Mehevöityy ja pysyy kosteahkona viikonkin verran, kun säilyttää hyvin.

Ja pika-arvio:
Ulkoisesti suklean ruskaata kakkua, ei vaahtoa, joskin vaniljakastike passaisi tähän?
Tuoksussa suklaata, lakritsaisuutta, keskimakeaa kevyttä maltaisuutta. Jos nonparelleja päällä saattaa saada kevyen hedelmäisen lisäsävyn.
Maussa mielyttävästi tummaa suklaata, hieman lakritsaa ja koffin porteria. Sopivasti makeutta, häivä vaniljaa.
Suutuntuma on mehevä, kosteahko ja helposti nautittava.
Ylipäänsä hyvää kakkua. Kelpaa myös olutummikoille tutuille, jotka ihmettelevät tovin kun kerrot mitä kakussa on. Tätä joulun jälkiruoka pöytään.

5 kommenttia:

  1. Pirskatti, tuotahan voisi jopa kokeilla. Ei taatusti äklömakeaa, uskallanpa veikata, että saattaisi jopa maistua...:)

    VastaaPoista
  2. Ei todellakaan ole äklömakeaa. Itse kun en ole makean ystävä pahemmin muutenkaan, niin tämä toimii.

    VastaaPoista
  3. Tätähän kokeillaan. Itse en ole uskaltanut pastry- ja pudding-puolelle vielä ollenkaan mutta tästä voi hyvin alkaa...tosin talon portterilla.

    Kiitos herkullisesta ja yksinkertaisesta reseptistä.

    VastaaPoista