Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 24. kesäkuuta 2011

Olutarvioissa: Inveralmond Lia Fail

Oluen speksit:

Mikä:  Inveralmond Lia Fail, Bitter, Skotlanti
Mistä: Citymarket/Maitokaupat
Hinta: n.4€€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus:4,7%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Skottipanimon Fugglella, Challengerilla ja Cascadella vauhditettu bitter. Lia Fail on osa kelttiläistä mytologiaa ja se on eräänlainen "kohtalon kivi", jossa kruunattiin, pullon mukaan skottien ja wikipedian mukaan irlantilaisten kuninkaat muinoin.

Juhannusaatto alkaa valjeta ja synkän tuulisen yön aikana kaapista valikoitui myyttinen Lia Fail. Kyseessä siis Bitter Skotlannista. No kirjoitetaanpa vaihteeksi asiaa ja mennään arvioon.

Lia Fail kaatuu lasiin syvän punertavanruskeana ja hyvävaahtoisena. Vaahto kelluu melko tiivisti lasin pinnalla pitkään.
Tuoksussa on miellyttävästi klassinen yhdistelmä hedelmäisyyttä ja hiven paahdettua mallasta, tuoden hieman muutamat Brown Alet mieleen. Makeaa karamellia ja marmeladia hiipii nenään vaivihkaa kevyen pähkinäisyyden saattelemana.
Maussa on aluksi melko hedelmäinen ote. Se kuitenkin vaihtuu vähitellen lähemmäs Bittermäisiä piirteitä. Karamellimallasta, aavistuksen suklaista paahteisuutta taustalla ja hieman puumaista humalaa. Klassisia piirteitä. Cascade humalaa ei juurikaan huomaa mausta. Jälkimaku on kuivahko ja hieman katkera, paahteisuuden huomaa.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, kohtalaisesti juotava ja monimuotoinen.
Lia Fail on passeli kevyeksi yömyssyksi. Sopivan monimuotoinen ja tasapainoinen tuote. Edullisemmalla hinnalla päätyisi toistekin ostoskoriini, mutta suosittelen kokeilemaan kesäyön mystiikkaan ja taustalla hieman Davy Spillanea, toimii.
Pisteet:
Tuoksu: 7/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 13/20, Yhteensä: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti