Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 15. joulukuuta 2011

Jouluoluet testissä 10 - Stallhagen Winter Porter/Baltic Porter

Oluen speksit:

Mikä:  Stallhagen Winter Porter/Baltic Porter, Porter, Suomi
Mistä: Alko, olutravintolat
Hinta: 5,06€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7%, katkero: 30ebu ja väri: 70ebc.
Nippelitietoa: Stallhagen on pieni panimo Ahvenanmaalta (perustettu v.2004). Panimon tuotteita on melko laajasti ruokakaupoissa saatavilla. Tämä olut on sama, kuin aiempi Baltic Porter. Panimo paahtaa/savustaa olutta varten osan maltaista.


Blogissa tahti kiristyy joulua kohti.
Tänään edessä vanha tuttavuus Viking Linen pubista, ajalta jolloin olut kulki vielä Baltic Porter nimellä. Mallassaldona Pils, Münchener ja mustamaltaita, humalina Magnum ja Saaz. Linja on melkoisen perinteistä ja yleensä toimivaa. Alkuun on pakko huomauttaa, että omissa papereissani panimo nosti hieman osakkeitaan tämän oluen myötä, mutta silti suurin osa tuotteista on massojen kalastelua, vähän Teerenpelin tapaan. Joskin esim. tuore US Red Ale osoitti, että muutakin saattaisi olla luvassa? No mennäänpä takaisin porterin pariin.


Väriltään olut on syvän ruskeanmusta. Vaahto on komea, joskin laskee nopeasti. Jää silti oluen päälle ohueksi lautaksi, joten ulkonäkö on mieleinen.
Tuoksussa paahteista lakritsaa, kahvia ja hieman suklaata. Hento savuinen häivähdys käy nenässä. Hieman yrttistä humalaa ja ruisleipää.
Maussa keskiasteisesti paahdetta, aavistus savuisuutta. Lakritsaa löytyy myös mausta, samoin hennosti suklaata. Maltaisuus on hieman makeahkoa, ruisleipäistä happamuutta ja hieman palanutta leivänkuorta. Jälkimaussa kevyesti humalaa ja paahteisuutta. Maku jää toviksi suuhun. Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen väliä. Hiilihapotus pitää juotavuuden helpohkona.
Stallhagenin "talviporteri" on lopulta oikein maistuva, ilm. pohjahiivaporter. Tyylissään ihan puhdas suoritus ja maistuu ainakin meikäläiselle. Hinta on kohtalaisen suolainen, sillä Alkosta saa halvemmallakin parempia portereita.
Tuomaristo nyökyttää hyväksyttävästi päätään: "Jatkoon, mutta poistomyynnin kautta".
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 36/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti