Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 15. joulukuuta 2011

Jouluoluet testissä 9 - Laitilan Kievari Savuruis

Oluen speksit:

Mikä: Laitilan Kievari Savuruis, Savuolut, Suomi
Mistä: Alko, olutravintolat
Hinta: 3,87€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,3%, katkero: 30ebu ja väri: 60ebc.
Nippelitietoa: Suodattamaton Bambergin savumaltailla ja ruismaltaalla vauhditettu olut. Humalina Magnum ja Cascade. Oli alkuvuodesta tarjolla pelkästään hanaoluena, nyt Alkon hyllyssä.

Jouluolut testi saapuu Suomeen ja vuorossa jo entuudestaan tuttu Laitilan Savuruis, jota taisin maistaa Helsingin Beer Festivalilla aiemmin. Muistikuvien mukaan olut oli keveän savuinen, mutta ei tarjonnut juuri mitään mieleenpainuvampaa.
No nyt tätäkin on Alkossa kaikille joille sana Schlenkerla on liikaa, mutta Korpisavut ja Tervat liian vähän. Humala valintoina Magnum (katkerokäyttöön) ja aromiin Cascade, joka on kohtalaisen erikoinen veto savuoluen aromiksi.
Jotta testillä olisi vertailupohjaa join aiemmin yhden omatekoisen SavuBrownin (blogiin joskus tuonempana). No arvostellaanpa tämä:

Laitilan savuruis on väriltään sameahkon ruskeanpunertavaa. Vaahtoaa aluksi kovasti, mutta hajoaa yhtä nopeasti lasin reunoille.
Tuoksussa hentoisesti Schlenkerlasta tuttua savukinkkuisuutta, mutta paljon miedommin. Talon maku väijyy alla selvästi. Kevyesti leipäistä maltaisuutta ja häivä paahdetta. Hento happahko ote taustalla.
Maussa Cascaden huomaa, joskin hentona. Mikä on toisinaan tyyliin nähden parempi. Miedosti savuisaa kinkkua, hieman sitruksista humalaa ja ruisleipää. Maussa talon hernekeittoisuus on pienempi, mitä keväällä (ainakin muistiinpanoja vilkaisemalla). Paahdetta on keskiasteisesti taustalla, hento katkeron puraisu lopussa.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, keveä, melko hiilihappoinen ja tavallaan helposti juotavissa.
No Savuruis on lopulta kevytversio Schlenkerlasta, joka päätyy koriini jatkossakin. Ennustan potentiaaliseksi, porttiolut teeman mukaisesti, aloittelijoille ja satunnaisille kokeilijoille. Lisäksi tuote ei Alkon hyllyillä olevaksi kotimaiseksi pienpanimo olueksi ole "niin" pahanhintainen. Tuomaristo lausuu: "Ei jatkoon. Kesäpäivän päätteksi, nuotiota tehdessä passeli janojuoma".
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10):7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12 -> Yhteensä: 32/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti